Bursa'da, küresel krizin etkilerini değerlendiren Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Avrupa'da binlerce bankanın iflas edeceğini söyledi.
Almira Otel'de yapılan toplantıya Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Coşkunkan (TÜGİAD) ve işadamları katıldı. Toplantıda konuşma yapan Özince, Avrupa'da binlerce bankanın batacağını ileri sürdü. Yaşanan küresel krizin etkilerinin Avrupa'da daha yeni yeni hissedildiğini belirten Özince, "Avrupa'da krizin etkileri uzun süre devam edecek. Bu etkilerin yansımaları ister istemez Türkiye'de de hissedilecek.
Çünkü Amerika'daki bankacılık faaliyetlerinin bir kısmı Avrupa'da tam oturmadı. Dünya Bankası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Avrupa şirketlerinin eski Doğu Bloğu ülkelerinde yüzlerce bankası var. Bunların bir kısmının krizden sonra iflas ettiği ve daha da batacak banka olduğu iddia ediliyor. Krizden etkilenen ve Doğu ülkelerine yatırım yapan bankalar, Türkiye gibi serbest ekonomi piyasasının gelişme gösterdiği ülkeleri göz ardı edip başka ülkelere yatırım yaptı. Ancak bizi tercih etmeyip küçük ekonomileri bulunan Doğu ülkelerini tercih eden birçok Avrupa şirketi ve bankasının durumları hiç iç açıcı değil. Birçok batı ülkesi, yatırımlarını Balkanlar ve Doğu ülkelerine yaptı. Bu ülkelerde de ekonomik açıdan çok ciddi sıkıntılar yaşanacak" diye konuştu.
Türkiye'nin IMF ile ilişkilerine de temas eden Özince, "Uluslararası Para Fonu ile ilişkilerimizi merak ediyoruz. Bu konudaki belirsizliğin ne zaman giderileceği konusunda da düşünceliyiz. Basından izlediğimiz kadarıyla bana göre, IMF ile olan ilişkilerimizdeki merakımızı biraz abartıyoruz. Çünkü Türkiye için faydalı olacak anlaşma ne ise yapılması lazım. Ancak şu ana kadar IMF ile anlaşma yapılamaması Türkiye açısından bir olumsuzluğa sebep olmadı. Görüyoruz ki Türkiye kendi başına bu işi iyi götürüyor" dedi.
"KOBİ'LER KENDİ BORSALARINI KURMALI" Türkiye'de bankaların ve şirketlerin serbest piyasa ekonomisini içlerine sindirmeleri gerektiğini söyleyen Özince, KOBİ'lere de tavsiyelerde bulundu. KOBİ'lerin kendi borsasını kurması gerektiğinin ifade eden Özince, "İMKB'yi biz kurduk. Ancak KOBİ'ler için bir borsa kurmamız bu şartlarda mümkün gözükmüyor. Biz bunu yapamıyorsak işadamlarımız KOBİ borsasını kurabilirler. Bu küçük ölçekli işletmeler açısından da önemli bir kazanım olacaktır. KOBİ'ler kendi ihtiyaçlarını karşılamalı ve ihtiyaçların küçüklüğünü daha büyük ekonomik paketlerle sağlayabilmeli. Son yıllarda KOBİ kredilerinde bir azalma olduğu söyleniyor. Bunun temel sebebi, kredilerdeki sorunlar" dedi.
Yılardır döviz kredisinin serbest olmasını istediklerini belirten Özince, hükümetin bu konuda attığı adımların bankacılık ve firmalar açısından önemli bir çığır açtığını söyledi.
Hükümetin KDV ve ÖTV'de yaptığı indirimden sonra piyasalara canlılık geldiğini belirten TÜGİAD Başkanı Coşkunkan ise, açıklanan son ekonomik pakette Bursa'yı ilgilendiren otomotiv ve tekstil sektörüyle ilgili teşvikler bulunmadığını söyledi.