FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika… Market fiyatları böyle zamlanmış! Yazışmalar ifşa oldu…

Son dakika haberine göre market fiyatlarına organize yapılan zam yazışmaları ortaya çıktı. Rekabet Kurumu’ndan 2.7 milyar ceza alan 5 zincir marketle 1 tedarikçinin birlikte hareket ettikleri yazışmalara da yansıdı. Yazışmalarda bir tedarikçi, zam yapmayan marketleri uyarıyor, sık sık fiyatlar için ’organize olalım’ çağrısı yapıyor. İşte son dakika haberinin detayları…

Son dakika haberleri… Beş zincir marketle bir tedarikçi şirkete kesilen 2,7 milyar liralık cezanın gerekçeli kararı belli oldu. Rekabet Kurumu’nun sitesinde yayınlanan kararda 5 zincir marketin tedarikçilerle birlikte hareket ettikleri WhatsApp ve mail yazışmalarına da yansıdı. Yazışmalara göre tedarikçiler aracılığı ile zincir marketlerdeki fiyatlar ve zamlar için birlikte hareket edilmiş. Bir yağ tedarikçisi çalışanının zincir marketlerle yazışmasında fiyat etiketleri konusunda sık sık ’organize olalım’, ‘birlikte hareket edelim’ ifadesi dikkat çekiyor.

‘ORGANİZE OLALIM’

Akşam gazetesinin haberine göre; WhatsApp grubunda yağ tedarikçisi bir firmanın çalışanı bir market yöneticisine “Cuma gününe organize oluyoruz biz fiyat geçişinde. Sen (….) market ve diğer tarafl arı organize eder misin?. Cuma rafa yansıyacak” diye yazıyor. “Tamamdır” yanıtı alan tedarikçi piyasaya sürekli müdahale ediyor. WhatsApp yazışmalarında 5 litrelik ayçiçek yağının reyonda 35 lira olarak görülen etiket görselinin paylaşılması üzerine zincir market çalışanı “Güzel abi piyasa yükselirse sorun yok. Bu arada raf fiyatları salı günü itibarıyla yükselecek. Pazartesi organize olup herkesin salı gününe geçmesi gerekiyor” ifadesini kullanıyor.

2

‘YÖNETİCİYE ONAYLATTIK SIKINTI ÇIKMAYACAK’

Bunun üzerine tedarikçi çalışanı “Pazartesi 39.95 TL raf fiyatına geçiyoruz. Pazartesi sabah mail göndereceğiz size” diyor. Bunun üzerine market çalışanı “Okey salı günü itibarıyla geçmis oluruz” derken bu yazışmadan üç gün sonra başka bir market zincirini kastederek tedarikçiye “(…) market fiyatları geçmemiş” diyor. Tedarikçi ise bu mesaja atfen “1 lt var onu da geçecek merak etme” ifadesini kullanıyor. Aynı yazışmanın devamında bu kez (…) marketteki etiket fiyatları paylaşılıyor ve başka bir marketteki 1 litre yağın rafta yarın 10.95 TL olacağı belirtilerek “Yarın siz de geçin lütfen. Yöneticiye onaylattık. Sıkıntı çıkmayacak. Yardımını rica ediyorum kardeşim” deniliyor.

ORTAK HAREKET ETMELİYİZ

Yazışmalarda zaman zaman ortak fiyat ayarlamasında zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor. Bir market zinciri çalışanı ile tedarikçi arasında geçen konuşma şöyle:
●X2 market çalışanı: Fiyatı bozuyoruz. Geri geldiğimiz tutar fark.

● Hayır sakın yapmayın. Çok sıkıntı olur. Acil 24.95 ikili fiyata çıkalım.

● X2 market çalışanı: Sıkıntıyı yapan (…) market biz değiliz. Biz toplantıda net ifade ettik. Bu oyunda yokuz.

● Ama dahil oluyorsunuz. Beraber hareket etmemiz gerekiyor. Onlar gel gel yapıyor siz oyuna giriyorsunuz. Yapmayın.

● X2 market çalışanı: 11,95 yaptığında problem yok. Biz eşit olmayacağız.

FİYAT YÜKSELTMEYENE UYARI

STRATEGY team grubuna iletilen ayçiçek yağı 4 litre ürününün etiket fiyatının 35,50 TL olarak yer aldığı (….) market raf görseli iletilerek gruba şöyle yazılıyor:

● Abi bu ne şakamısınız. Siz ya niye fiyatı geri çektiniz. Bu ay 1 adet ürün sevk edeceğim, bilgine. Piyasadan haberin yok galiba. Sonra marjım düşük dersin… Sanal markette de kaldırmışın, senin geçmen lazım. Adamlar geçti dediğim gün.

● (….) Biz de yükselttik senin söylediğin fiyatlara geçmiştik. Onlar geçmeyince biz de geri çektik. Geçirirseniz biz de geçeriz. 38,90’a, 37,90 olmamış.

● (…..): Nasıl geçmedi abi bakmıyor musun o günden beri. 0,40 kuruş düşük geçmişler sadece. Sen de o fiyatlara geç. Niye 35,90 yapıyorsun. Bir de sanaldan kaldırıyorsun.

● İşinize geldiği gibi. Siz bilirsiniz sorun yok. İstersen 10 liraya satın stoklar bitince marj % 5 düşünce o zaman bildiğini yaparsın eyvallah.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler