Enerji Bakanı Hilmi Güler, Alternatif enerji modelleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Güler, alternatif enerji modelleri ile ilgili çalışmalara hız verdiklerini belirterek, ‘Güneş Enerjisi Yasası’nın yakın zamanda çıkarılacağını söyledi. 150 dairelik bir sitenin kendi elektriğini üretmesine imkan sağlayacak Güneş Enerjisi Yasası ile birlikte çatılarda kiremitlerin yerini Güneş Panelleri alacak. Güneş Paneli Fabrikaları kurulacak, binlerce kişiye iş imkanı sağlanacak.
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun (TÜGİK) bünyesinde Ordu Genç İşadamları Derneği’nin (ORGİAD) evsahipliğinde Ordu’da gerçekleştirilen Genç İşadamları Soruyor Toplantısı’nda Bakan Güler, Hükümetin yeni Enerji Politikası’na ilişkin bilgiler verdi.
Toplantıda konuşan Bakan Hilmi Güler, alternatif enerji modelleri üzerinde durduklarını ve bunlar içerisinde en önemli projenin Güneş Enerjisinde olacağını söyledi. Bakan Güler, Güneş Enerjisi Yasası’nın yakın zamanda çıkarılacağını belirtti. Yeni yasa ile birlikte özellikle apartman siteleri için önemli bir avantaj sağlanacağını kaydeden Bakan GÜLER, “Yasa çıktığı zaman 150 dairelik apartman siteleri kendi elektriklerini üretecekler. Çatılarda kiremitlerin yerini Güneş Panelleri alacak. Siteler ürettikleri 500 megawata kadarlık kısmını kendi ihtiyaçları için kullanacak, artın kısımları ise devlete satabileceklerö dedi. Bakan Güler Ayrıca, bu talebi karşılamak için güneş paneli fabrikaları ihtiyacı doğacağını söyledi.
Hazırlanan Güneş Enerjisi Yasası ile sokakların da aynı sistem ile aydınlanacağını belirten Bakan Güler, bu konuda da belediyeler ile işbirliği içerisinde hareket edeceklerini açıkladı. Global krize rağmen gerek dünyada gerekse de Türkiye’de enerji yatırımlarının hız kesmediğine dikkat çeken Bakan Güler, Türk yatırımcılarını başta Güneş Enerjisi olmak üzere, enerji yatırımlarına daha fazla ilgi göstermelerini istedi.
RÜZGAR ENERJİSİ İHMAL EDİLMEMELİ
Toplantıda konuşan TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli ise, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olmasının sonuçlarını anlatarak, “Ülkemizde dış ticaret açığının ana nedeni tüketmek zorunda olduğumuz enerjinin yüzde 70’inin dışa bağımlı olmasıdır. Dalgalanmadan ötürü petrol ve türevlerinin fiyatlarının büyük ölçüde düşmüş olmasının bize yansımasını beklemekteyiz. Türkiye’de HES, rüzgar, güneş, jeotermal ve termik santral yatırımlarının önü açılarak, enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması ve dolayısıyla enerji maliyetimizin, dış borcumuzun aşağıya çekilmesi, Türk sanayinin global rekabet gücünün artırılması gerektiğini düşünüyoruzö dedi. Hazim Sesli, “Ne yazık ki; yatırımcı olmayan kuruluşların lisans almaları, hakiki yatırımcıların yatırım yapamamasına neden olmakta, ayrıca güneş ve rüzgar enerjisi yönetmeliklerinin henüz hazırlanmamış olması da bu yatırımları geciktirmektedir" diye konuştu.
“En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidirö diyen Hazim Sesli, “Enerji kaynaklarının verimli kullanımı, tasarruf tedbirleri, ısıdan elektrik enerjisine kadar kullanımında kalite geliştirmesi ve yeni tasarruf teknolojilerinin kullanımı ile her yıl 4 Keban Barajı’nın üretimini geri alabileceğiz. Diğer bir deyişle onda bir oranında bir yatırım maliyeti ile aynı enerjiyi üretebileceğimiz bir gerçektirö şeklinde konuştu. Bakanlık öncülüğünde oluşturulan ENVER Projesi’ne TÜGİK olarak katıldıklarını da belirten Hazim SESLİ, “ENVER Projesi kapsamında oluşturulan sivil toplum meclisi oluşumuna dahil olmuş bulunuyoruz" dedi.
Toplantıda konuşan ORGİAD Başkanı Ayhan Kaymaz ise, sosyo-ekonomik gelişmişlik derecesinde 62. sırada yer alan Ordu’da yapılacak kamusal yatırımlar ile sosyal ekonomik yapının gelişeceğini, bu doğrultuda bir sivil toplum kuruluşu olarak her konuda destek verdiklerini belirtti.