Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seyyar EFT-POS cihazı kullanan iş yerlerinden, yeni nesil ödeme kaydedici cihaza geçiş yapan mükelleflerin sayısının 200 bini aştığını belirterek, "Şimdi sıra sabit yazar kasalarda. Yeni nesil sabit yazar kasaların TÜBİTAK ve TSE'de başlatılan test süreçleri de tamamlanmak üzere. Mükellefler, yakın zaman içinde dönüşüm için çalışmalarını başlatabilir" dedi.
Hürriyet'in haberine göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, geçen yıl yeni nesil ödeme kaydedici cihaz uygulamasını başlattıklarını, bu sayede mali bilgileri merkezden anında takip ettiklerini belirterek, böylece kayıt dışı ile mücadelede ivme kazandıklarını bildirdi.
Bu uygulama ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na düzenli veri aktarılması ve toplanacak verilerin analizi yoluyla uzaktan denetim sisteminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini anlatan Şimşek, sistemin daha da geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Bakan Şimşek, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin 1 Ekim 2013'te başladığını anımsatarak, bugün itibarıyla 8 firmaya EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihaz onayı verildiğini söyledi.
"Bankalara ait olan POS'ların mülkiyeti mükelleflere geçti"
Bu sayede daha önce bankalara ait olan POS'ların mülkiyetinin de mükelleflere geçtiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Mükelleflerin bu cihazlar için bankalara olan bağımlılıklarını azalttık. Mükellefler daha önce ödeme kaydedici cihazlar için bir çok banka POS'unu ayrı ayrı kullanırken, EFT-POS özellikli yeni nesil cihazların kullanılmaya başlanmasıyla banka POS'ları ile söz konusu cihazlar birleştirildi ve mükellef tarafından kullanılan cihaz sayısı teke düştü. Bu sayede tüm kartlı satışlar tek bir EFT-POS özellikli cihazda gerçekleştirilmeye başladı. Böylece işletmelerdeki banka POS'u kalabalığı ortadan kalktı, mükelleflerin her bir POS için bankalarla ayrı ayrı görüşme zorunluluğu da bitti ve banka yazılımlarının yüklenmesini ödeme kaydedici cihaz firmaları sağlar hale geldi.
Öte yandan, ödeme kaydedici cihaz fişleri ile banka fişleri birleştirildi ve mükelleflerin bir satış için müşterilerine cihazdan tek bir fiş verme uygulaması 1 Ağustos 2014 itibariyle yürürlüğe girdi. Bu sayede vatandaşlara hem satış, hem de banka fişinin bir arada olduğu tek fişi muhafaza etme imkanı sağlandı ve çok sayıda fiş saklama külfeti ortadan kalktı. Bu kolaylıktan yararlanan mükellef sayısı da 200 bini aştı."
Sıra sabit yazar kasalara geldi
Halk arasında sabit yazar kasa olarak bilinen mevzuatta ise basit ve bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar olarak tanımlanan cihazlara 1 Ocak 2016'ya kadar geçilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
"Şimdi sıra bu yazar kasalara geldi. Yeni nesil sabit yazar kasaların TÜBİTAK ve TSE'de başlatılan test süreçleri de tamamlanmak üzere. Mükellefler, yakın bir zaman içinde dönüşüm için çalışmalarını başlatabilir. Maliye Bakanlığı olarak da cihazların test ve onay süreçlerinin kısa sürede tamamlanması ve birden çok firmaya onayların verilmesi hususunda gerekli tedbirleri alıyoruz. Mükelleflere, kanuni yükümlülükleri süresinde ve diledikleri firmalardan cihaz almak suretiyle yerine getirmeleri hususunda gerekli imkanlar sağlanacak."