FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TRY ne demek? TRY para birimi açılımı nedir?

Tüm para birimlerinin uluslararası platformlarda kullanılan belli kısaltmaları vardır. Bu kısaltmalar; para piyasaları, borsa, yabancı alışveriş siteleri gibi farklı alanlarda kullanılır. Türkiye'nin para birimi Türk Lirası da TRY olarak kısaltılır. Son birkaç yıldır ülkemiz için uluslararası alanda bu kod geçerlidir. TRY ne demek, açılımı nedir?

TRY ne demek? TRY para birimi açılımı nedir?

İçindekiler

  • TRY ne demek?
  • TRY açılımı nedir?
  • TRY para birimi nedir?

İnternet üzerinden alışveriş yapanların, borsa ile ilgilenenlerin sık karşılaştığı kodlardan biri TRY'dir. Her ülkenin farklı bir para birimi ve bu para biriminin uluslararası karşılığı olan kodu vardır. Türk Lirası, daha önce YTL ve TL kodu ile bilinirken son birkaç yıldır uluslararası alanlarda TRY olarak geçmektedir.

Ülkemizin para birimi, altı sıfırın atılması uygulamasının ardından bir süreliğine Yeni Türk Lirası olarak anıldı. Bu süreçte Türk Lirası geçici olarak kaldırıldı. 2005 yılında başlayan bu uygulama ülkemizin para biriminin itibarını arttırmayı amaçlıyordu. Adaptasyon süreci ise üç yıl olarak belirlendi.

2009 yılından itibaren de bu uygulama oturdu ve ülkemizin para birimi kodu ülke sınırları içinde TL kodu ile kullanılmaya başlandı. Ancak uluslararası platformlarda farklı bir kod geçerli kabul edildi.

TRY ne demek?

Daha önce ülkemizin uluslararası platformlardaki kodu TRL olarak geçiyordu. 2009 yılından itibaren ise yeni bir kod kullanımı başladı. Ülkemizin para birimi olan Türk Lirasının kısaltması TRY oldu. Örneğin bir yabancı alışveriş sitesinde bir ürünün fiyatı 3T RY yazıyorsa o ürün 3 Türk Lirası değerindedir.

Türk Lirası'nın sembolü 2012 yılının Mart ayından bu yana kullanılan küçük t harfidir. Bu sembol 2011 yılının Eylül ayında düzenlenen bir tasarım yarışmasının ardından belirlenmiştir. Yarım çıpa yükselişi, küçük t harfinin üzerindeki yukarıya doğru yükselen çizgiler de istikrarı sembolize eder. Bu sembol söylenişten farklı olarak rakamın sol tarafında koyularak kullanılır.

TRY açılımı nedir?

TRY kodu tüm üç haneli para birimi kısaltmalarında olduğu gibi ISO standartları doğrultusunda belirlenmiştir. Kısaltmanın baş harflerine karşılık gelen bir açılımı yoktur.

Türkiye kelimesindeki üç sessiz harfin yan yana gelmesiyle oluşturulmuş ve böylece kullanılmaya başlanmıştır. Uluslararası kodların üç haneli olma zorunluluğu doğrultusunda kelimedeki üç harf seçilerek belirlenmiştir.

Bu konudaki yanılgılardan biri de TRY kodunun kelime olarak algılanması sonucu oluşur. İngilizce'de denemek anlamına gelen try fiili ile karıştırıldığı olur. Ancak bu kodun kelime olarak bir anlamı yoktur.

TRY para birimi nedir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası para birimi kodu uzun zamandır TRY olarak kullanılıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti para birimi kodu da resmi olarak TRY kabul ediliyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler