**Almanların resesyon döneminde uyguladıkları 'kısa çalışma' politikası, istihdam kaybını önleyerek diğer ekonomilere verilen güzel bir örnek oldu. Şimdi ise Almanya için bedel ödeme zamanı.
**
Avrupa'nın sanayi motoru olan Almanların benimsediği sosyal yardım politikaları temelinde oluşturulan ekonomik model, bu ülkeyi son finansal krizi en derin şekilde yaşamaktan korumuştu. Uluslararası Para Fonu (IMF) da bu kısa çalışmaya dayalı bu modele destek vermiş ve bunun iş gücü piyasasının gücünü korumasına yardım ettiğini savunmuştu.
BEDEL ÖDEME ZAMANI
Ancak, resesyon döneminde oldukça faydalı sonuçları olan bu sistem için ekonomide toparlanma işaretlerinin görülmesiyle bedel ödeme zamanı da gelmiş bulunuyor. Çünkü, toparlanmayla beraber işe alım oranın resesyon dönemine göre azalması bekleniyor.
Büyüme için hanehalkı harcamalarını artırmaya çalışan Almanya'nın, bu dönemde ABD ya da İngiltere kadar istihdam yaratamayacak olması ülke ekonomisi için risk yaratıyor.
Fransız banka Societe Generale'in Avrupa'dan sorumlu başekonomist yardımcısı Klaus Baader konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Hükümet, resesyon döneminde işsizliği kontrol altında tutmayı başararak iyi iş çıkardı. Hiç şüphe yok ki uygulanan politikalar büyük başarı elde etti. Ancak, şimdi istihdam piyasası ve dolayısıyla da tüketici harcamalarının ekonomik toparlanma döneminde aynı hızla artmaması problemi bulunuyor."
RESESYON DÖNEMİNDE AZALDI
Almanya geçtiğimiz dönemde, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan resesyondan sonra görülen en derin ekonomik durgunluk sırasında, işsizliği yüzde 7 ile son 17 yılın en düşük seviyesine indirdi. Aynı dönemde, ABD'de işsizlik oranı yüzde 10.1 ile son 27 yılın en üst seviyesine çıkmıştı.
2009 yılında yüzde 5 küçülen Almanya, büyük şirketlere bu dönemde çalışanların işine son vermek yerine onları daha az saat çalıştırarak tutmaları için mali destek verdi. Alman hükümeti bu sayede 500 bin kişinin işini kaybetmesini önlerken, Başbakan Angela Merkel, geçen hafta istihdam piyasasında yaşanan bu gelişmeleri 'küçük çaplı bir mucize' olarak nitelendirdi.
Almanca 'Kurzarbeit' olarak da bilinen kısa çalışma uygulamasında, şirketler talebin düştüğü dönemlerde personelinin çalışma saatlerini azaltıyor. Hükümet de bu çalışmaya gelen ücretin yüzde 67'sine kadar olan bölümünü karşılıyor.