Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) ''Kart Monitör 2009 Araştırması''nda, Türkiye'de alışverişlerin yüzde 65'inin kartlarla yapıldığı belirtildi.
BKM'nin, banka ve kredi kartlarında davranış alışkanlıklarını belirlemek amacıyla Yöntem Araştırma ile işbirliği içinde yaptığı Kart Monitör 2009 Araştırması'nın sonuçları, BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.
16 ilde gerçekleştirilen araştırmada, kredi kartı ile ayda ortalama 881 lira harcandığı, aylık alışveriş tutarının yüzde 65'inin kartlarla yapıldığı, taksit uygulayan sektörlerde bu oranın yüzde 80'lere yükseldiği kaydedildi. En sık kullanılan kredi kartının en beğenilen özelliğinin yüzde 50 ile taksitlendirme ve yüzde 27 ile puan toplama uygulaması olduğu belirtilen araştırmada, her 10 kart kullanıcısından 7'sinin alışverişlerinde puan topladığı bildirildi.
Kredi kartı kullananların yüzde 80'inin borcunun tamamını ödediği kaydedilen araştırmada, ''Sadece yüzde 20'lik bir kesim, borcunun bir kısmını ödeyerek kart kullanımının taksit, puan toplama, hızlı alışveriş gibi özelliklerinden faydalanmaya devam ediyor. 2001'de kredi kartı borcunun bir kısmını ödeyen kullanıcıların oranı yüzde 40 olmasına rağmen, bu oran 2007'de yüzde 20'ye düştü ve 2008 yılında da aynı düzeyi korudu'' denildi.
Ödeme yöntemlerinde şubelerin payı giderek azalırken, yıllar geçtikçe daha pratik bulunan ATM'lerin payının arttığı vurgulanan araştırmada, ''kredi kartınız ile nerelerde ödeme yapmak istersiniz'' sorusuna gençlerden ağırlıklı olarak ''üniversite harçları'' yanıtı alınırken; ''ev kirasını kredi kartı ile ödemek istiyorum'' diyenlerin oranının da yüksek olduğu belirtildi. Elektrik, telefon, doğal gaz ve su faturaları, tekel ürünleri, ulaşım ve pazar harcamaları da kredi kartının kullanılmasının istendiği diğer alanlar oldu.
Araştırmada, iş yerlerinin birçok nedenden dolayı kredi kartı ile satış yapmayı tercih ettiği, bu nedenlerin başında yüzde 60'lık oranla ''kredi kartı kullanımının müşteri sayısını artırmasının'' yer aldığı kaydedildi.
''Kredi kartlarının Türkiye ekonomisi için önemi var mı'' sorusuna, yüzde 92'lik kesimin ''evet'' yanıtı verdiği bildirilen araştırmada, kullanıcıların yüzde 56'sının, kayıt dışı ile mücadelede en önemli faktörün kredi kartları olduğunu söylediği, ekonomide canlılık yaratması ve oluşturduğu istihdamın da alınan diğer yanıtlar arasında olduğu vurgulandı.