FİNANS

"Enflasyonda düşüş sınırlı oldu"

Ankara (AA)- Merkez Bankası, Nisan ayında dayanıklı tüketim malları ve hizmet fiyatlarının artış hızlarındaki yavaşlamaya rağmen, yüksek gerçekleşen giyim fiyat artışları nedeniyle yıllık enflasyondaki düşüşün sınırlı olduğunu bildirdi.Merkez Bankası, işlenmemiş gıda ve petrol fiyatlarına ilişkin riskler devam ettiğini bununla birlikte, enflasyondaki düşüş sürecinin önümüzdeki aylarda devam edeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Nisan ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.Buna göre, hizmet grubunda yıllık enflasyon 2006 yılının Eylül ayından bu yana en düşük düzeye geriledi. Yılın ilk dört aylık döneminde hizmet fiyatlarındaki aylık artışların önceki yılın aynı döneminin altında kaldığı görüldü.

Önümüzdeki dönemde hizmet fiyat enflasyonunun kademeli düşüş eğilimini sürdüreceği tahmin edildi.Giyim ve ayakkabı ile işlenmemiş gıda gruplarının fiyatlarındaki mevsimsel dalgalanmalar, aylık fiyat gelişmeleri üzerinde belirleyici olmaya devam etti.Enerji fiyatları Nisan ayında yıllık bazda gerilese de, akaryakıt ürünleri fiyatlarının son iki ayda yüzde 6,13 oranında artarak tekrar yükselme eğilimi sergilemesi enflasyonun düşüş sürecini sınırlayan bir etken oldu.Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mallarda ise yıllık enflasyon giyim ve ayakkabı grubundaki artışa rağmen, dayanıklı mallarda gözlenen belirgin düşüşün etkisiyle yüzde 8,74'e geriledi.Dayanıklı mal grubu fiyatları (altın hariç) Nisan ayında Yeni Türk lirasındaki güçlenme ve iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle yüzde 0,75 oranında geriledi ve bu grupta yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 1,35 puan azaldı.

Dayanıklı tüketim malları alt gruplarının tümünde Nisan ayı fiyat gelişmeleri olumlu bir görünüm çizdi. Özellikle elektrikli ve elektriksiz aletler harcama grubunda fiyatlar Nisan ayında yüzde 2,73 oranıyla belirgin bir gerileme gösterdi. Bu gelişmede beyaz eşya grubu ile teknoloji yoğun ithal ürünlerin fiyatlarındaki azalışlar etkili oldu.

İşlenmemiş gıda ürünleri

İşlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının yüzde 16,63 ile yüksek oranda artmaya devam etmesi, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının yıllık artış oranının yüksek seyretmesinde önemli rol oynadı.İşlenmemiş gıda fiyatlarının yılın ilk dört ayındaki olumsuz seyrinde taze meyve sebze fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artışlar belirleyici oldu.

Mevsimsel olarak Mayıs ve Haziran aylarında yüksek oranlı artışların gözlendiği taze meyve fiyatlarının, mevcut durumda, işlenmemiş gıda fiyatları ve
dolayısıyla tüketici enflasyonu üzerinde önemli bir risk unsuru olarak görüldüğü belirtildi.
Diğer yandan, ekmek ve tahıllar alt grubundaki fiyat gelişmelerinin etkisiyle işlenmiş gıda fiyatları yıllık enflasyonundaki yükselişin durması olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar Nisan ayında yüzde 11,31 oranında arttı. Bu yüksek oranlı artış neticesinde, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 6,22 oranına yükseldi.

Söz konusu gelişmede, son dönemde giyim eşyası imalatı fiyatlarındaki maliyet yönlü artışların belirleyici olduğu düşünüldü. Bu gelişmeler, 2007 yılında giyim ve ayakkabı grubunun enflasyonun düşüş sürecine yaptığı katkının son iki yıla kıyasla daha sınırlı kalabileceğine işaret etti.Nisan ayında dayanıklı tüketim malları ile hizmet fiyatlarındaki olumlu gelişmeler sonucunda özel kapsamlı göstergelerin tamamında yıllık enflasyon geriledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler