FİNANS

Ekonomi yönetimi yeni stand-by'a sıcak bakmıyor

Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve etkin bazı ekonomi yöneticileri IMF ile yeni bir stand-by yapılmasının zorunluluğuna işaret ederken Hükümet'ten tersi yönde karar çıktı.

Fon ile yeni bir stand-by yapmama görüşü ağırlık kazanırken, yeni yol haritası "Program Sonrası İzleme" şeklinde olacak.

IMF, Türkiye'nin sona eren stand-by anlaşmasının yerini hangi programın alacağı konusunda hızlı karar vermesini istedi. IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Financial Times'a yaptığı değerlendirmede gecikmenin yatırımcılar açısından belirsizliği arttıracağı uyarısında bulundu. Giorgianni, "Türkiye ile IMF arasındaki anlaşmanın reform sürecinin çıpası olarak görüldüğü" vurgusu yaptı. Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve bazı ekonomistler IMF'nin olmamasının kredibilite kaybına neden olacağını savunarak, sürecin sürdürülmesi gerektiğini ve yeni bir stand-by'a ihtiyaç bulunduğunu savunuyor. Konu, Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nda da gündeme geldi. "İhtiyati stand-by" seçeneği üzerindeki değerlendirmeler sürerken, ekonomi yönetimi "program sonrası izlemenin" faydalı olacağı görüşünde hemfikir.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "ihtiyati stand-by'a yönelik değerlendirmelerin" de sürdüğünü belirtirken, nihai karar Merkez Bankası ile birlikte verilecek. Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin ekonomik yapısı, ekonomik yapısal gelişme, AB uyum yasalarını gerçekleştirmesi, yabancı sermaye çekilebilmesi için izleme programının yararlı olacağı görüşünde. Bundan sonraki süreçte, Türkiye'nin IMF'e olan borcu, kotanın yüzde 100'ünün üzerinde olduğu için otomatik olarak program sonrası izlemeye geçiliyor.

PROGRAM SONRASI İZLEME

Hükümet ve Merkez Bankası, üç program seçeneğini masaya yatırdı.

Türkiye'nin elinde 3 ana IMF düzenlemesi seçeneği bulunuyor.

Bunları, "ihtiyati stand-by", "Program Sonrası İzleme" ve 'Normal Stand-by" oluşturuyor. İzleme seçeneğinin kesinleşmesi durumunda, normal bir düzenleme kapsamında olduğu gibi, yılda birkaç defa (bu Türkiye ile IMF arasında uzlaşılacak bir ziyaret programı çerçevesinde gerçekleştirilecek) IMF heyeti Türkiye'ye gelerek, çalışmalar yapacak ve Türkiye ekonomisine ilişkin raporlar düzenleyecek. Bu raporlar, uluslararası yatırımcılar, finans kuruluşları tarafından takip edilecek ve Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programın kredibilitesi açısından önem taşıyacak. Bunu daha çok, stand-by düzenlemesini tamamlayan ülkeler uyguluyorlar.

YENİ ANLAŞMA YAPILMAZSA NE OLUR?

IMF üyesi bir ülkenin IMF ile hiç bir anlaşma yapmaması durumunda, Fon kuruluş yasasından kaynaklana n "4'üncü Madde Konsültasyon Çalışması" çerçevesinde düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor. Fon'un sanayileşmiş ülkeleri de bu çerçevede denetleniyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler