FİNANS

Emlak vergisi isyan ettirdi

**Emlak vergisini ödemek için belediyelerin kapısını çalan çatandaşlar fahiş vergi zamlarını görünce şoka girdi!

**

Maliye Bakanlığı’nın 2010 emlak vergisi hesaplama yönteminde “binaların metrekare maliyet bedelleri”nin dikkate alınması vatandaşa pahalıya mal oldu.

Ekonomik kriz sebebiyle alım gücü düşen ve işsiz kalan milyonlarca vatandaş, yükseltilen arsa değerleri nedeniyle yüzde 500’leri aşan zamlı emlak vergisiyle karşı karşıya kaldı.

Hazine ve maliyeye olan borçları nedeniyle finansman sıkıntısı çeken belediyeler faturayı yine yurttaşa çıkardı. Maliye Bakanlığı'nın emlak vergisinin hesaplanmasında binaların metrekare maliyet bedellerinin dikkate alınmasına yönelik düzenlemesi sonrası her mahalle, cadde ve sokağın arsa bedeli ilçe belediyelerince yeniden düzenlendi.

Bina ve arsa vergisi ödemek için belediyenin kapısını çalanlar üç katlık artışın ardından şaşkınlığa uğradı. Belediyeleri şikâyet yağmuruna tutan mesken sahipleri belirlenen değerlerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

2009 yılında Başakşehir Belediyesi'ne 661 liralık vergi ödeyen R.D. isimli vatandaş 2 bin 82 TL'lik fatura çıkarıldığını belirterek bu rakamın ödenebilir seviyede olmadığını kaydetti.

Merter’de mütevazı bir dükkân sahibi olduğunu kaydeden bir diğer yurttaş ise geçen yıl 900 TL ödediği vergi için bu yıl iki katı zam yapıldığı söyledi.

Arsaların değeri arttı
Yeni düzenlemenin ardından bazı arsaların bedeli yüzde 10 - 20 oranında artarken, bazılarında artış yüzde 300’lere kadar çıktı. İlçe belediyelerince belirlenen arsa artış bedelleri ise yurttaşın emlak vergisi faturasına yüzde 100 ile yüzde 500’leri aşan oranda zam yapılmasına neden oldu.

Son günlerde vatandaştan gelen itirazlar üzerine belediyeler de farklı çözüm yolları aramaya başladı. Başakşehir ilçesinde Emlak Vergisi yüksek çıkan sokak ve caddelerdeki meskenlerin girişleri değiştiriliyor. İki ayrı sokağa bakan bazı binaların girişinde Emlak Vergisi daha düşük olan kısmı tercih ediliyor.

Vergilere esas metrekare bedelinin farklılık göstermesi nedeniyle aynı mahalledeki bir sokak için evin metrekare birim değeri 10 bin TL olarak hesaplanırken, diğer bir sokakta bu rakam 2 bin liraya kadar inebiliyor. İlk taksiti 31 Mayıs’a kadar ödemek zorunda olan yurttaşlar ise vergilere yapılan zamlara tepkili.

Ekonomik kriz sonrası temel tüketim mallarından vergilere kadar her şeye birbiri ardına zam yapılmasına karşın gelirlerinin sürekli düştüğünü belirten emekli bir yurttaş, “Biz emekli maaşımızla geçinemiyoruz. Devlet ise bize 1800 lira vergi ödeyeceksin diyor. Bu parayı neyle ödeyeceğiz?” diye sordu.

Emlak Vergisi'nde dört yılda bir yenilenen birim değerler, 2010 yılına ilişkin yeniden belirlendi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığı'ndan 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan değer tespit komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak tek tek belirledi. Bazı belediyelerin eski değerlerde yüksek artışa gittiği gözlenirken, iller arasında da çok büyük değer farkları bulunuyor. Emlak Vergisi'nde en son değer belirleme işlemi 2005 yılında yapılmıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler