Yurtiçi döviz piyasası hem yurtdışı hem de yurtiçinde oluşan olumlu havanın etkisiyle inişe geçti.
IMF ile yapılması beklenen anlaşma konusunda somut bir haber gelmediği sürece dolar/YTL kurunda aşağı hareketin sınırlı kalacağı ve 1.5000 - 1.6000 YTL aralığında taban oluşturulabileceği düşünülüyor.
Tekstilbank'tan Dealer Erhan Kanısanlı, geçen hafta ABD tarafında Citibank odaklı gelişmeler ile üç büyük otomotiv şirketinden gelen kötü haberlerin borsada resesyon korkusunu hızlandırdığını vurguladı.
Erhan Kanısanlı, geçen hafta yurtdışında, özellikle ABD'de yaşanan gelişmelerin, TCMB'den gelen faiz indirim kararı gelmesi ile birlikte dolar/YTL kurunda 1.7500 seviyesine doğru hareket yaşandığını belirtti.
Dealer Kanısanlı, yurtiçinde mevduat garantisi ve ekonomik destek paketi ile ilgili olarak gelen haberlerin dolar/YTL tarafında biraz aşağı doğru hareket yaşanmasına neden olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:
"Bugün sabah geldiğimizde Citigroup ile ilgili olarak sermaye desteği sağlanacağı ve varlıkların garanti altına alınacağı haberlerini gördük. Bu gelişmeler yurtiçindeki IMF beklentisiyle birleşince dolar/YTL kurunda olumlu bir hareket oldu. IMF ile ilgili olarak yapılan açıklamalar ve basında anlaşma tutarının20 milyar dolar civarında olacağına ilişkin haberlerin yer almasıIMF konusunda olumlu beklentilere yol açtı. Cuma gününü 1.6900 seviyesinden kapatan dolar/YTL kuru sabah yurtdışındaki haberlerle 1.6500 seviyesine gevşedikten sonra, yurtiçinde de olumlu bir hareketin görülmesinin etkisiyle 1.5900 seviyesine hareket etti.
Türkiye IMF ve mevduat garantisi gibi kendisine özgü durumlar nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerden biraz ayrışıyor. Haberler Türkiye'ye benzeyen diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış, Türkiye'ye giriş yaşandığı yönünde."
Erhan Kanısanlı, dolar/YTL kurunda yaşanan hareketin ardından, IMF ile bir anlaşma yapıldığına dair somut bir haber gelene kadar çok fazla aşağı hareket yaşanmayacağı görüşünü savunarak, şunları söyledi:
"Dolar/YTL kuru aşağıda 1.5000-1.5500 ya da 1.5500-1.6000 bandı arasında, yani genel olarak 1.5000-1.6000 arasında taban oluşturup yurtdışına odaklanacaktır diye düşünüyorum. Bu durumda IMF paketi ile ilgili detaylar ve yurtdışından gelecek haberler bizim yönümüzü tayin edecektir. Avro/dolar paritesinde ise 1.2500 seviyesi taban oluşturmuş durumda bulunuyor. Gelen iyi haberlerle avro lehine hareket devam ediyor. Merkez bankalarının alacağı tutum seyir üzerinde önem kazanacak gibi görünüyor. Doların değer kazanımı furyası şu anda biraz hız kesmiş durumda bulunuyor. Önümüzdeki kısa vadede doların fazla değer kazanacağını düşünmüyorum.
İMKB tarafında da düşük fiyatlı hisselerin ve Türkiye'deki spesifik haberlerin hisseleri cazip kılması nedeniyle prim yaptığı görüşündeyim. Şirket bazında da alış yönünde gelişenbu kadar hızlı hareketlerin devam etmeyeceği kanaatindeyim."
DÖVİZİN TEKNİK ANALİZİ
Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan "Teknik Analiz Raporu"nda ise şu değerlendirme de bulunuldu:
"DOLAR: Gerileme devam ediyor. Son 1 ayın zirve ve direnç noktası olan 1.740 çalıştı ve son iki iş gununde gerileme hızlanmış durumda. Süreç olarak gerilemenin bugun beklenti bant aralığmız oaln 1.5700-1.5800 noktasına gelmesi önemli.
Daha öncede teknik formasyon olarak, tam bir yıl önce ele aldığımız ve hisse senetleri üzerinden detaylı teknik yorum yaptığımız ve negatif görünüm ve bir düşüş trendi başlayacaktır beklentimiz o denemde ses getirmişti ki hissede hedef olarak 5.00 noktasını gösterdik. Rapor hazırladığımız ve bugunlere geldiğimiz Çift tepe formasyonunun oluştuğu, hisselerde veya endekslerde ne kadar yıkıcı tahbribat yaptığını geçmişte gördük. Bu nedenle bugun aynı formasyonun bir benzerini geçen haftadan bu yana dolar/YTL paritesinde son bir haftadır gündememize aldık ve sık sık oluşumun aşamalarından bahsediyoruz.
Süreç olarak 1.62 şimdilik son yükselen trendin başladığı 1.220 kısa vadeli yükselen trendini kırmak üzere çalışıyor.
Paritede kırılmanın çok yakın olduğunu düşünmekle beraber 1.6200 şimdilik önemli bir direnç olumlu durumda (Üzerine atılması zor bölge).
Aşağıda ise 1.570 önümüzdeki 1-2 gun sonunda kırılması ihtimali artan bir seviye ki bu noktanın kırılması ile beraber hareketin son 3 haftanın destek seviyesi olan 1.470-hatta 1.430 bant aralığını aşağıda gündeme getirebileceğini söyleyebiliriz.
Eur/Dolar paritesindede dip noktadan beklediğimiz kırılma gerçekleşiyor. Hedef bugun dahi 1.2850.
Son dalga düşüş trendin başladığı 1.3298 Euro lehine olumlu yönde kırılmış durumda. Kırılma ilk adımda 1.285 ve ardından 1-2 gün içinde 1.3100-1.3050 aralığını gündeme getirecektir.
Tahvilde ise gerileme 20.90 noktasına kadar devam edebilir. Bu noktanın altında olumlu havanın devamı son yükselen trendin kırılması ve faizlerin ilk büyük adımda 19.00 seviyesine kadar geriklemesini dahi gündeme getirmesi mümkün olacaktır."