FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Coca-Cola halka arzı

İSTANBUL (İHA) - Coca-Cola İçecek (CCİ) A.Ş. Halka Arzı, 3-4-5 Mayıs tarihlerinde İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin liderliğinde gerçekleşecek. Halka arzda fiyat aralığı 6.00-7.50 YTL olarak belirlendi. Halka arz edilecek hisse senetlerinin nominal değeri 50 milyon 322 bin 321 YTL olacak. Halka arzda hisse senetlerinin yüzde 68'i yabancı yatırımcılara, yüzde 29'u yerli yatırımcılara, yüzde 2'si yurtiçi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 1'lik kısmı da şirket çalışanlarına tahsis edildi.

Yıllık 1.2 milyar YTL cirosuyla faaliyet gösterdiği bölgenin en güçlü şişeleme şirketi Coca-Cola İçecek, mayıs ayının ilk yarısında yüzde 20.16 oranında halka açılıyor. Coca-Cola İçecek A.Ş.'den yapılan açıklamaya göre, ek satış hakkıyla birlikte bu oran yüzde 23.18'e ulaşabilecek. 3-5 Mayıs 2006 tarihleri arasında 3 gün süreyle satışa sunulacak hisse senetlerinin nominal değeri toplam 50 milyon 322 bin 321 YTL olacak. Hisse senetleri, 6.00-7.50 YTL fiyat aralığı ve talep toplama yöntemiyle satışa sunulacak. Hisse senetlerine talebin fazla olması durumunda ise, 7 milyon 535 bin 224 YTL nominal değerli ek satış yapılacak.

Halka arzda hisse senetlerinin yüzde 68'i yabancı yatırımcılara, yüzde 29'u yerli yatırımcılara, yüzde 2'si yurtiçi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 1'lik kısmı da şirket çalışanlarına tahsis edildi. Satışta bulunan ortaklar ve Coca-Cola İçecek, halka arz sonrasında, 6 ay süreyle hisse satışı yapmama taahhüdünde bulundu. Halka arzda İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde geniş bir konsorsiyum oluşturuldu. Yetkili konsorsiyum üyelerinin telefon ve ATM bankacılığı, internet gibi alternatif kanalları aracılığıyla tüm merkez ve şubelerinden talep toplanacak.

CCİ, 2004 yılında 275 milyon ünite kasa (1,6 milyar litre) olan konsolide satış hacmini yüzde 15.3 arttırarak 2005 yılında 318 milyon ünite (1.8 milyar litre) kasaya çıkarttı. 2004 yılında 1.033 milyar YTL olan konsolide cirosunu ise, yüzde 14.7 oranında artırarak 2005 yılında 1.184 milyar YTL'ye yükseltti. CCİ'ın güçlü mali yapısını gösteren bir başka önemli veri ise, 2004 yılında 68.3 milyon YTL olan konsolide net esas faaliyet karının yüzde 66.4 artarak 2005 yılında 113.6 milyon YTL'ye ulaşması. Coca-Cola İçecek, Türkiye ve Orta Asya'nın lider alkolsüz içecek üretim, dağıtım ve satış şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Coca-Cola İçecek, 2005 yılı Aralık ayında Ürdün'deki Coca-Cola şişeleme tesislerinin satın alınmasıyla birlikte Ortadoğu Bölgesi'nde de faaliyet göstermeye başladı. Coca-Cola, Coca-Cola light, Fanta, Sprite, Schweppes, Sen Sun, Canada Dry, Cappy, Piko, Nestea, Powerade, Turkuaz, Bonaqua, Doğazen, Burn ve Nescafe Xpress marka içeceklerin bu bölgedeki üretim, dağıtım ve satışı sadece CCİ tarafından gerçekleştiriliyor. 2006 yılı ilk çeyreği ortalamasına göre Türkiye'de gazlı içecekler kategori payı yüzde 66.4 olan Coca-Cola İçecek'in son 10 yılda Türkiye, Orta Asya ve Ürdün'de yaptığı yatırım tutarı ise, 707 milyon dolar. Toplam nüfusu 130 milyon kişiye ulaşan bir bölgede, 12 şişeleme tesisinde 3 bin 900'ü aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren CCİ, ürünlerini 300 bini aşkın satış noktasında tüketicilerin beğenisine sunuyor. Bugün itibariyle yılda 318 milyon ünite kasanın (1.8 milyar litre) üzerinde satış yapan CCİ'nin yıllık üretim kapasitesi ise yaklaşık 530 milyon ünite kasa (3 milyar litre) düzeyinde. Türkiye, bu başarılı performans ile 2005 yılında Coca-Cola Sistemi içinde satış hacmi açısından, dünyada 13., Avrupa'da 4. sırada yer alıyor.

"COCA-COLA İÇECEK'İN HALKA ARZ SÜRECİNİ, TİTİZ VE KARARLI ADIMLARLA SÜRDÜRDÜK"

Coca - Cola İçecek A.Ş. CEO'su Michael O'Neill, şirketin halka arzıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, kısa bir süre önce Coca-Cola İçecek'te 2005 yılı sonunda gerçekleştirdikleri önemli değişimleri kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, "Kısaca hatırlatmak gerekirse; 2005 yılı son çeyreğinde Coca-Cola İçecek, Efes İçecek Grubu bünyesinde yer alan Efes Sınai Yatırım'ın çoğunluk hissesini satın aldı. Bugün Coca-Cola İçecek, Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün ve Irak'ta faaliyet gösteren güçlü bir bölgesel şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

2005 yılı, tüm finansal kriterler açısından Coca-Cola İçecek için son derece başarılı bir yıl oldu. 2005 yılında satış hacmimiz yüzde 15.5 artarak 317.7 milyon ünite kasaya, konsolide ciromuz yüzde 14.7 oranında artarak 1.184 milyar YTL'ye yükselirken; konsolide net esas faaliyet karımız yüzde 66.3 oranlık bir artış göstererek 113.6 milyon YTL'ye ulaştı. Bu sonuçlar, Coca-Cola İçecek'teki hızlı büyümenin açık bir göstergesi olup, yönetim kadromuzun başarı odaklı yaklaşımının bir kanıtıdır. Coca-Cola İçecek'in faaliyet gösterdiği bölgenin taşıdığı potansiyel, bizlere, elde ettiğimiz büyümeyi sürdürme ve yeni ülkelerin katılımıyla zaman içinde daha geniş bir coğrafyaya ulaşma imkanı tanıyor" dedi.

Michael O'Neill, Coca-Cola İçecek'in halka arz süreci ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Coca-Cola İçecek'in halka arz sürecini, küçük/büyük tüm yatırımcılara iyi bir fırsat sunabilmek için oldukça titiz ve kararlı adımlarla sürdürdük ve geçen cuma günü itibariyle de SPK'dan (Sermaye Piyasası Kurulu) gerekli onayı aldık. Bugün hem Türkiye piyasasının, hem de yurt dışındaki faaliyet alanımızın bize sunduğu önemli fırsatlar açısından pozitif bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye ekonomisinin son yıllarda yakaladığı istikrar ve büyüme potansiyelini devam ettireceğine inanıyorum; diğer yandan şirketimizin faaliyet gösterdiği yeni coğrafyanın sunduğu fırsatlar ve planlanan yeni yatırımlar;Coca-Cola İçecek'in yeni potansiyel yatırımcılarını memnun edecek gelişmelerdir. Özetle, halka arzların değerlendirilmesinde önemli tüm parametreleri dikkate aldığımızda, doğru bir zamanda, karlı bir yatırım fırsatı sunduğumuzu söyleyebiliriz. Roadshow'un Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen ilk haftasında son derece olumlu geri dönüşler aldık ve bunun bu hafta da devam edeceğini düşünüyorum.

Halka arzın yatırımcılar için doğru bir seçim olduğuna ve başarıyla sonuçlanacağına yürekten inanıyorum. Bireysel ya da kurumsal, yerli veya yabancı çok sayıda yatırımcıyı, Coca-Cola İçecek'in gelişimine ve büyümesine ortak etmeye hazırız. Özetlemek gerekirse, Efes Sınai Yatırım'ın satın alınma operasyonunu başarıyla tamamladık ve yeni güçlü bölgesel bir şişeleme şirketi oluşturduk. 2005 yılı gerek Türkiye'de gerekse faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkelerde bizim için çok başarılı bir yıl oldu. 2006 yılında da yurt içinde ve yurt dışında birçok yeni başarıya ulaşacağımıza olan inancım sonsuz. Coca-Cola Sistemi'ndeki en önemli ve en büyük şişeleme şirketlerinden biri olma yolunda önemli bir adım attık ve büyümemiz daha uzun yıllar devam edecek. Kaliteli iş ortakları ve bayilerimizin varlığı, organizasyonumuzun her seviyesindeki başarılı çalışma arkadaşlarım, geleceğe olumlu bakışımı daha da kuvvetlendiriyor."

Toplantıya katılan İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç ise, halka arzla ilgili detayları aktardı.

HALKA ARZ BİLGİLERİ

Talep Toplama Tarihi : 3-4-5 Mayıs 2006

Mevcut Ödenmiş Sermaye : 249.589.770.-YTL

Halka Arz Sonrası Ulaşılacak Sermaye : 249.589.770.-YTL

Halka Arz Oranı : %20,16 (ek satış hakkı dahil %23,18)

Halka Arz Edilecek Hisse
Senetlerinin Nominal Değeri :50.322.321.-YTL

Ek Satış Hakkı : % 14,97

Halka Arz Fiyat Aralığı : 6,00 YTL - 7,50 YTL

Halka Arz Yöntemi : Fiyat Aralığı ile Talep Toplama

Aracılık Yöntemi : Bakiyeyi Kısmi Yüklenim

Yurtiçi Bireysel Yatırımcılar
için Tahsisat : %29

Express


En Çok Aranan Haberler