Altın çeşitlerinin hangi nitelikleri taşıyacak şekilde basılacağını belirleyen kurallar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1738 sayılı kanunun ilgili maddesinde sıralanır. Bu bağlamda Ata liranın kaç gram ağırlığında, hangi ayarda ve ne gibi tasarım özelliklerine sahip olacak şekilde basıldığı açıklanabilir. Buna ek olarak Ata lira ile Cumhuriyet altını arasındaki ilişki de sıklıkla sorgulanır. Dolayısıyla bu altın çeşidini diğer ziynetlerden ayıran özellikler açıklanmalı ve ardından “Ata lira ile Cumhuriyet altını aynı mı?” sorusunun doğru yanıtı aktarılmalıdır.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü denetiminde basılan Cumhuriyet altının temelde 2 ayrı çeşidi vardır. Bunlar; ziynet ve meskük olarak adlandırılır. Ata lira da belli başlı özellikleriyle Cumhuriyet altının diğer çeşitlerinden ayrılan bir kuyumculuk ürünüdür. Ancak bu kuyumculuk ürününün temelde sarı lira, tam altın ve Cumhuriyet altını olarak da adlandırıldığı görülür. Tam altınla toplam ağırlığı gibi belli başlı özellikleri bakımından farklılık gösteren Ata lira, Cumhuriyet altınıyla ise aynıdır.
Cumhuriyet altını ve sarı lira gibi isimlerle de bilinen Ata liranın hangi özelliklere sahip olduğu sıkça araştırılır. Bu bağlamda ilk olarak Ata lira ile tam altının temel farklarından biri olan toplam ağırlığa değinilmelidir. Tam altına göre daha ağır olan Ata liranın 7,216 g olarak basıldığı görülür. Ayrıca bu kuyumculuk ürününün genelde kulpsuz olarak basıldığı ve kullanım amacına göre kulpla birleştirildiği söylenebilir. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü denetiminde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1738 sayılı kararına göre basılan Ata liranın diğer nitelikleri ise aşağıda listelenmiştir:
Ata Lira, genellikle Cumhuriyet Altını'nı ifade etmek için halk arasında kullanılan yaygın bir terimdir. Cumhuriyet Altını'nın özellikle Tam Altın boyutundaki çeşidi için bu isim daha sık kullanılır. Yani halk dilinde "Ata lira" dendiğinde genellikle Tam Cumhuriyet altını kastedilir.