Adi komandit şirketler, şahıs şirketi sınıfında yer almaktadır. Herhangi bir ticari işletmeyi işletmek için kurulan bu şirket türünün özellikle bağımsız bir işletme olması gerekmektedir. Ayrıca kurulacak işletmenin gelir seviyesinin esnaf düzeyini aşması amaçlanmalıdır.
Ticari faaliyet gösteren bir işletme; ticari unvanla işletilmek için kurulmuş, şirketin alacaklılarına karşı ortaklardan birinin veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmış, diğer ortakların ise sorumluluklarının belli bir sermaye ile sınırlı tutulduğu şirket türüne adi komandit şirket adı verilmektedir.
Sorumluluğu sınırlı olmayan kişilerin gerçek kişilerden oluşması son derece önemlidir. Ayrıca bu kişilere komandite denir. Diğer yandan sorumluluğu sınırlı olan kişiler ise tüzel kişilerden oluşur. Bu tüzel kişilere de komanditer denir. Adi komandit şirket türünde kişilerin ticaret ile uğraşması şartı aranmaz. Kişiler sadece yatırımcı olarak da şirket kurabilir ve kazanç elde edebilir.
Adi komandit şirket türünde iki veya daha fazla ortak yer almaktadır. Birden fazla kişinin hayata geçirdiği bu şirket türü çeşitli özelliklere sahiptir.
Adi komandit şirket en az iki ortaktan oluşmaktadır. Bu ortakların en az birinin sorumluluğunun sınırsız olması gerekmektedir. Sorumlulukları sınırsız olanlar gerçek kişilerden oluşmaktadır. Bu kişilere komandite denmektedir. Sorumluluğu sınırlı olan ortaklar ise komanditer olarak ifade edilmektedir. Komanditer ortaklar gerçek kişi veya tüzel kişi olabilmektedir.
Komandite veya komanditer ortağa sahip olmayan şirketler, adi komandit şirket başvurusunda bulunamamaktadır. Adi komandit şirketlerin ticaret unvanları gerçek kişilerden oluşan ortaklardan en az birinin adı ve soyadı ile şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içermelidir.
Adi komandit şirketlerin kuruluş aşamaları şu şekildedir:
İlk olarak kişilerin adi komandit şirket açma başvurunda bulunması gerekmektedir. Şirketi açma esnasında birtakım belgeler istenmektedir.
Ticaret Sicil Memurluğuna Verilecek Belgeler:
Kanuni Defterler:
Vergi Dairesine Verilecek Evraklar:
Gerekli olan tüm belgeleri temin ettikten sonra adi komandit şirket açma talebinde bulunulabilir. Ardından ticari oda kaydı, sanayi odası kaydı gibi kayıt işlemlerinin de tamamlanması gerekmektedir. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra ise SGK işlemleri yapılmalı ve işe giriş bildirgeleri verilmelidir.
Adi komandit şirket kurmak için en az iki kişinin olması gerekmektedir. Bu iki kişiden birinin komandite (sorumluluğu sınırsız), diğerinin ise komanditer (sorumluluğu sınırlı) olma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şirket türünde söz hakkı çoğunlukla komandite yani gerçek kişilerden oluşan ortaklara aittir.
Ticaret bilgisi olmayan fakat ticarete atılmak isteyen herkes adi komandit şirket kurabilme fırsatına sahiptir. Doğrudan ticaret ile uğraşmayan kişiler de belirli bir sermaye ortaya koyarak, adi komandit şirketine ortak olabilir ve kazanç elde edebilir.