FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ziraat Bankası'ndan altın tahvili açıklaması(Altın tahvili nedir, nasıl kazandırır?)

Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla altına dayalı kira sertifikası başladı. Peki altın tahvili ve altına dayalı kira sistemi nasıl işleyecek? İşte altın tahvili ile ilgili merak edilenler...

Ziraat Bankası'ndan altın tahvili açıklaması(Altın tahvili nedir, nasıl kazandırır?)

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı 2 Ekim'de başladı. Henüz yeni olduğu için vatandaşlar altın tahvili sistemi tam olarak nasıl işleyecek merak ediyorlar. Nereden alınacak? Yatırımcılara ne kazandıracak? İşte Altin tahvili ile ilgili ayrıntılar.

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hazine Müşteşarlığı’nın ihraç edeceğini duyurduğu, altın tahvil ve altına dayalı kira sertifikası için altın toplama işlemlerinin 2 Ekim tarihinden itibaren tüm hızıyla sürdüğünü belirten Bilgehan Kuru “İlk rakamlar, ilginin olduğunu göstermektedir. Katılımın, hızlanarak artmasını bekliyoruz. Bu konunun, bir kaynak ihtiyacından çok, Hazine’nin borçlanma araçlarını çeşitlendirmesi, bundan belki daha da önemli olarak da ekonomik faaliyet içinde yer almayan 'tasarrufların' altın sahibine daha fazla saklama güvencesi sağlayarak ekonomiye dahil edilmesi şeklinde anlaşılması gerekir” dedi.

Kuru, açıklamalarına “Bilindiği üzere, yurtiçi tasarruflarımız, ülkemizin yatırım ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve bu nedenle yurt dışı tasarrufların ülkemize getirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Buna basit olarak cari açık diyoruz. Bu dışarıya bağımlı olmak anlamına gelmektedir. Oysaki bu tasarruf açığının, ekonomiye dahil edilemeyen ve yastık altı tasarrufu olarak ifade edilen altınlarla azaltılması ve ekonomimizi daha da güçlendirmesi mümkün. Benzeri uygulamaları, altın geleneğinin çok yerleşmiş olduğu Hindistan gibi ülkelerde de görmekteyiz. Hindistan, bu projesini yaklaşık 2 yıldır sürdürmektedir. Bu proje, aynı zamanda Merkez Bankamızın da daha fazla altın rezervine sahip olmasını sağlayacaktır” diyerek devam etti.

"Kampanyaya katılmaya davet ediyoruz"

Hazinenin yapacağı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının altın sahibine önemli avantajlar sağladığını belirten Bilgehan Kuru “Vadesinde yatırılan altının, altın olarak geri alınabilecek olması, piyasa ile karşılaştırıldığında daha fazla nema sağlaması, sağlanacak faiz veya kira gelirinden vergi alınmayacak olması şeklinde sıralanabilir. Amaç, altınların kazanarak, ülkeye kazandırarak ve daha güvenle saklanmasını temin etmektir. Altınını evinde saklayanları bu kampanyaya katılmaya davet ediyoruz. Yapılmak istenen, sırf bir kaynak teminin çok ötesindedir. Bu proje, ülkenin refahına bir katkıdır. Kendimize daha fazla yetmektir. Dışarıya daha az bağımlı olmamız demektir. Bu proje, milli bir duruştur” diyerek sözlerine son verdi."

Nereden alınır?

Ziraat Bankası.
Hangi altınlar alınacak?

22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek.

Hangi altınlar kabul edilmeyecek?

Takı ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek.

Ne zaman alınır?

4 ayrı talep toplama dönemi bulunuyor:

1. Etap: 2-6 Ekim arasında. İtfa 9 Ekim 2019 ve yatırımcılar 30 Eylül-4 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

2. Etap: 9-13 Ekim. İtfa 16 Ekim 2019 ve yatırımcılar 7-11 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

3. Etap: 16-20 Ekim. İtfa 23 Ekim 2019 ve yatırımcılar 14-18 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

4. Etap: 23-27 Ekim. İtfa 30 Ekim 2019 ve yatırımcılar 21-25 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

Ne kadar vergi ödenir?

Vergiden muaf.

SERTİFİKA VE TAHVİL ARASINDA NE FARK VAR?

Altına Dayalı Kira Sertifikası'nda kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte ve yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamakta. Altın tahvilleri ise, yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlıyor.

YATIRIMCIYA 5 KRİTİK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Devlet güvencesi: Altınlar devlet güvencesinde saklanacak.

Ek getiri imkânı: 6 ayda bir yüzde 1.20.

Vergi avantajı: Sıfır vergi.

Vadeden önce nakit imkânı: Vatandaş dilediği zaman satabilecek.

Fiziki altın imkânı: Vade sonunda "Ziynet Altını" alma hakkı olacak.

TÜRKİYE NE KADAR YASTIK ALTI ALTIN VAR?

Dünya Altın Konseyi’ne göre, Türkiye’de hane halkının yaklaşık 145 milyar dolarlık (3.500 ton) yastık altı altın birikimi var.

YASTIK ALTINDA ALTINI OLANLARA ERDOĞAN'DAN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşın altınlarını Ziraat Bankası'na getirip altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası alanında değerlendirmesini istedi.

"YASTIK ALTINDAKİ ALTIN BİZE BİR ŞEY KAZANDIRMAZ"

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları uygulamasını çok önemli görüyorum. Yastığınızın altında ya da kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Vatandaşlarımızı ülkemizin büyümesine katkı sağlamaya devam ediyorum.

Altın fiyatları için tıklayın


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler