FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Boğalar daha zayıf da olsa hala hakim

Öncelikle belirtmek isterimki, orta ve uzun vadeye yönelik olumlu görüşümü sürdürüyorum ve bu görüşümü bozacak bir gelişme görmüyorum. Piyasalarda bulunan belirsizlikler henüz Türkiye’deki yatırım ortamını bozacak düzeyde değil. Herkesin yakından takip ettiği Kuzey Irak ve olası sınır ötesi operasyon konusu ise elbette yakından izleniyor. Ancak gerek yurt içi gerek yurtdışı değerlendirmelere bakıldığında sınırötesi operasyonun henüz Türkiye’ye yönelik yatırım önerilerini kökten etkilediğini söyleyemeyiz.

Kısa vadede dalgalanmaların bir süre devam edeceğini düşünüyorum. Bunda ABD piyasalarında konut kredilerine yönelik risklerin yükselmesinin yarattığı etkiler hakim. Aslında açıklanan bilançolarda, özellikle finansal sektörde son yılların en kötü 3Ç karları açıklandı. Bu kredi risklerinin yaratabileceği hasarlar konusunda önemli somut ipuçları veriyor. ABD piyasalarında yaşanan dalgalanmalar IMKB’yide yakından ilgilendiriyor.

Önümüzdeki günlerde 31 Ekim tarihindeki FED toplantısı piyasalar için önemli konumda bulunuyor. ABD’de gelen kötü datalar FED’in faiz indirme beklentisini giderek güçlendiriyor. Hatta öyleki FED’in toplantıdan önce bile faiz indirimi yapması üzerine spekülasyonlar yapılıyor. Bu durum aslında gelişmekte olan piyasalar için olumlu etkiler gösterecek. Çünkü Türkiye halen dünyanın en yüksek reel faizini veren bir ülke ve faiz hala cazibesini ciddi şekilde koruyor. FED’in faiz indirimine devam etmesi TCMB’ninde faiz indirme konusunda elini güçlendirecek. Bu durumun başta bono piyasası olmak üzere hisse senedi piyasalarında da olumlu etkilerinin olması beklenebilir. Bono piyasasında görülen güçlü alımlar ve gösterge bileşiklerin %15.84 seviyesine kadar gerilemesi bunun önemli bir göstergesi.

Olağanüstü gelişmeler olmadığı sürece piyasaların orta ve uzun vadedeki yükseliş trendinin bozulacağını düşünmüyorum. Elbette sınır ötesi operasyonun çapının büyümesi ve Türkiye’nin yatırım ortamını bozucu düzeye ulaşması durumu istisna. Bununla birlikte ABD piyasalarında FED’in önlemlerine rağmen risklerin giderek yükselmesi ve zararların çığ gibi büyümesi piyasalardaki yangını dahada büyütücü etkiler yapacaktır. Bu durumda elverişli ortam bozulur ve uzun süre sürecek ayı piyasası başlamış olur. Ancak şu an için boğa piyasası halen devam ediyor. Esksine göre daha zayıf olsa bile boğalar hakim. Orta ve uzun vadede pozisyonların bozulmamasını ve kısa vadede ise dalgalanmalara hazırlı olunmasını ve panik yapılmamasını öneririm.

Tuncay Turşucu
Meksa Yatırım Menkul Değ.A.Ş.
Araştırma Müdürü

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler