Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hileli üretim yapan 25 şirketi daha teşhir etti. Halkın sağlığıyla oynayan firmalara yönelik denetimleri artıran Bakanlık, gıda işletmeleriyle bunların ürettiği 37 süt ve süt ürününde taklit ve karıştırma yapıldığını belirledi, ürünlerin parti ve seri numaralarını açıkladı. Bakanlığın resmî internet sitesinde yer alan bilgilere göre, incelemeler sonucunda peynirlerde bitkisel yağ ve nişasta, yoğurtlarda jelatin, tereyağında bitkisel yağ tespit edildi. Keçi sütü olarak satılan ürünün de inek sütü olduğu açıklandı. Bu arada, firmalardan birinin sahibi, maliyeti düşürmek için ürünlerinde bitkisel yağ kullandıklarını itiraf etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni teşhir listesini kamuoyuna açıkladı. Açıklamada, bakanlığın yaptığı kontroller sonucunda elde edilen bilgileri 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabildiği ifade etildi. Açıklamada ayrıca Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik gereğince laboratuvar sonucuyla taklit ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma) yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının bakanlık resmi internet sitesinde açıklanabileceği hükmünün yer aldığı kaydedildi. Açıklamada laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 25 işletme ve bu işletmelerin ürettiği, 17'si peynir, 12'si yoğurt, 7'si tereyağı ve biri de UHT süt olmak üzere 37 parti ürüne ait bilgilere yer verildi.
‘Bitkisel yağı maliyeti düşürmek için kattık’
Bakanlığın, yağlı eritme peynirinde bitkisel yağ bulunduğu için teşhir ettiği Konya merkezli Sütkon Gıda’nın sahibi Ali Demirci, bitkisel yağ katılmasına ilginç bir gerekçe gösterdi. Maliyeti düşürdüğü için böyle bir yola başvurduklarını ifade eden Demirci, bitkisel yağ yerine tereyağı kullanması halinde 6 liralık ürünü 10 liraya satmak zorunda kalacağını kaydetti. Yağdan dolayı Tarım İl Müdürlüğü’nün 12 bin lira ceza yazdığını vurgulayan Demirci, söz konusu yağın bütün çikolata ve pastanelerde kullanılan yağ olduğunu ve sağlığa zararı olmadığını öne sürdü. Ceza kesen yetkililere ‘Bunun sağlığa bir zararı var mı?’ diye sorduğunu dile getiren Demirci, ‘Biz ceza yazar geçeriz’ cevabını aldığını söyledi. Bakanlığın Çağlayan markalı yoğurdunda jelatin olduğu gerekçesiyle teşhir ettiği Antalya merkezli Şelale Süt ise sonuçlara itiraz ettiğini açıkladı. Numunelerin Kemer’deki üretim tesislerinden değil, Alanya’daki iki toptancıdan alındığını belirten firma yetkilisi, “Analizin biri olumlu çıktı, diğeri olumsuz. Biz de mahkemeye itiraz ettik. İtirazın sonucunu bekliyoruz.” dedi. Üretim tesisi yerine dışarıdan numune alınmasına da itiraz ettiklerini anlatan yetkili, gerekçesini şöyle açıkladı: “Kova benim kovam ama başka biri de doldurup getirebilir. Ben onu bilemem ki.” Bakanlık görevlilerinin bir yıl önce de ayran numunesi aldıklarını aktaran yetkili, ayranda margarin kullanıldığı sonucu çıktığını, mahkemeye yaptıkları itirazın kabul edildiğini ifade etti.(ZAMAN)
[
****](https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/bakanlik-25-firmayi-daha-acikladi/82895/)