Türkiye’nin genel durumuna, sonrasında yakın zamanda gerçekleşen olaylara bakıp kura etkisini biraz daha iyi görebileceğiz. İlk başta olumsuz gerçekleşen verileri incelediğimizde;
Geçen ay gelen İşsiz Rakamlarının iç açıcı olmadığını görüyoruz. İşsizlik rakamlarında çift haneden kurtulamayan Türkiye’nin % 11,3 ile performansının altında seyrediyor. En iyi olduğumuz zamanlarda % 9,9 oranlarını yakalamıştık.
2- Büyüme
Büyüme tarafına baktığımız zaman dünya genelinde iyi performans gösteriyorduk. 2015 yılında ortalamada % 6 büyüme performansı göstermişti. 2016 yılının ortalamasına baktığımız zaman ise % 2.2 performans göstererek kötü bir sene geçirdiğimiz görülmektedir. Son gelen % -1.8 büyüme verisi algı olarak daralma yönünde uzun bir aradan sonra eksi gelerek kurdaki değer kaybını arttırmıştır.
3-Turizm Verileri
Turizm verilerinde ülkemizdeki terör olaylarından dolayı sert düşüş gerçekleşti. Bir önceki yıla baktığımız zaman 36.244 Milyon Turistten bu yılın ekim ayına kadar 20.249 Milyon Turist ile son 5 yılın en kötü rakamlarını yaşıyoruz.
Türkiye için olumsuz gelen bu verilerin yanında olumlu gelişmelerde mevcuttur. Türkiye için olumlu veriler dediğimiz noktalar normalde iyi gelmeyen verilerin yanında bir miktar beklentinin üzerinde kalan veri setine bakacağız ;
A-Enflasyon
Son gelen verilere baktığımız zaman % 7 seviyesinde enflasyonun kaldığını gördük. Enflasyon verilerinin beklentinin altında kalması son aylarda olumlu yansımaktadır. Gelecek aylarda kur tarafında yükselişten dolayı her ne kadar yükseliş beklense de şuan ki verilerle olumlu algılanmaktadır.
B-Ticaret Dengesi
Türkiye Ticaret Dengesi verisini incelediğimiz zaman Ocak-Ekim döneminde %12.5 azalışla 4.62 Milyar Dolarlarda seyrediyor. Özellikle petrol tarafındaki düşüşle birlikte geldiğimiz seviyelerde iyi performans göstermiştir. İhracatın İthalatı karşılama oranına baktığımız zaman yine aynı dönemde % 71.7 ile döviz sorunu yaşamadığını görmekteyiz.
C-Sanayi Üretimi
Sanayi sektöründe gelen son verinin 2016 Ekim ayında eksilerde beklenirken % 2.0 gelerek olumlu bir hava oluşturmuştu. Ancak PMI verisine baktığımız zaman % 48.8 ile 50 seviyesinin altında kalması olumsuzluk yaşattı.
Bu veriler ışığında genel ekonomik görünümünün olumsuz olması iyi verilerinde kötünün iyisi olmasından sebep kurdaki yükselişi yaşadık.Son terör olaylarında ise kur tarafından hemen fiyatlanmıştır. Dönelim yurt dışına ABD 10 yıllık Tahvil Faizlerinde 2.65 kadar gelmesi üzerine 2017 yılı için 3 kez faiz artışı beklentisinin olduğu bir dünyada genel faizlerin dünyada artırım trendinde olduğunu takip ettiğimizde, TCMB faiz arttırmama ihtimalinin gittikçe azaldığını görmekteyiz. Bunun yanında Büyüme verisi düşüşün ve İşsizlik Oranlarında yükselişin önüne geçmek için faiz arttırmamayı tercih ettiğini düşünmekteyiz. Merkezin faiz düşüşlerinde agresif, faiz artırımlarında ise tam tersi hareket ettiğini görmekteyiz. Geçen ayki faiz artışında TCMB bağımsızlığı sorgulanırken Merkez çıkıp beklentinin üzerinde faiz artırdı ve Zorunlu Karşılık Oranlarında da değişikliğe gitmişti. Kurda aşırı oynaklığın artması ve aşırı değerlenme durumunda Merkez Bankası müdahaleden çekinmeyecektir.
UsdTry Paritesinde Teknik Analiz ile Fiyatlama
Teknik fiyatlamalara baktığımız zaman daralan üçgen formasyonunun oluştuğunu görmekteyiz. 50 Günlük Hareketli Ortalaması 3.5000 seviyelerine gelmektedir. Bu seviyenin üzerinde ve aşağısında fiyatlamarda kısa vadeli düşüşler ya da yükselişler görebiliriz. Trend olarak yükselişte takip ettiğimiz kurda ADX göstergesinde yatay hareketlilik olacağını göstermektedir. RSI verisi de orta noktası olan 50 düzeltme seviyelerinde görülmektedir. Yükselişlerde takip edilecek önemli fiyatlar 3.5400 aşılmasıyla 3.5600 ve 3.6000 fiyatlaması önemli olabilir. Satışlarda ise 3.5000 seviyenin altında kapanışlarda tekrar takip edeceğimiz destek noktaları ise 3.4860 kırılmasıyla 3.4760 ve 3.4540 fiyatları takip edilebilir.