FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Volkswagen, skandal sonrası araçları geri çağıracak

Volkswagen'in usulsüz ölçüm yapmasının yankıları sürerken, şirket yöneticilerinden açıklamalar geliyor. Volkswagen yöneticileri, 11 milyon Volkswagen aracını geri çağıracaklarını belirtti.

Volkswagen, skandal sonrası araçları geri çağıracak

Alman otomotiv devi Volkswagen'in emisyon testlerinde hileli yazılım kullanmasının yankısı devam ediyor. On gündür emisyon skandalıyla gündemden düşmeyen Volkswagen'e arka arkaya darbeler geliyor. Volkswagen, hızla büyüyen emisyon teknolojisi skandalının maliyetini karşılamak için 6,5 milyar euro ayırdığını açıkladı ancak bu açıklama da otomotiv pazarında büyük yeri olan markanın düşüşünü engelleyemedi. İsviçre’den sonra Hollanda da emisyon skandalıyla sarsılan Volkswagen’in (VW) dizel motorlu araçlarının satışlarını durdurma kararı aldı. Hollandalı Volkswagen bayileri, dizel VW modellerinin satışlarını durdurma kararı aldıklarını belirtti .Volkswagen’in yanı sıra Audi, Seat, Skoda gibi otomobil markalarının da ithalatçısı olan PON şirketi, durdurma kararının geçici bir olduğunu açıkladı.

Dünya genelinde 16 milyon dizel modelin emisyon hilesine dahil olabileceği ifade eden Volkswagen Amerika CEO'su Michael Horn, şirketin "tam anlamıyla berbat bir iş yaptığını" ve kusurlarını telafi edeceklerini açıklarken, Volkswagen bünyesindeki Çek Otomobil üreticisi Skoda Auto da emisyon skandalından etkilendiği ortaya çıktı.

MİLYONLARCA İNSAN VOLKSWAGEN'E GÜVENİNİ KAYBETTİ

Dizel araçların emisyon testlerinin sonuçlarını çarpıttıklarını kabul eden Volkswagen yöneticileri, milyon aracı geri çağırarak onaracağını ve emisyon kandalının ardından şirketin imajını düzeltmeye çalışacağını duyurdu. BBC'ye konuşan Volkswagen Yönetim Kurulu Üyesi Olaf Lies; "Çok büyük zarardayız çünkü milyonlarca insan Volkswagen'a güvenini kaybetti. Eminim çok sayıda insan zararları nedeniyle dava açacaktır. Çok sayıda aracı geri çağırmamız lazım ve bunu çok hızlı yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

YÜZDE 37 DEĞER KAYBI

Volkswagen hisseleri skandalın ortaya çıkışının ardından dev otomobil markası değer kaybetmeye başladı. ABD'li düzenleyici kurumları, Volkswagen'in yarım milyon aracının emisyon testlerinde hile olduğunun ortaya çıkmasından bu yana değerinin üçte birinden fazlasını yani %37 oranında değer kaybettiğini açıkladı.

MERKEL'DEN SKANDAL AÇIKLAMASI

Almanya Ulaştırma Bakanlığı, günlerdir gündemi meşgul eden Volkswagen emisyon skandalı için hakikat komisyonu kurdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Volkswagen ile ilgili yaptığı açıklamada; "Gerçeklerin mümkün olduğunca çabuk ortaya konmasını umuyoruz." dedi. Şirketin CEO'su Martin Winterkorn ise düzenleyici otoritelerle yakın çalıştıklarını ve krizi çözmek için herşeyin masada olduğunu söyledi.

DOĞUŞ OTOMOTİVDEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Çeşitli ülkelerde satışlar durdurulurken, Türkiye pazarında Volkswagen satışlarında neler yaşanacağı da büyük merak konusuydu. Konuya açıklama, Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu'dan geldi. Bilaloğlu Volkswagen'in bazı dizel marka araçlarında yaşanan emisyon sorunu ardından yaşananları yakından takip ettiklerini belirtirken, Volkswagen AG'nin çalışması sonucunda belirleneceğini ifade etti. Emisyon skandalı ile ilgili açıklamada bulunan Doğuş Otomotiv, Türkiye'deki araçların durumunun araştırma sonrası netleşeceğini bildirdi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler