Roma'da G-7 ülkelerinin ekonomi ve maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının katılımıyla yapılan toplantının nihai deklarasyonu olarak hazırlanan taslak metin, küresel ekonomik kriz karşısında güvenin yeniden inşa edilebilmesini hedefliyor.
Deklarasyon taslağındaki belli başlı unsurlar piyasaları normalleştirmeye yönelik acil önlemler, başta Uluslararası Para Fonu (IMF) olmak üzere uluslararası kuruluşların reforma tabi tutulması, korumacılıkla mücadele, muhtelif ülkeler arasında koordineli ve müşterek önlemlerden oluşuyor.
Taslak metinde, "güveni yeniden sağlamak, finans piyasalarındaki koşulları iyileştirmek, toparlanma ritmini hızlandırmak için acil eylemlerin gerektiği" belirtilerek, "mali piyasalar ve ekonomide istikrar sağlanmasına öncelik verilmesi" isteniyor.
Bu çerçevede, "güvenin yeniden inşası ve kredi güveninin temini için, likidite ve sermaye sağlanmasına ve de şirket bütçelerinin temizlenmesine devam edilmesi" gerektiğine de işaret ediliyor.
Büyüme ve istihdamın önemine dikkat çekilen deklarasyon taslağında, G-7 ülkelerinin, "büyüme ve istihdamın desteklenmesi için, gerekli tüm imkanları seferber etmeleri" öneriliyor.
Taslakta, küresel krizin korumacı eğilimlere yol açtığı ifade edilerek, "G-7/G-8 ülkeleri ekonomik eylem planı ve korumacı baskılarla mücadele için ortak ana ilkelerin özendirmek durumundadır" ifadesine de yer veriliyor.
Deklarasyon taslağında, "hisse senetlerinde aşırı oynaklığın önüne geçilmelidir" görüşü de yer alıyor.
Nihai deklarasyon taslağında, IMF'nin kaynaklarını artırmak suretiyle, "krizden en fazla etkilenen ülkelerdeki rolünü artırması" gerektiği de
kaydediliyor.
Nihai deklarasyonun, bugün öğleden sonra, toplantı sonunda açıklanması bekleniyor.