FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayilik veren firmalar ve fiyatları

Kendi işinizi kurmak istiyorsunuz ama işinizi ilk açtığınız andan itibaren markanız kabul görene kadar para ve vakit kaybetmek istemiyorsunuz.

Öyleyse, Franchising tam size göre. Franchise sistemi girişimcilere kabul görmüş bir markanın ismini satın alma imkanını sunar. Franchising yöntemi ile iş kurduğunuzda belli pazarlama ve dağıtım sistemini devam ettirirsiniz. Ayrıca tanınmış marka olduğundan iş yerinize prestij ve kredibilite sağlar. Marka satın alma yöntemi, bir anlamda kendi işyerinizi müşterileriyle birlikte satın almak gibidir.

ELİNİZİ ÇABUK TUTUN
UFRAD (Türkiye Franchise Derneği) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, son dönemlerde franchise sistemine yönelik ilginin artmasını "Bu dönemde tek başına yatırım yapmaktan çekinen insanlar, riski güvenilir bir şirketle paylaşmak istiyor" sözleriyle açıklıyor.

UFRAD verilerine göre, halen Türkiye genelinde franchise veren 850 marka bulunuyor. Aydın, son yıllarda franchise için başvuranların sayısının yüzde 100 artarak 750'ye ulaştığını vurguluyor. Bu yoğun ilgide başrolü yatırım şartlarında sağlanan kolaylıklar oynuyor.

FRANCHİSE ALIRKEN BUNLARA DİKKAT! - İlgili firmanın ya da markanın deneyimli olması çok önemli. Ayrıca, işin tam detaylı olarak tanımlanması gerekiyor. İşi yürütebilmek için gerekli optimal çalışma saati ve personel adedi de önemli.

- Franchisor kimdir? Geçmiş deneyimleri nedir? Çalıştırdığı yöneticilerin mesleki tecrübeleri yeterli midir? Bu sorulara açık ve net bir şekilde yanıt alınmadıkça marka ortaklığı yapmamakta yarar var.

- Sistem içindeki diğer franchise alanların işi nasıl yürüttükleri, yatırım bedeli, devam eden yatırım maliyetleri gibi unsurlar işin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

- Franchisor'dan (franchise veren) alınması gereken ürün ve hizmetler varsa, kimden ve nasıl alınacağı net bir şekilde ortaya konulmalı.

- Franchise ilişkisinin nasıl düzenleneceği ve nasıl yenileneceği sözleşmede açıkça belirtilmeli. Bu noktada, daha önce sistemden ayrılan franchise varsa nedenlerini öğrenmekte yarar var.

- İşletmenin finans sistemine bakılması ve bu konuda tecrübesi olan bir avukat yardımıyla sözleşmelerin imzalanması gerekiyor...

BAYİLİK SÖZLEŞMESİNİ DİKKATLİ OKUYUN

- Özellikle sınırları belirlenmiş ve "yetkili" sıfatı taşıyan bayilikleri tercih edin. Bu tür bayiliklere "münhasır bayilik" de denir. Bayilik sözleşmesinde bu niteliklerin açıkça belirtilmiş olmasını isteyin.

- Bayilik sözleşmesini dikkatli okuyun. Standart maddelerin altına sizin hareket sahanızı genişletecek ifadelerin eklenmesini isteyebilirsiniz.

- Eğer isteniyorsa, bayilik sözleşmesi karşılığında verilecek teminatların hangi şartlarda çözülebileceğini "ek protokol" başlığı altında sözleşmeye ekletin.

- Herhangi bir teminat vermişseniz, sizin için bir "kredi limiti" konması gerekiyor. "Kredi limiti" size hangi sınıra kadar "açık hesap" mal sevkıyatı yapılacağını gösterir. Bu değerin verdiğiniz teminatın gerçek ya da itibari değeri altında olmayacağını yine ek protokolde veya sözleşme maddelerinin içinde belirtin.

- "Açık çek", "açık senet" (tarihsiz ve meblağ belirtilmemiş çek veya senet) vermeyin. Ayrıca gerekli yerleri doldurulmamış form veya sözleşme taslaklarını imzalamayın.

- Eğer mümkünse, sözleşmelerin en son maddesini teşkil eden "uyuşmazlık" halinde hangi ilin mahkemelerinin yetkili olduğuna ilişkin ifadeyi "Türk mahkemeleri" şeklinde genelleştirin.

- Bayiliğin sona ermesi halinde sizi tazminat yükümlülüğü altına sokabilecek maddelerin sözleşmeye eklenmesine karşı uyanık olun. Tam tersine sözleşme hükümlerinde bulunsa bile, haksız fesih hallerine (bayiliğin haksız olarak iptali hali) kar ve ticari itibar kaybınızın telafisi amacıyla bir güvence maddesi koydurmaya gayret edin.

İŞTE BAYİLİK VEREN KURULUŞLAR VE FİYATLARI:
Sandviççi 20 bin- 60 bin TL
Arby's 32 bin Euro
Duran sandwiches 50 bin Dolar
Karafırın 15 bin dolar
Özsüt 20 bin dolar
Burger King 500 bin dolar
Sampi pide 60 bin TL
Little Ceasar's 200 bin dolar
Domino's pizza 150 bin dolar
Edo dondurma 20 bin dolar
Romma dondurma 10 bin dolar
Ekmekiçi 25 bin dolar
Komagene 15 bin dolar
Cızbız köfte 30 bin TL
Sultanahmet köftecisi 50 bin dolar
Realty world 25 bin dolar
Remax 23 bin dolar
B-fit 35 bin TL
Aras kargo 10 bin TL
Garanti fatura ödeme noktası 21 bin TL
Gold bilgisayar- Yok

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler