ABD'de hisse senetlerinde sert düşüş yaşandı, Dow son 1 yılın en büyük düşüşünü gördü. Küresel borsalar da bu düşüşten çok kötü etkilendi.
Yatırımcıların güneydoğu Avrupa'da ülke borçlarına ilişkin yaşanan sıkıntılardan kaynaklı endişelerinin etkisi ile Wall Street'te ABD hisse senetleri dün sert bir düşüş oldu. Dow Jones Sanayi, Endeksi, 1 yıldan daha uzun süredir görülen en büyük düşüşü yaşadı.
Yaşanan düşüşte, elektronik işlemlerde satışın abartılması etkili oldu. Ani bir satış ile bir önceki güne göre yaklaşık 1.000 puan gerileyerek 9869.62 puanı gören Dow Jones Sanayi Endeksi, bir kaç dakika içinde bu düşüşün büyük bölümünü geri aldı. Bu sert düşüşün işlem hatasından kaynaklanmış olabileceği belirtilirken, SEC ve Emtia Vadelilleri İşlem Komisyonu (CFTC) birer açıklama yaparak, diğer regülatörlerle birlikte çalışarak bu alışılmadık işlem aktivitesini incelemekte olduklarını bildirdiler.
New York Borsası sözcüsü Rich Adamonis ise yaptığı açıklamada, sert düşüş sırasında bir dizi hatalı işlemin yapıldığını ifade etti. NYSE açıklamasında bir sistem hatası olmadığı de belirtildi.
İşlemleri dikkat çeken Citigroup ise yaptığı açıklamada hatalı işlem konusunda bir kanıt bulamadıklarını belirtti. Dünyanın en büyük türev borsası CME ise yaptığı açıklamada Citigroup'un hisse senedi vadelilerinde gerçekleşen işlemlerin uygunsuz veya alışılmadık görünmediğini vurguladı. Citigroup hisselerinin vadelilerinde dün 9 milyar dolar tutarında işlem olduğu ifade ediliyor.
Nasdaq ise New York saat ile 14.40 ve 15.00 saatleri arasında gerçekleşen işlemleri iptal ettiğini bildirdi. Nasdaq'da 286 hisse senedinde işlemler iptal edildi.
379 milyar dolar yöneten LPL Financial'ın yatırım yetkilisi Burt White ise yaşanan hareketi panik satış olarak tanımladı. White, "Avrupa'nın durumunun global büyümeyi yavaşlatacağı ve kredi piyasalarını donduracağı endişeleri var" diye konuştu.
Wall Street'deki düşüşte yaşanan düşüşün en dikkat çeken hissesi olan Procter & Gamble da yaptığı açıklamada hisse senetlerinin elektronik işlemlerinde yaşanan düşüşün bir hatadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırmakta olduğunu bildirdi.
Dow Jones Sanayi Endeksi günü 347.80 puan kayıpla 10520.32 puandan tamamladı. Bu, Şubat 2009'dan bu yana görülen en büyük rüşüş oldu. Gün içinde gerçekleşen 998.50 puanlık, yüzde 9.2'lik düşüş Dow Jones tarihinin en büyük gün içi düşüşü oldu.
Dow Jones Sanayi Endekis son 3 günde yüzde 5.7, 631.51 puan geriledi. Bu, Kasım 2008'den buyana görülen en büyük 3 günlük düşüş oldu.
Düşüşte Bank of America hisseleri yüzde 7.1, Procter & Gamble hisseleri yüzde 2.3 değer kaybetti. Günü 60.75 dolardan kapatan Procter & Gamble hisse senetlerini, ani düşüş sırasında 39.37 dolar seviyesini gördüler.
Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 2.31, Arjantin'de yüzde 5.42 değer kaybı vardı.
YAŞANAN BOZGUNUN NEDENİ SPEKÜLATİF AŞIRILIKLAR
NuWave Investments Management LLC adlı hedge fonun yöneticisi TroyBuckner yaptığı açıklamada, ABD hisse senedi piyasalarında dün gece yaşanan sert düşüşün nedeninin, enerji, hisse senedi ve metal piyasalarına yatırım yapan çok fazla traderın ardışık şekilde stop loss satışlarına yönelmelerinden başka birşey olmadığını söyledi.
NuWave Investment Management LLC'nin riski ölçmek için kullandığı şirkete özgü bir endeksin 10 gün önce bugüne kadarki en yüksek seviyesine çıktığını belirten Buckner, "Piyasaların büyük bölümünde ciddi bir düzeltme bekliyorduk. Ancak günü bildiğimizi iddaa edemem" diye konuştu.
NYSE, DÜNKÜ SERT İNİŞ-ÇIKIŞ İÇİN ELEKTRONİK İŞLEMLERİ SUÇLUYOR
NYSE Euronext COO'su Larry Leibowitz, Wall Street'de dün yaşanan 1987'den bu yana görümen en büyük gün için iniş çıkışın suçlusu olarak elektronik işlemleri gösterdi. Leibowitz, piyasada yaşanandüzenli bir aşağı hareketin, elektronik ağlara gönderilen bilgisayarlaştırılmış alım satımların etkisi ile bir bozguna döndüğünü belirtti.
Leibowitz, "Eğer grafiklere bakarsanız, işlemlerin nereden geldiğini oldukça açık şekilde görebilirsiniz. V şeklinde bir düşüş yaşandı. Bazı yüksek sermayeli hisse senetleri yüzde 50'ye varan düşüşler gördüler, çünkü elektronik piyasalarda gerçekten likidite yok" diye konuştu.
ABD hisse senedi piyasalarında dün 29.4 milyar hisse senedi el değiştirdi. Bu sayıya NYSE gibi geleneksel borsalar ve rakipleri Bats Global Markets Inc., Direct Edge LLC ve diğer elektronik işlem platformlarındaki işlemler dahil. NYSE'de normalda 2.58 milyar hisse senedi el değiştiriyor.
ASYA BORSALARI SERT DÜŞÜŞLE KAPANDI
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti.
Nikkei Endeksi, 331,10 puan (yüzde 3,10) değer kaybederek 10,364.59 puandan kapandı.
Endeks böylece son iki ayın en düşük seviyesini gördü.
AVRUPA SATIŞ BASKISIYLA AÇILACAK
Avrupa borsalarından Almanya'da dün yüzde 0.84, İngiltere'de yüzde 1.52, Fransa'da yüzde 2.20 değer kaybı oldu.
Dün Wall Street'te Yunanistan krizinin Avro Bölgesi'nin zayıf ülkelerine yayılacağı endişeleri ile yaşanan sert düşüşün ardından bugün Avrupa borsalarının da günü satışlarla başlamaları bekleniyor.
İngiltere'de seçimin ilk sonuçlarının hiç bir partinin çoğunluğu sağlayamadığına işaret etmesinin de piyasalara satış getireceği öngörülüyor.
IG Markets, FTSE 100'ün 107, Dax'ın 121 ve Cac-40'ın 104 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyor.