FİNANS

Bakan Şimşek'ten "bayram müjdesi"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, istihdamdaki vergi yükünün azaltılmasına yönelik olarak, 5 puanlık prim indirimini, 2008 yılı sonunda bir karar vererek, 2009 içinde, imkanlar çerçevesinde uygulayabileceklerini bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, konuşmaların ardından soruları yanıtladı.

Devlet Bakanı Şimşek, sorulara geçmeden önce gazetecilerden, sadece IMF ile ilişkiler konularında soru sormalarını ve iki konuda soru sormamalarını isteyerek, bu konuların, Merkez Bankası'na yapılacak olan atamalar ile Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda olduğunu kaydetti.
Bakan Şimşek, istihdam üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine, önümüzdeki dönemde, istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yükleri mutlaka aşağı çekeceklerini belirterek, "biz 5 puanlık prim indirimine ilişkin değerlendirmelerimizi önceden yaptık, muhtemelen 2008 yılı sonunda ona ilişkin bir karar vererek, bunu 2009 senesi içinde imkanlar çerçevesinde uygularız" dedi.

Bakan Şimşek, istihdam üzerindeki idari yükleri aşağıya çekeceklerini, istihdam üzerindeki vergilerin indirilmesini kişisel olarak desteklediğini, ancak bunları, bütçe imkanları çerçevesinde aşağıya çekebileceklerini belirterek, iş ortamına ilişkin önlemlerle finansman kalitesini de artırarak, cari açığı daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacaklarını söyledi.

BAYRAM MÜJDESİ

Bakan Şimşek, bir soru üzerine, önümüzdeki dönemde, enflasyonu düşürerek, büyümeyi kalıcı bir yapıya kavuşturmak için sosyal güvenlik ve Ar-Ge konusundaki reformlara ağırlık vereceklerini, iç ve dış rekabeti güçlendirici, yatırım ortamını daha da iyileştirici ve istihdamı artırmayı amaçladıklarını, bütün bu gelişmeleri "Bayram Müjdesi" olarak verebileceğini söyledi.

Türkiye'nin beşeri sermayesinin kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Devlet Bakanı Şimşek, "Türkiye ekonomisi için yeni olan konular, 2. ve 3. nesil yapısal reformlar üzerinde uğraşmamızdır. Bu, Türkiye'nin ekonomik olarak daha da güçlü olmasını sağlayacaktır."

Şimşek, ekonomik büyümenin hedefin altında kaldığını ve enflasyonun yükseldiğini belirterek, bütün bu gelişmeleri etkileyen iki önemli faktör olan tarımdaki kuraklık sonucu artan gıda fiyatları ile enerji fiyatlarındaki öngörülemeyen yükselişlerin "ellerinde olmayan, kontrol dışında olan faktörler" olduğunu, bunların cari açığı da olumsuz etkilediğini kaydetti.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI YILMAZ

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, Hazine'nin 2008 yılı borçlanma programı karşısında ortaya çıkacak likiditenin, sorun oluşturup oluşturmayacağını ve buna ilişkin nasıl bir önlem düşündüklerine ilişkin soruya verdiği yanıtta, "likidite konusunun, enflasyonla mücadele açısından bir sorun yaratacağını düşünmüyoruz, elimizde yeterli enstrümanlar var" şeklinde konuştu.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı da, aynı soruya verdiği yanıtta, Hazine'nin 2008 yılı iç borç çevirme oranını yüzde 70'e indirmeyi amaçladıklarını belirterek, bu çerçevede, 2 milyar YTL düzeyinde bir Hazine kasa bakiyesi vermeyi hedeflediklerini, kasa bakiyesinin güçlü bir imkan olacağını, likidite konusunda sorun çıkması halinde de iç borç çevirme oranında değişiklik yapılma imkanının da bulunduğunu vurguladı.

GIORGIANNI

Lorenzo Giorgianni de, bir soruya verdiği yanıtta, IMF ile mevcut programın Mayıs 2008'de sona ermesinin ardından, IMF ile nasıl devam edileceği konusuna Türk Hükümeti'nin karar vereceğini belirtti. Türkiye ile IMF arasındaki işbirliğinin bir başarı öyküsü olduğunu belirten Giorgianni, "Türkiye, şu anda kendi ekonomik programını, herhangi bir mali desteğe ihtiyaç duymadan nasıl yönlendirebileceği konusunda kendisi karar verebilecek bir pozisyondadır" dedi.

Giorgianni, IMF'nin halen, Türkiye gibi mali destek içeren bir ekonomik program uyguladığı ülke sayısının, basında çıktığı gibi üç değil daha fazla olduğunu da ifade etti.

İKİ GÖZDEN GEÇİRME KALDI

Bakan Şimşek, IMF ile kaç tane daha Gözden Geçirme kaldığına yönelik bir soruya yanıt verirken de şunları söyledi: "7. Gözden Geçirmenin ardından, geriye kalan iki Gözden geçirme birleştirilecek. Dolayısıyla program, öngörüldüğü gibi, zamanında ve Mayıs ayı başında sona erecektir. Geriye yaklaşık olarak 3,3 milyar dolarlık bir IMF imkanı kalmıştır ve bu da muhtemelen yarı yarıya verilecektir, yani ilk yarısı 7. Gözden Geçirmenin ardından, kalanı da son Gözden Geçirmede verilecektir."
Devlet Bakanı Şimşek, 7. Gözden Geçirmenin kendileri için önemli olduğunu, bundan sonra ise IMF ile ilişkilerin geleceğine ilişkin olarak Bakanlar Kuruluna bazı seçenekleri içerecek olan bir öneriler dizisi sunacağını, burada kendi fikrini de açıklayacağını ve Kurulda alınacak karara göre, IMF ile ilişkilerin bundan sonraki şeklinin belli olacağını kaydetti. Şimşek, Türkiye'nin, kota reformu ile IMF'nin en etkili üyelerinden biri olacağını da vurguladı.

ENERJİ PİYASASI REFORMU

Bakan Şimşek, Enerji Piyasası Reformuna ilişkin bir soruya karşılık ta, bu reform içinde bir tek fiyat ayarlamasının gerçekleştirilmesinin çözüm olmadığını, bunun en kolay yol olduğunu belirterek, "biz uzun soluklu, gerçekçi çözümler peşindeyiz. Enerji piyasasında, özel sektör yatırımlarını çekerek, daha rekabetçi bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Bunun için de rasyonel bir fiyatlandırma mekanizması oluşturacağız" dedi.

GIORGIANNI'NİN GAZİANTEP GEZİSİ

Devlet Bakanı Şimşek, bir gazetecinin, Giorgianni'yi hangi amaçla Gaziantep gezisine götürdüğünü sorması üzerine, "Türkiye'de bir söz var, 'tatlı yiyelim, tatlı konuşalım', IMF ile tatlı konuşmak için ayrıca Giorgianni'nin, Gaziantep'in ünlü baklavaları ile kebaplarını tatması ve ünlü Zeugma Müzesini görmesi için kendisini davet ettim" şeklinde konuştu.

Giorgianni de, tatlıyı çok sevdiğini ve bu nedenle Gaziantep baklavalarından hoşlandığını ifade etti.

Lorenzo Giorgianni, sosyal güvenlik reformuna ilişkin bir soruya karşılık, Meclisteki reform tasarısını gözden geçirdiklerini, bu tasarıda Anayasa Mahkemesi'nin görüşlerinin de dikkate alındığını belirterek, "bu reform gerçekleştirilmez ise bunun kamu maliyesine yükü çok ciddi olacaktır" dedi.
Giorgianni, enerji piyasasındaki fiyatlandırma konusundaki bir soruya verdiği yanıtta da, bu fiyatlandırmanın, girdi maliyetlerine göre belirleneceğini söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler