Dünya Altın Konseyi, 2008 yılının ikinci çeyreğinde dolar bazında dünya altın talebinin yüzde 9 artış gösterdiğini bildirdi.
Dünya Altın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, altın yatırım talebinin de güçlü bir artış göstererek, 2007 yılının aynı dönemine oranla yüzde 29 yükselerek 3,5 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
Açıklamada, yüksek ve değişken altın fiyatları nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde tonaj olarak toplam altın talebinin yüzde 19 azaldığı belirtilerek, küresel kredi sıkışıklığından dolayı zorlanan tüketiciler ve büyüyen enflasyon baskısının altın takı talebinin azalmasına neden olduğu ve ikinci çeyrekte altın takı talebinin yüzde 24'lük bir düşüşle 504 tona gerilediği ifade edildi.
Altın takı talebinde en yüksek düşüş yüzde 47 ile 118 tona inen Hindistan pazarında gözlenirken, Hindistan'ı yüzde 30 ile 33 tona inen ABD izledi. Altın takı talebinde artış gözlenen ülkeler ise yüzde 2 ile Çin ve yüzde 8 ile Mısır oldu.
Yatırım fonları piyasasının da (ETF) 2007'nin ikinci çeyreğine oranla yüzde 4'lük düşüş göstererek 119,8 tona gerilediği kaydedilen açıklamaya göre, Nisan ayındaki düşüşün ardından ETF'de Mayıs ve Haziran aylarında yeniden bir canlanma yaşandı.
Altın yatırımı talebinde Çin, Amerika ve Vietnam'da genel ekonomik atmosfer, enflasyon ve borsa hareketleriyle ilgili endişelere bağlı olarak geçen yıla oranla güçlü artışlar yaşanırken, Hindistan'da altın yatırımı talebi de, altın takı talebi gibi düşüş gösterdi ve yüzde 41'lik bir gerileme ile 43,4 tona indi.
2008 yılının ikinci çeyreğini değerlendiren Dünya Altın Konseyi Üst Yöneticisi (CEO) James Burton, "Yüksek ve iniş çıkışlı altın fiyatları, enflasyon baskısı ve tüketicilerin bütçesindeki daralma nedeniyle ikinci çeyrekte de beklenildiği gibi altın talebi ton olarak azaldı. Bununla birlikte yüksek fiyatlara rağmen tüketicilerin altın alımına devam ediyor olması, talebi güçlü kılıyor" görüşünü dile getirdi.
İkinci çeyrekte Türkiye'deki durumu değerlendiren Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman ise, şunları kaydetti: "Çok zayıf geçen Nisan ayını takiben Mayıs ve Haziran aylarında özellikle düğünler sayesinde artan talebe rağmen, 2008 yılının ikinci çeyreği, tonaj olarak altın takı talebinde geçen yılın yüzde 15 altında kalarak 42,5 ton ve altın yatırım talebinde yüzde 21 altında kalarak 16,1 ton olarak gerçekleşti. Yüksek altın fiyatlarının inişli çıkışlı seyri, talebin normale dönmesini engellemeye devam ediyor."