FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Aralık Faiz Kararı ve TCMB Faiz Kararının Kurlar Üzerinde Etkileri

ABD Aralık Faiz Kararı ve TCMB Faiz Kararının Kurlar Üzerinde Etkileri

FED Faiz Kararı Fiyatlandı Mı ?

Trump’ın gelmesi ile Aralık ayında faiz arttırımı beklentisi ile dolar en yüksek seviyelerine gelmiş bulunmaktadır. Dünya piyasasında genel olarak faizlerin düşüş trendi mevcutken Trump’la birlikte faizlerin genel olarak yükseliş trendine girdiğini görmekteyiz. ABD Tahvillerine baktığımız zaman yükselişlerin devam ettiğini görüyoruz ABD Tahvil faizlerinin artması demek dünyadaki faiz artışının da yükselebileceğine işaret ediyor. ABD’nin faiz arttırmaya başlaması ile özellikle gelişmekte olan ülkelerin faiz arttırmama ihtimali zayıf olarak görülüyor. Dolardaki güçlenmenin en büyük sebebi ise Trump’ın politikaları olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyon tarafında beklentilerin yükseldiği, ABD ekonomisinde hızlı yükselmesini engellemek için FED faiz silahını kullanmaktan çekinmeyebilir. Trump yapısında alt yapı olsun kendi yurt içi harcamalarına yönelik politikaların izlenmesi enflasyon tarafında istenileni yakalayıp hali hazırda işsizlik oranlarının düşük olması ve harcama eğiliminin artmasıyla önümüzdeki aylarda ve ilerleyen senelerde dolardaki güçlenmenin devam etmesi ihtimalini arttırıyor. FED’in Aralık ayındaki faiz kararı her ne kadar fiyatlanmış olsa da dolar tarafında satışların geleceği anlamına gelmiyor. Tepki satışlarının geleceği dönemler de olacaktır. Dolarda derin bir satış trendinin başlaması şuan oluşan politikalarla çokta olası görülmemektedir. Dünyanın neredeyse bütün para birimlerine karşı değer kazanan ABD doların da FED ‘güçlü dolara’ işaret edip ihracat tarafında sert geri çekilme yaşarsa o zaman düşüş yönlü hareketleri görebilir ve FED üyelerinin de dolardaki yükselmeye engel olmak için konuşmalarını takip edebiliriz. Bu düşüşün gerçekleşmesi, Trump’ın politikalarında değişikliğe sebep olmaz ise dolardaki yükseliş trendinin devam etmesi olası olabilir. Özellikle Trump’ın söylemlerinde ne kadar değişiklik yaptığını da unutmamak gerekir. Buda yatırımcı açısından iyi fiyatlamaların gelebileceği anlamına gelmektedir. Beklenmeyen fiyatların gelip değerlendirmek mümkün olan bir piyasa yapısı olacaktır.

TCMB Faiz Arttırabilir Mi ?

Dünyada genel olarak doların değer kazanmasından dolayı TL’nin değer kaybı yaşaması normaldir. Dünya piyasasında faizlerin düşerken yurt içi piyasamızda faiz indirimlerine gidilmemesi olumsuz olarak görülmüştür. Şimdiki yapıda ise dünyada faizlerin yükseldiği bir ortamda faiz indirimlerinin gelmesi zor olarak görülüyor. Faizlere son aylarda dokunmayan Merkez Bankasının bu hafta faiz arttırması bekleniyor. Faiz indirimlerinde daha önce geciken Merkez Bankası faiz artışlarında da bekleyecek mi bu hafta belli olacaktır. Piyasa faiz artırmadan ROM ve ROK gibi araçlarla müdahale etmesi elinin bağlı olduğu düşünülerek daha fazla kurda yükselişe sebep olduğu görülüyor. Piyasaya müdahale etmemesi daha avantaj sağlayabilir. Daha öncesine baktığımız zaman Döviz Satım İhaleleri yaparak müdahale etmesine rağmen kur tarafındaki yükselişin devam ettiğini görmekteyiz. ROM ve ROK ile müdahale ediyor, kur yine yükselmeye devam ediyor. Bu hafta kritik kararla son olarak piyasalara faizle müdahale etmesi durumunda istenilen düşüşler gerçekleşebilir. Ekonomik Koordinasyon Kurulundan gelen açıklamalar kurda bir miktar satış baskını beraberinde getirdi. TCMB piyasaya istediği şekilde müdahale etmesinin mümkün olduğunu ve gerekli önlemleri alabileceğini vurgulanması önemli olmuştur. Faiz indirimlerinin sürmesi önemli yatırımları beraberinde getirse de oluşan dünya şartlarından dolayı faiz indirimleri bir süre durabilir. Geç kalınmış faiz indirimlerinin faturası çıkmaya başlamıştır.

Teknik Analiz ile Stratejiler

Teknik olarak baktığımız zaman EKK sonrası 3.4080 seviyesinden satışların geldiğini görmekteyiz. 3.3500 desteğine tutunan paritede yataylık gözlemleniyor. Yükselişlerde tepe noktası 3.4080 seviyesi olur mu bu hafta FOMC Tutanakları ve TCMB Faiz kararı ile hareketliliğin artacağını görebiliriz. Boğaların (Bulls) etkisini kaybettiğini görmekteyiz ve 0 noktasının altına gelmesi durumunda satışların hakim olması söz konusu olabilir. Satış baskısının hakim olması durumunda takip edeceğimiz önemli destek seviyelerimiz 3.3500 kırılması durumunda 3.3270 - 3.3100 ve 3.2920 destekleri takip edilebilir. Özellik bu seviyelere geldiğinde yükseliş yönlü hareketlerin tekrar başlayabilme ihtimali olabilir. Yükselişlerde takip edeceğimiz önemli direnç seviyelerimiz ise 3.3670 aşılması durumunda 3.3840 ve 3.4080 dirençleri takip edilebilir. Dolarda kalmak isteyen yatırımcılar destek seviyelerini bekleyip yükseliş yönlü hareketlerini risk seviyesine göre belirleyerek dolarda kalabilir. Satış baskının devam edeceğini düşünüp 3.4080 seviyelerinin tepe noktası olduğunu düşünerek yükselişlerde direnç noktaları takip edilerek satışlar değerlendirilebilir. Ayıların (Bears) daha üstün olduğu ve boğalarında gittikçe düştüğü piyasada herhangi bir değişiklik olmaması durumunda satışlar ağırlık kazanabilir.

En Çok Aranan Haberler