FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar, borsa ve faizde neler bekleniyor?

**Yurtiçi döviz piyasasında dolar/TL kurunun önümüzdeki dönemde 1.4500 - 1.5200 bandında hareket etmesi bekleniyor.

**

Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, döviz piyasası seneye sakin bir seyirle başladığını ifade ederek, "1.4500 ile 1.5100 aralığındaki bantta gidip geldik. Kur iki kez hem alt, hem de üst tarafa çarptı. Alt tarafa doğru giderken ralli yaparken yurtiçinde IMF beklentisi çok etkili oluyor. Dış taraftaki etkenler ise olumsuz yönde yukarı doğru giderken etkili oluyor" diye konuştu.

Kuyumcuoğlu, şu şekilde konuştu:

"Yurtdışı piyasalara bakarak, önümüzdeki dönemde yaşanan dalgalanmaların daha çok olacağını söyleyebiliriz. ABD Başkanı Obama, piyasalardaki parti havasını dağıttı. Yeni baloncuklar oluşmasından korkuluyor olabilir. Bugün ECB'den çıkış stratejilerinin ikinci yarıdan itibaren devreye alabiliriz açıklaması geldi. Böyle bir durumda FED de bunu takip eder. FED'in benzer şekilde hareket etmesi aynı dönemde yapmaya başlıyor olması, piyasalarda bir sıkılık yaratabilir diye düşünüyoruz.

Yurtiçinde IMF ile ilgili beklenti devam ediyor. Konuya ilişkin olarak en son noktayı koyan açıklamayı 'IMF anlaşması önümüzdeki günler veya haftalar içinde olacak' Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı ve insanlar bekleyişe geçti.

IMF konusunda geçiştirme stratejisi uygulanıyorsa piyasa buna tepkisini önümüzdeki dönemde satışla verecektir. Eğer Ocak ayındaki büyük itfaları atlatmak, ABD borsalarındaki düzeltme hareketi de idare etmek, ABD toparladığında IMF ile imza atmadan piyasaların toplayacağı beklentisiyle hareket ediliyorsa bu biraz yanlış olur. Diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında dolar/TL biraz iyi kaldı. Böyle bir durumda bu ara kapatılacaktırdiye düşünüyoruz.

Spot piyasada müşteri ve Londra tarafında fazla işlem görmüyoruz. Opsiyon türü ürünler piyasasında oldukça işlem geçiyor. Olması pek mümkün olamayan dolar/TL seviyelerinden işlemler geçiyor. Bu hedge amaçlı ya da beklenti amaçlı olabilir. Ama hem çok yüksek hem dedüşük işlemler geçiyor. İşlem hacmi oldukça sığ.

Hazine ilk kez 10 yıllık kağıt ihalesine çıktı ve ihalede oldukçaiyi performans gösterdi. Yabancıların da ilgisi olduğunu duyduk. Bu çeyrekte beklenmese de, ikinci çeyrekte tekrarlanabilir. 10 yıllık kağıda talep gelmesi olumlu. Piyasa daha da sağlıklı hale geliyor.

Borsada herşey dışarıyla bağlantılı. Yabancıların kağıtta olduğu gözleniyor. Önümüzdeki dönemde IMF olmasa da dünya borsaları topladığı için İMKB'de iyileşme olacaktır. Ama dünya çok ciddi anlamda toparlamaz ve çok iyi gitmez, bununla birlikte IMF olmazsa dolar/TL ve faizlerde bir bozulma görebiliriz. Bu bozulma boyutu büyük olmayacaktır. Faizde yarım puanlık artış, dolar/TL kurunda 1.5000-1.5200 görülebilir. Burası yukarı yönlü harekette ciddi seviye. Dolar/TL için 1.5000 seviyesi geçilse bile 1.5200'den dönülür gibi. Burası kırılırsa 1.5600 ve 1.6300 gündeme gelebilir.

Aşağıda 1.4500 ciddi bir seviye oldu. Bu bölge yaklaşık 4-5 defa denendi. Her defasında iç veya dış sebeplerle dönüş yaşandı. 1.4500 bölgesi geçilip 1.3800'lere gelebilmesi için çok ciddi bir flow gerekiyor. Bu da IMF ile yapılabilecek 25-30 milyar dolarlık 2 yıllık stand-by anlaşmasıyla olabilir. Herhangi bir mali çıpa olmadan 18 ay borçlanma ve sadece günü kurtaracak borçlanma piyasanın çok hoşuna gitmiyor.

Bütçe rakamları piyasa beklentisinden iyi geldi. Fakat kapasite kullanım oranı ve işsizlik rakamları iyileşmeye rağmen bizim için kötü. Merkez Bankası resmi açıklamalarına baktığımızda, buradaki düzelmenin daha da zaman alacağını görüyoruz. İşsizliğin uzun süre yüksek seyretmesi çok katlanılabilecek bir şey değil. Cari açık yüksek olmasına ve yüksek kurlara katlanabiliriz, ancak işsizlik gibi bir konunun uzun süre bu seviyede devam etmesi katlanılır gibi değil. Önümüzdeki dönem için mevsimsellik nedeniyle, turizm ve tarım gibi sektörlerin etkisiyle bahar aylarında düzelme yaşanması beklenebilir.

Önümüzdeki dönemde dolar/TL kuru 1.4500-1.5200 bandında olur. Sene başından beri de bu bandı korudu. Faizler ise 8.50 - 9.00 bandında hareket edebilir. İMKB 100 Endeksi'nin ise 54000-59000 arasında seyredeceğini düşünüyorum.

Avro/dolar paritede hareketlilik olabilir. Paritenin 1.4000 seviyesini aşağı kırılması halinde 1.3640 bölgesine seviyesin kadar boşluk var. 1.4000 kırılamazsa tekrar 1.4150 ve 1.4400 seviyelerini görebiliriz. Her iki yöndeki hareket de sepet bazında dolar/TL kurunu etkileyecektir.

Avro/TL kurunda 2.1400 seviyesi önemli. Burası geçilirse tekrar 2.2000'ye hareket yaşanır. Aşağı doğru seyirde 2.0700 bölgesinin kırılması durumunda ise 2.0200 var. Burası aşağı yönlü hareketin tamamlanması açısından önemli."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler