Bankaların stok değerleri, varlık ve alacaklarının yükümlülüklerine oranının haftalık aritmetik ortalaması, yüzde 7'den az olamayacak. Bankalara, haftalık yüzde 7'lik orana uyum için 6 ay süre verilirken, bu oran ilk 3 ayda yüzde 5, ikinci 3 ayda yüzde 6 olarak uygulanacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Değişiklik ile "bankaların stok değerleri ile yüzde 100 dikkate alınma oranı üzerinden hesaplanan varlık ve yükümlülüklerin hesaplanması ve bildirimi" konusunda yeni düzenleme getirildi. Buna göre, vadelerine bakılmaksızın stok değerleri üzerinden günlük olarak hesaplanacak kasa, efektif deposu, Merkez Bankası nezdinde açılan vadesiz serbest hesap, yoldaki paralar, vadesi gelmiş menkul değerler, kıymetli maden deposu, satın alınan çekler, bankalar, yurt dışı merkez ve şubeler nezdinde açılan vadesiz serbest hesaplar, bankalararası para piyasasından gecelik alacaklar ve zorunlu karşılıklar toplamının, toplam mevduatlar, TCMB, Bankalar, Yurt Dışı Merkez ve Şubeler Hesapları ve sermaye benzeri krediler hariç Diğer Krediler toplamına oranının haftalık basit aritmetik ortalaması, yüzde 7'den az olamayacak.
BDDK, bu oranı her bir banka ya da banka grubu bazında değiştirebilecek. Bankaların stok değerleri, varlık ve alacaklarının yükümlülüklerine oranının haftalık aritmetik ortalamasının yüzde 7'den az olması halinde, bu uyumsuzluk, takip eden 2 hafta içinde giderilecek. Bir takvim yılı içerisinde, bu oranda giderilen uyumsuzluk dahil, 6 defadan fazla uyumsuzluk gerçekleştirilemeyecek.
Aynı yönetmeliğin, bildirim cetvellerinde yapılan değişiklik ile "Krediler" grubu altında yer alan "Borçlu Cari Hesap Kredileri"nin anapara tutarlarının dikkate alınma oranı yüzde 90'dan yüzde 45'e düşürüldü.
Bildirim cetvelindeki "Krediler" grubuna "tüketici kredileri" satırı açılırken, konut, taşıt, ihtiyaç kredileri ve diğer kredilerin de ayrı alt satırlarda takip edilmesi uygulaması getirildi. Bu kredi tutarlarının hesaplamalarda dikkate alınma oranı yüzde 90 olarak belirlendi.
Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile haftalık yüzde 7'lik orana uyum için bankalara 6 ay süre verilirken, bu oran yönetmeliğin yayım tarihini takip eden ilk 3 ay için yüzde 5, ikinci 3 ay için yüzde 6 olarak uygulanacak.