FİNANS

'Alaçatı artık din merkezi olur'

Alaçatı’nın kapatılan belediyesine ait malların İzmir Valiliği’nce Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi tepkiye neden oldu.

'Alaçatı artık din merkezi olur'

SON yılların en gözde turizm merkezi olan ve yerel seçimlerle birlikte mahalleye dönüştürülen Alaçatı’nın kapatılan belediyesine ait malların İzmir Valiliği’nce Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi tepkiye neden oldu.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yapılana anlam veremediklerini dile getirirken; Çeşme Turizm ve Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, ilçeye her yönden bir saldırı olduğunu söyledi.

‘Anlam veremiyorum’

Konuyu incelediklerini ve mutlaka dava açacaklarını belirten, Alaçatı Belediyesi’nin de son başkanı olan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, kararın ilçede turizmi bitireceğini ifade etti. Dalgıç, “Paylaştırma Komisyonu’nun camiyi Diyanet’e vermesine bir şey demem, okulun verilmesine de bir şey demem ancak tapusu Alaçatı Belediyesi’nin üzerine olan 30’a yakın dükkanın Diyanet’e verilmesine anlam veremiyorum. Devredilen dükkan-
lar, tarihi binalar Alaçatı Belediyesi’nce kimseden tek kuruş yardım alınmadan restore edilmiş yerler. Çeşme ve özellikle Alaçatı, Türkiye’nin en gözde turizm merkezleri. Ama bu karardan sonra artık en önemli din merkezi haline gelir. Bize de Çeşme Belediyesi olarak orayı Mekke’ye çevirmek kalır” dedi.

‘Çeşme’nin suçu ne?’

ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel ise konu hakkında ayrıntılı bilgisi olmadığını dile getirerek ‘‘İlçedeki tüm turizm işletmeleri kan ağlıyor. Hergün yeni bir sorunla uğraşıyoruz. Çeşmelinin para kazanacağı aylarda yapılanları anlamıyorum. Turizm işletmelerine suyu 10 liradan veriyorlar. Bununla uğraşırken bir de Alaçatı mevzusu çıktı. Çeşme’nin suçu ne bu kadar yükleniyorlar” diye konuştu.

Bartholomeos’un gezdiği kilise

6360 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Diyanet’e devredilen taşınmazlar arasında Cumhuriyet’in ilanından bugüne kadar ‘Pazaryeri’ adıyla cami olarak kullanılan eski kilise de bulunuyor. Alaçatı Belediyesi’nce restore edilen kilise, Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından ziyaret edilmiş ve böylece dünyaca tanınmıştı. İbadethane belediye tarafından restore edilmesinin ardından Hıristiyan figürleri perde ile kapatılarak hem kilise, hem de cami olarak kullanılıyordu.
Diğer devredilenler

Süreyya Muzaffer Baskıcı Camisi’nin içinde bulunduğu 2 bin 100 metrekarelik alan.
Alaçatı merkezindeki 3 bin 740 metrekarelik konut alanı.
Pazaryeri Camisi olarak kullanılan hem kilise, hem caminin bulunduğu 2 bin metrekarelik alan ve 11 dükkan.
Pazaryeri Camisi’nin yanındaki 2 bin 80 metrekarelik alan ve 11 dükkan.
Alaçatı Meydanı’nda bulunan iki parsel halindeki 131 metrekarelik alan.
Eski Alaçatı Belediyesi ve avlusunun bulunduğu 185 metrekarelik alan

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler