42500 seviyesinden 39500 seviyesindeki 50 günlük desteğine kadar gerileyen endeks bu seviyeden gelen alımlarla birlikte Cuma günü oldukça sert bir tepki gerçekleştirdi. Tepkinin bu kadar sert oluşacağı beklenmezken, dış piyasalardaki gelişmeler yine etkili oldu. Özellikle dünyaca ünlü milyarder yatırımcı Warran Buffet’in Fannie Mae ve Fredie Mac’in batmayacak kadar büyük şirketler olduğunu açıklaması ve Hükümet’in gereken desteği vereceğini beklediğini bildirmesi zaten tepki için bahane arayan dış piyasalarda olumlu etki yarattı. Buna FED Başkanı Bernanke’nin Emtia fiyatlarındaki düşüşlerin ve dolardaki istikrarın caseret verici olduğu ve gelecek dönemde faizlerde artış gerçekleştirmeyebileceklerine yönelik açıklamalarıda piyasalardaki olumsuz havayı dağıtan ikinci factor oldu. Bir başka faktörde Lehman Brothers’ın bir kısım hisselerini almak üzere Kore Yatırım Bankasının ilgilendiği yönündeki spekülasyonlar oldu. Sözkonusu haberler ABD piyasalarında ciddi bir toparlanma başlatırken, zaten desteklerine kadar gerileyen IMKB endekside beklenenin üzerinde tepki gerçekleştirerek Cuma günü yüzde 3.34 yükseliş kaydetti.
Sözkonusu faktörler piyasalardaki olumlu hava için ne kadar yeterli olacak o tartışılır, ancak özellikle ABD piyasalarında Hükümet’in müdahelerinin yanısıra serbet piyasa gereklerine parallel olarak birleşme ve satın almaların görülmesinin çok daha sağlıklı ve uzun sürecek bir toparlanmanında anahtarı olacağına inanıyoruz. Zira Devlet'in kurtarma operasyonlarının sadece günü kurtadığını bunların yapısal reformlarla desteklenmeden bir anlam ifade etmediğini Türkiye’de uzunca yıllar boyunca net bir şekilde gördük. Bu nedenle gelişmeler arasında Lehman Brothers ile ilgili olan gelişmelerin piyasalar için çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz.
Genel amlamda geçen hafta oluşan karamsar tablonun bir miktar ortadan kaybolduğunu rahatça söyleyebiliriz. Yeni bir moral bozukluğuna kadar piyasalarda olumlu hava esecek gibi görünüyor. IMKB endeksi 41200 seviyesindeki 22 günlük direncini kırması durumunda 42500 seviyelerine doğru yükseliş devam edebilir. Her ne kadar teknik göstergeler henüz yükselişi doğrulamadıysa da, olumlu havanın ısrarla devam etmesi durumunda göstergelerde de önemli dönüşler görülecektir.
Bono piyasasında ise yüzde 19 sınırına kadar gelen faizler Cuma günü yaşanan olumlu hava ile birlikte yüzde 18.67 seviyesine kadar geriledi. Bundan once yüzde 18.20 seviyelerine kadar gerileme yaşanmış ve bu seviyelerde ciddi dirençler görülmüştü. Ardından faizlerde yeniden yüzde 19 sınırına doğru çıkışlar yaşanmıştı. Faizler üzerinde gerek iç siyaset açısından gereksede Hazine’nin takvimi bakımından ciddi bir baskı görülmüyor. Ancak gerek yükselen enflasyon ve gerek cari işlemler dengesine yönelik artan riskler bakımından daha aşağı seviyeler için gün ışığı da görülmüyor. Faizlerin kısır bir nabt içerisinde hareket ettiği böyle bir ortamda IMKB endeksininde 43500 seviyesinin üzerine yükselmesini beklemiyoruz.
Konsolide olmayan bilançolar sona ererken, konsolide bilançoların son süresi 29 Ağustos 2008 tarihinde sone eriyor. Buna parallel bilanço beklentileri hisse bazlı hareketler yaratmaya devam edecektir.