İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne alıcılıbir seyirle başladı.
Açılışta gelen tepki alımları ile 23640 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, gelen satışları 23.300 civarında karşıladı.
İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, 277 puan artarak 23 bin 593 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.19 oranında değer kazandı. Birinci seansta işlem hacmi 697.344.759 TL oldu.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Dün ABD borsaları ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin büyük bankaların batmasına izin verilmeyeceği açıklamasının ardından piyasa fiyatına göre muhasebeleştirme uygulamasının gevşetileceği beklentileri ve özellikle Citigroup'un CEO'su Vikram Pandit'in yılın ilk 2 ayının 2007 yılından bu yana görülen en iyi çeyreğe işaret ettiği yönündeki ifadelerinin etkisi ile yılın en hızlı yükselişini yaşadı.
Asya piyasalarında Citigroup ile ilgili beklentilerinyatırımcı güvenini artırması ile yaşanan yükseliş kar rakamlarına yönelik belirsizlikler nedeniyle sınırlı kalırken, İMKB'nin de güne sınırlı tepki hareketi ile başladığı görüldü.
Bugün ABD'de TSİ 13:00'te MBA Mortgage Kredi Başvuruları ve TSİ 20:00'da Şubat ayı Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri verileri açıklanacak.
ABD Hazine Bakanı Geithner'ın TSİ 19:00'daki toplantısı önemli bulunuyor.
Alternatif Yatırım'dan Analist Oğuz Ayhan, dün yurtdışında yukarı yönlü sert bir hareket yaşandığını kaydetti.
Oğuz Ayhan, dün ABD borsalarında 6-6.5'lara varan yukarı hareket yaşandığını hatırlatarak, bu yükselişin ilk etapta uzun süreli aşağı yönlü hareketin tepkisi olarak algılanabileceğini bildirdi ve "ABD'deki hızlı yükselişte özellikle bankacılık sektöründen gelen olumlu haberlerin etkisi oldu. Zaten son zamanlarda stres bankacılık sektöründen kaynaklanıyor. Bu aradareel sektördeki datalar kötü gelmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
Analist Oğuz Ayhan, yurtdışında yaşanan olumlu hareketin Türkiye'ye yansımasının sınırlı olduğunu belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Son dönemde dışarıda yaşanan olumsuzluğun yurtiçine sınırlı olması gibi, yukarı hareketlerde de benzer bir görünüm sergileniyor.Yurtdışı harekete verilen sınırlı tepki bugün de hissediliyor.
Ayrıca Türkiye özelinde Pazartesi günü gelen sanayi üretim datasının tekrar düşüşü göstermesi ve kapasite kullanım oranının da borsa üzerinde olumsuz etki yarattığını düşünüyoruz."
Ayhan, bunun haricinde dolar tarafına bakıldığında TCMB'nin 1.8200'lerden sonra döviz satım ihaleleri açması ile birlikte 1.7500 bölgesine varan bir yumuşama görüldüğünü vurgulayarak, bu durumun piyasalar üzerinde özellikle reel kesimin yüksek borçluluk oranı bilindiği için olumlu algılandığını söyledi.
Ayhan, şu anda İMKB'nin dünkü yurtdışında gözlenen sert tepki alımının etkisiyle yüzde 1'e yakın artışla seyrini devam ettirdiğini vurguladı.