Hükümetin hazırlığını sürdürdüğü istihdam paketiyle en az 500 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması, 200 bin kişiye de mesleki eğitim verilmesi öngörülüyor.
Küresel krizin olumsuz etkilerini hafifletmek üzere ardarda yürürlüğe konan ekonomik paketlerin ardından, 6 ve 7'inci ekonomik paketler için de yoğun bir çalışma yürütülüyor.
Ekonomiyi canlandırma kapsamında bugüne kadar toplam büyüklüğü 36,3 milyar lirayı bulan 5 ekonomik paket açıklayan hükümet, 6'ncı paketle Hazine'nin Kredi Garanti Fonuna sağlayacağı 1 milyar liralık kaynak ile fonun etkinlik ve fonksiyonu artırılacak. Bir diğer bileşen olarak da sektörel, bölgesel ve proje destekleri sağlanacak. 7'inci paket ise ''istihdam paketi'' olacak.
Son dönemde işşiz sayısındaki hızlı artış üzerine hazırlanan söz konusu paket, işsizlere, uzun vadede meslek kazandırmayı, kısa vadede de geçici iş sağlamayı amaçlıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı istihdam paketiyle ilgili çalışmalara hız verirken, bu kapsamda öngörülen tedbirler de şekillenmeye başladı.
İSTİHDAM ÖNLEMLERİ
Ekonomik büyüklüğü henüz tam olarak ortaya çıkmayan paketteki önlemlerin en az 500 bin kişiye doğrudan istihdam, 200 bin kişiye de mesleki eğitim kazandırması planlanıyor.
* Pakette istihdam yaratmaya dönük alınacak bazı önlemler de şöyle sıralanıyor:
* Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek. Bu kapsamda İş Kanununda ve İŞKUR kanununda değişiklik yapılacak.
* İŞKUR'un uyguladığı toplum yararına çalışma programları genişletilecek ve buna dönük kaynak artırılacak.
* İŞKUR'un mesleki faaliyetleri genişletilecek. Bu kapsamda mevcut 100 bin kişi hedefine ilaveten 200 bin kişiye mesleki eğitim verilecek.
* Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğünün ağaçlandırma ve erozyonla mücadele konusunda ayrılan kaynak artırılacak. Böylece bu alanda çok sayıda işsizin kısa süreli ya da devamlı istihdamı sağlanacak.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALAN İŞÇİLERİN İSTİHDAMINA DESTEK
Öte yandan pakette işsizlik ödeneği alan işçilerin istihdamı halinde prim desteğinin yapılması üzerinde de duruluyor. Ancak prim desteğinin henüz netleşmediği belirtiliyor.
Ekonomi bürokratları, 6 ve 7'inci önlemler paketinin ekonominin yönetimini üstlenen yeni bakanlarla ele alınacağını ve bu değerlendirmelerin ardından kesinleşeceğini ifade ediyor.
Küresel krizin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işsizlik ciddi bir sorun haline geldi. İşsizlik oranı Ocak ayı itibariyle yüzde 15.5 düzeyinde bulunuyor. İşsiz sayısı ise 3 milyon 650 bin kişiye yükseldi.