FİNANS

Aracı kurum beklentileri

Meksa Yatırım

"Oluşan güçlü talep Japon Yeni'ni global para piyasalarında güçlü konuma getirirken, bu gelişme carry trade rüzgarının ters yönde esmeye başladığının önemli bir göstergesi olarak algılanıyor. ABD kredi ve konut sektöründeki bunalımın yarattığı likidite açığından kaynaklanan global satış dalgasının adeta çılgınlık noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Merkez Bankaları'nın tedirginliğin önüne geçmek için attığı adımların henüz pozitif etkileri görülmüyor. Ancak ne olursa olsun, risk var ve piyasalar bu riski son bir kaç gündür ciddi şekilde fiyatlamış durumda. Biz en büyük sorunun riskin hesaplanamaması olarak görmekteyiz.

Göstergelerin kriz dönemlerindeki noktalara gerilediğini gözlemliyoruz. Bu bize piyasaların yeteri kadar satış yapmış olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle çılgın satış dalgasının ivmesinde bir azalma ve toparlanma beklentilerimiz güçlenmiş durumda. Bugün IMKB'de panik havasının gözle görülür şekilde azalmasını ve toparlanma sinyallerinin güçlenmesini bekliyoruz. Risklerin büyük kısmının fiyatlandığını öngörüyoruz.

Bono piyasasında %18.25-%18.90 arası seyir beklenirken, Döviz piyasasında ise 1.38 -1.41YTL arası seyir bekliyoruz."

İktisat Yatırım

Yurtdışı piyaslara bu sabah itibariyle baktığımızda, Asya’daki kayıplar moral bozucu. Ancak ABD’de gün sonuna doğru gelen alımlarla günün nisbeten yatay kapanmış olması, moral verici ve Avrupa borsalarının bu sabah artı açılacağı beklentisi, İMKB’de de bir miktar tepki alımını beraberinde getirebilecektir. Ancak likidite şartlarının tersine döndüğü ve riskin yeniden fiyatlandırıldığı, Yen’deki değerlenme/carry-trade’de çözülme gözlendiği bir dönemde yabancı yatırımcılar yönü belirleyecek, bir süre daha volatilite devam edecektir.

Dün ABD’de Fed’in olası faiz indirimini görüşmek üzere acil toplantı yapacağı dedikoduları ve Bear Stearns başta olmak üzere bazı finansal kurumlara finansman desteği beklenmesinin bir anlamda rahatlama sağlaması ertesinde bugün ABD vadeli işlem kontratları yakından izlenecektir. Dün emlak piyasasına yönelik beklentilerin altında gelen verilerin ardından bugün sadece Michigan Tüketici Güven Endeksi (88.0 bekleniyor…) izlenecektir.

Yurtiçinde ise, Cumhurbaşkanı Sezer’in kabine listesini iade etmesi ertesinde Pazartesi günü yapılacak ilk tur cumhurbaşkanlığı oylaması beklenecek, her ne kadar Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olması durumunda istifa edeceği yönündeki söylentileri yalanlasa da, AKP ve Genel Kurmay arasında tansiyonun muhtemelen artacak olması, zaten cari açık ile ilgili endişelerin çalkantılı dönemlerde hemen gündeme gelmesi ile birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye’ye temkinli yaklaşmalarına neden olacaktır. AKP’nin tekrar Abdullah Gül’ü aday göstermesine Genel Kurmay’dan ne yönde tepki geleceği merakla beklense de, Nisan ayı sonunda Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gelen mesajın bulduğu tepki ve ardından 22 Temmuz seçimlerinde sandıklardan AKP’ye çıkan desteği düşünürsek, Genelkurmay’dan tekrar sert bir açıklama gelme ihtimalinin bu sefer daha az olduğunu düşündüğümüzü hatırlatmak istiyoruz."

Alan Yatırım

"Mortgage piyasasına yönelik endişelerin artmasıyla küresel satış dalgası dünde etkili oldu.Countrywide Financials'ın mali sorunlar yaşadığı yönündeki haberler ve Merrill Lynch, şirket için yatırım tavsiyesini 'al'dan 'sat'a düşürmesi başta ABD olmak üzere dünya piyasalardaki satışları tetikledi. Countrywide Financial, öğleden sonra 11.5 milyar dolar kredi sağladığını ve bunu tutsat sektörü için kredi olarak kullandıracağını açıkladı. Gelen bu açıklama, piyasaları rahatlatmaya yetmedi.Fransız bankası Credit Agricole'nin finans ve yatırım alanındaki iştiraki olan Calyon Bank, ABD subprime kredi krizinin dünya genelinde yatırımcılara maliyetinin 150 milyar dolar olarak tahmin edildiğini açıkladı.Yaşanan subprime kredi krizinin yarattığı satış dalgası İMKB'nin de sert düşüş gerçekleştirmesine neden oldu. Endeks, günü 3,240 puan ve yüzde 6.79 değer artışla 44,473 puandan tamamladı.

ABD tarafında özellikle de ekonomiye ilişkin olarak yeni veriler ve şirket bazında piyasalara moral sağlayabilecek haberler gelinceye kadar mevcut sıkıntılı sürecin devam edeceğini düşünüyoruz.Ancak İMKB’de bugün için yurtdışı piyasalardaki toparlanmalara bağlı olarak bir miktar tepki alımlarının gelebileceğini düşünüyoruz."

Ziraat Yatırım

Mortgage ve kredi piyasalarına yönelik endişelerin artmasıyla küresel satış dalgası dün bir kez daha kendini gösterdi. Piyasalara bu kez de ABD'nin en büyük mortgage şirketi Countrywide Financials damgasını vurdu. Countrywide Financials'ın mali sorunlar yaşadığı yönündeki haberlerin yanı sıra Merrill Lynch, şirket için yatırım tavsiyesini 'al'dan 'sat'a düşürdü. Başta ABD olmak üzere dünya piyasalarındaki satışları tetikleyen Countrywide Financial, öğleden sonra 11.5 milyar dolar kredi sağladığını ve bunu tutsat sektörü için kredi olarak kullandıracağını açıkladı. Gelen bu açıklama, piyasalara bir nebze de olsa nefes aldırdı. Öte yandan Fransız bankası Credit Agricole'nin finans ve yatırım alanındaki iştiraki olan Calyon Bank, ABD subprime kredi krizinin dünya genelinde yatırımcılara maliyetinin 150 milyar dolar olarak tahmin edildiğini açıkladı.

Yaşanan subprime kredi krizinin yarattığı satış dalgası İMKB'nin de sert düşüş yaşamasına neden oldu. Yurtdışı piyasalarla korelasyon içinde olan İMKB'nin ilk seanstaki yüzde 5'lik kaybı, ikinci yarıda yüzde 9'un üzerine çıktı. Endeks, 43.291 puana kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla toparlanmaya çalışan piyasa, günü 3.240 puan ve yüzde 6,79 değer kaybıyla 44.473 puandan tamamladı. Gün sonunda 2.25 milyar YTL'lik işlem hacmi oluştu. 54.000 seviyesinde "azalt" önerisi verdiğimiz endekste, alım için beklenmesi yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Endekste, 44.000 (%50 Fibonacci Düzeltme Noktası) ve 43.000 (300 GHO) seviyeleri üzerinde kalınması halinde satış baskısı hafifleyebilecektir. Tepki alımlarının 45.000 (200 GHO) ve 46.000 noktalarında dirençle karşılaşması olasıdır. Aksi durumda ise orta vadeli düzeltme 41.000 (%61,8 Fibonacci d.n.) düzeyine doğru devam edebilecektir.

Merkez Menkul Değerler

"Boğalar üzerindeki kara bulutlar azalsada, belirsizlikler devam ediyor. Likidite sıkıntısının oldukça arttığı bir dönemde özellikle şirket bazlı haberlere ihtiyaç duyulurken, Countrywide'ın toplam 40 bankadan 11.5 milyarUS$ kredi sağlaması piyasada yaşanan güven bunalımının aşılmakta olduğunun önemli bir sinyali olarak algılanabilir.

Ayrıca subprime faktöründen ciddi bir şekilde etkilendiği anlaşılan Bear Stearns'ün Çinli bir yatırımcıyla stratejik ortaklığa gidebileceği haberleri ABD tarafında kapanışta etkisini gösterdi. Endekslerin kapanışta toparlanmasını destekleyen bir diğer faktör ise FED'in olağanüstü bir toplantıyla faiz indirimi kararı alacağı spekülasyonları.

ABD tarafında güven bunalımının aşılması yönünde önemli sinyaller gözlense de Asya hızla değerlenen Yen nedeniyle ihracatçı şirketler öncülüğünde ciddi değer kayıplarıyla karşı karşıya. Bu anlamda Asya'daki gelişmeleri Avrupa'dan ayrı tutmak gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla yeni olumsuz bir gelişme olmaması durumunda bugün Avrupa ve dolayısıyla Türkiye tarafında daha pozitif bir ortam gözlenebilir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler