FİNANS

Euro'nun Dolar Karşısındaki Kırılganlığı

Euro'nun Dolar Karşısındaki Kırılganlığı

FED’den piyasanın beklemediği, sürpriz açıklamalar geldi. Haziran ayında faiz artımı masada yokken gelen açıklamalar ile Temmuz ayında faiz artırımı yapabilme ihtimaliyle piyasaları canlı tutmaya çalıştığını gözlemledik. ABD tarafından gelen bir diğer önemli veri de TÜFE verisiydi. Çekirdek TÜFE verisine baktığımızda beklentiler dahilinde 0,2 geldiğini gördük. Enflasyon tarafında da faizleri artıracak önemli bir artışın olmadığı gözlemleniyor. FED üyelerinin bu kadar enflasyon vurgulaması yapıp gelen verilerde istenilen enflasyon verilerinin olmamasına rağmen ve geçen yılki gibi faiz artırımına piyasayı hazırlamamışken Temmuzda faiz artırımı yapması beklentiler dışında gerçekleşen bir gelişme olacaktır. Burada FED Başkanı Yellen'in önümüzdeki günlerde güvercin tavrında bir değişiklik var mı yok mu onu takip etmemiz gerekiyor.

Avrupa bölgesine baktığımızda, Draghi'nin en son faiz indiriminin ardından 'Elimizden ne geliyorsa yaptık, bundan sonra bir şey beklemeyin' konuşmasından sonra pariteyi 1.0515 alıp 1.1620 direncine yükseldiğini takip ettik. Bu yükselmede FED'in güvercin politikasını da eklemek gerek. Avrupa Bölgesinden gelen veriler piyasada çok fazla fiyatlanmamaya başladı. Bunun nedeni faiz indirimleri, 80 Milyar EUR genişlemesine rağmen paritenin düşmesi gerekirken piyasada tam tersi bir etkinin oluşmasıdır. ABD tamamen açıklamaları ve verileri ile pariteyi isteği gibi yönlendirebiliyor. ABD Merkez Bankası FED fiyatlamalarında daha etkili taraf olmuştur. Bir anda 'güvercin' olup pariteyi 1.1620 götürürken bir 'şahin' olup, Avrupa Merkez Bankasının yapmak istediği para birimini düşürme politikasını, şahin FED ile 1.0460 seviyelerine kadar geri çekebiliyorlar. Bu hafta gelecek olan ABD Büyüme verisi ve FED Başkanı Yellen'ın konuşması piyasaları belirleyecektir.

Pariteye teknik açıdan baktığımızda, orta vadeli yükselen bir kanal hareketinin olduğunu görüyoruz. Teknik açıdan çeşitli analizler yapabiliriz. Bakış açımızda ne kadar çok teknik geliştirirsek o kadar karmaşık hale geldiğini de görebiliriz. Bu yüzden en çok bilinen ve kullanılan RSI mantığına göre pariteye bakıp yorumlayalım. 70 seviyelerine ve üstüne geldiğinde piyasanın satış yönlü hareket ettiğini görüyoruz. 30 seviyeleri ve altında tekrar orta vadeli trendinde alışların geldiğini de görebiliriz. Bir diğer gösterge ise 50 Günlük ve 100 Günlük hareketli ortama olan trent takipçileridir. Düşüşün başlaması ile 50 Günlük Hareketli Ortalamasını kırıp 100 Günlüğe kadar geri çekildiğini takip ediyoruz. 1.1180 desteğinde tutunan paritenin 100 Günlüğü kırması ile kanal hareketi sorgulanabilir. Satış trendinin tekrar hakim olması ile 1.1040 test edilip kırılması ile 1.1000 seviyelerine kadar geri çekilmeler tekrar yaşanabilir. Kanalın kırılmaması ile yükselişlerde takip edeceğimiz 1.1220 aşılması ile 1.1260 ve 1.1320 seviyelerine kadar yükselişleri takip edebiliriz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler