1 Kasım seçimleri öncesinde en çok merak edilen başlıklardan biri de taşeron işçiye kadro konusuydu. Taşeron işçiler daha iyi şartlarda çalışmak ve kadroya geçirilmeyi sık sık dile getiriyordu. Büyük bir sorun haline gelen taşeron işçiye kadro konusu hakkında son açıklama, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında hem asgari ücret hem de taşeron işçileri ilgilendiren çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek'e sorulan soruların başında AK Parti'nin seçim vaatleri vardı.
Bütün vaatlerimizin arkasındayız ve hepsini yerine getireceğiz ifadesini kullanan Şimşek; "Yasal düzenleme veya bakanlar kurulu gerektiren çalışmalarda taslakları üç aşağı beş yukarı hazırladık. Maliye olarak bütün vaatlerin bir ucu bir şekilde maliyeye dokunuyor. Üstümüze düşen her konuda arkadaşlarımız teknik hazırlıkları yapıyorlar." dedi.
100 GÜNLÜK EYLEM PLANINDA TAŞERON İŞÇİYE KADRO VAR
Açıklamasında partisinin 100 Günlük Eylem Planı'na değinen Ekonomi Bakanı, taşeron işçilere kadro çalışmalarının 100 gün içerisinde yapılacağını ifade eden şu konuşmayı yaptı: "Öncelikle geçici bütçe kanunu çok önemli. İkincisi, 2016 bütçesinin hazırlanıp komisyondan, parlamentodan geçirilmesi gerekiyor. Ama bu bahsettiğim hususların bir kısmı idari kararlardır. Ama mesela emekli kardeşlerimize 1200 lira ilave maaş kanun gerektiriyor. Onu da en hızlı şekilde çıkartmamız lazım."
TAŞERON İŞÇİLERE KADRO KIDEM ŞARTI
Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin konuşan Şimşek, devletin asli fonksiyonlarında kadrolu eleman çalıştıracaklarını şu sözlerle açıkladı: "Taşeron işçileri kadroya alacağız ancak asli işi yapan taşeron işçileri kadroya alacağız. sağlık Bakanlığı'nda yemek işiyle uğraşanları asli işleri olmadığı için kadroya almayacağız. Güvenlik işi de Sağlık Bakanlığı'nın işi değil. Yan işlerde taşeron işçilik devam edecek ama taşeron işçilerin durumu iyileştirilecek."
200 BİN TAŞERONA KADRO MÜJDESİ
Mehmet Şimşek'in açıklamalarıyla binlerce taşeron işçinin gözü, 100 Günlük Eylem Planı içerisinde yapılacak yasal düzenlemeye çevrildi. Yaklaşık 200 bin taşeron işçisinin kadroya alınmasını sağlayacak düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak. Kamuda çalışan yaklaşık 700 bini aşkın taşeron işçinin yaklaşık 200 bininin asıl işlerde çalıştığı tahmin ediliyor. Yeni düzenleme ile "yardım işler" net bir şekilde tanımlanacak. Listedeki işler dışındaki işlerde taşeron işçi çalıştıramayacak. Kamuda bu işler dışında çalıştırılan ve asıl iş yaptığı belirlenen taşeron işçiye kadro verilecek. Genel Müdürlüğü'nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek. Yeni kapsamla adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.