FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsaya FED dopingi

ABD Merkez Bankası (FED) likidite krizine giren dünya piyasalarının imdadına yetişti. Dolar 1,35'e geriledi, Borsa rekor işlem hacmiyle yüzde 4.73 arttı.

Dün gece Asya piyasalarında yaşanan sert düşüşler sonrası güne dalgalı bir seyirle başlayan İMKB 43500 desteğinde tutunduktan sonra gelen tepki alımları ile ilk seansı 45 bin puanın üzerinde tamamladı.

Açılışta 1,42 YTL seviyelerini gören dolar kuru ise kademeli olarak 1,39 YTL seviyelerine geriledi.

Avrupa borsalarının günün ikinci yarısında eksiye dönmesi nedeniyle yeniden 44 bin puanın altına gerileyen İMKB ABD Merkez Bankası'nın iskonto faizlerini düşürme kararının ardından hızla yükselişe geçti.

Yeniden 45 bin puan seviyelerini aşan İMKB Bileşik Endeksi yoğun alımlarla 46 bin puanı da aşarak haftanın son işlem gününü gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan 46576.86 puan ile (%4.73) 2103.56 puan artıda tamamladı.

İMKB'de ikinci seansta işlem hacmi 2.256.478.528 YTL olurken, toplam işlem hacmi 3.433.119.770 YTL ile rekor seviyede gerçekleşti. İMKB'nin önceki işlem hacmi rekoru 23 Temmuztarihinde 3 milyar 376 milyon YTL olarak gerçekleşmişti.

FED'in kararı döviz piyasasına satış getirirken, dolar hızla 1,35 YTL'ye euro da 1,81 YTL seviyelerine geriledi.

FED dünya piyasalarını rahatlattı

FED'den yapılan açıklamada, sistemdeki likiditeyi artırmak için iskonto faizinin yarım puan düşürülerek yüzde 5,75'e çekildiği kaydedildi.

İskonto faizindeki indirimin geçici olduğu da belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ekonomideki olumsuzlukların giderilmesi için gereken tüm önlemlerin alınacağı kaydedilirken, büyümenin önündeki risklerin de artış gösterdiği vurgulandı.

FED'in bu açıklamasının ardından Avrupa borsalarında yüzde 2'lerin üzerine varan artışlar gözlenirken, dolar/yen paritesi de 114 seviyelerinin üzerine çıktı.

New York Borsası da güne hızlı bir yükselişle başlarken Dow Jones Endeksi'nde artış yüzde 2 seviyelerine yaklaştı.

Mynet Finans

Express


Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler