FİNANS

Findeks notu nedir, nasıl hesaplanır, nasıl yükseltilir? Findeks notu kaç olmalı?

Findeks kredi notunun finansman ürünlerinden yararlanmak isteyen kişilerin finansal durumunu yansıttığı bilinir. Bu notun hesaplanmasında rol oynayan faktörler dikkate alındığında ise Findeks skorunun nasıl yükseltildiği anlaşılır hâle gelir. KKB markası olan Findeks tarafından sunulan güncel hizmetler ise bu notun öğrenilmesini ve finansal duruma yönelik olan detaylı raporların incelenmesini mümkün kılar.

Findeks notu nedir, nasıl hesaplanır, nasıl yükseltilir? Findeks notu kaç olmalı?

Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirilen Findeks, özellikle bankaların kredili ürün hizmetlerini sunmadan önce dikkate aldığı kredi notunun hesaplanmasından sorumludur. Bu not ile kişinin gelecek 12 aylık dönemde geri ödeme yapma olasılığının yüksek mi düşük mü olduğu anlaşılır. Buna ek olarak kredi notu kişinin geçmiş ve mevcut dönemdeki finansal hareketlerinin bir bütün olarak ele alınıp analiz edildiği göstergelerdendir. Dolayısıyla Findeks notunun kaç olması gerektiği, nasıl öğrenildiği ve hangi unsurlara göre belirlendiği gibi konular ele alınmalıdır.

Findeks notu nedir?

11 Nisan 1995 tarihinde kurulan Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirilen Findeks markası kredi notu ve risk raporu gibi verilerin analiz edilmesini sağlar. Findeks, bankalar da dahil olmak üzere pek çok finansal kurum ve kuruluş tarafından dikkate alınan kredi notunun hesaplanmasından sorumludur.

Findeks kredi notu olarak adlandırılan bu gösterge günümüzde kredi skoru gibi isimlerle de bilinir. Bu finansal göstergenin temel amacı ise bir bireyin gelecek 12 ayı kapsayan dönemde borçlarını geri ödeme olasılığını yansıtmasıdır. Dolayısıyla kredi skorunu etkileyen unsurlar arasında geçmiş dönemdeki ödeme alışkanlıkları, mevcut finansal varlıklar, fatura ödeme düzeni ve başvurulan finansman ürünleri gibi çeşitli etkenler sıralanır.

Findex notu nasıl öğrenilir?

KKB markası olan Findeks’in çeşitli hizmetlerinden yararlanılarak mevcut finansal durumun takip edilmesi ve incelenmesi mümkündür. Bu bağlamda Findeks kredi notu öğrenme ve detaylı analiz raporlarını talep etme işlemleri için belirli bir bedel ödenerek kısa sürede güncel verilere ulaşılabilir. Findeks kapsamında yer alan bireysel veya ticari ürünler kullanıldığı zaman finansal hareketleri temsil eden kredi puanı ve danışmanlık hizmeti gibi pek çok hizmetten yararlanılır. Bu paketlerin incelenmesi için Findeks resmî sitesine erişim sağlanarak güncel fiyatlar ile gelişmiş hizmetler hakkında bilgi edinilmesi yeterlidir.

Findeks notu nasıl hesaplanır?

Kredi puanı hesaplanırken dikkate alınan finansal unsurlar temelde 4 ayrı kategoride ele alınır. Bu 4 ayrı kategoride yer alan finansal hareketlerin kredi puanını yüzde kaç oranında etkilediği ise Findeks tarafından açıklanır. Dolayısıyla kredi skorunun hesaplanmasından sorumlu olan kuruluşun açıkladığı verilere göre bu puanın nasıl elde edildiği aşağıdaki bilgilerle anlaşılır hâle getirilebilir:

  • Bir müşterinin kredili ürünleri ödeme alışkanlığı Findeks notunun %45’ini etkiler. Dolayısıyla kredi ve kredi kartı borcu gibi ödemelerin zamanında yapılması önem arz eder.
  • Findeks puanını %32 oranında etkileyen diğer bir unsur ise mevcut hesaplar ile borç durumu olarak açıklanır. Yani kişinin geçmiş ve mevcut dönemdeki kredileri, hesaplarındaki borç bakiyeleri ile mevduat tutarları bu skorun hesaplanmasında etkendir.
  • Bankalar tarafından kişilere sunulan yeni krediler de Findeks notunu %5 oranında etkiler. Genellikle yakın zamanda kredili ürün açılışının yapılmış olması ise Findeks notunun riskli grupta yer almasına yol açabilir.
  • Kişinin kredi kullanım yoğunluğunun bu skorun hesaplanmasında %18 oranında etkili olduğu bilinir. Kullanılan kredilerin fazla olup düzenli bir şekilde ödenmesi skora olumlu yönde etki edebilir.

Findeks notu kaç olmalı?

KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından kurulan Findeks oluşumu kapsamında hesaplanan kredi notunun hangi değer aralığında olması gerektiği merak edilir. Findeks kredi notu 1 ile 1900 puan arasında skorlanırken puan yükseldikçe kişinin finansal profili daha iyi olarak algılanır. Kredi puanının değer aralıkları ile neyi temsil ettiği ise aşağıda sıralı olarak belirtilmiştir:

  • 1-699 puan aralığındaki Findeks notu çok riskli grubu temsil eder.
  • 700-1099 puan aralığında olan bir kredi notu riskli müşteri profilini içerir.
  • 1100-1499 puan aralığındaki Findeks skoru az riskli finansal durumu temsil eder.
  • 1500-1699 puan aralığında olan kredi skoru finansal açıdan iyi izlenim çizen müşterileri yansıtır.
  • 1700-1900 puan aralığındaki Findeks notu ise genellikle bankalardan olumlu dönüş alan ve risksiz grupta yer alan müşteri profilini içerir.

Findeks notu nasıl yükseltilir?

Kredi skorunun nasıl artırılabildiğinin öğrenilmesi için bu puanın hesaplanmasında rol oynayan finansal unsurların incelenmesi yeterlidir. Bu bağlamda Findeks notunu belirleyen temel unsurlar göz önünde bulundurularak aşağıda sıralanan finansal alışkanlıkların edinilmesi önerilir:

  • Kredi ve kredi kartı borçlarının düzenli olarak zamanında ödenmesi
  • Fatura ödemelerinin düzenli bir şekilde gecikme faizi işlemeden yapılması
  • Bütçe planlamasına uygun olarak kredili ürün başvurusu yapılması
  • Kredili ürün limitlerinin finansal duruma uygun olacak şekilde belirlenmesi
  • Bankalarda mevduat ve yatırım fonu hesaplarının bulundurulması
  • Geri ödemesinde zorluk yaşanacak olan birden fazla kredili ürünün tercih edilmemesi
  • Mevcut borçların minimum seviyede tutulması
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler