**Eco Yatırım Tarafından Hazırlanan Dövizde İç Piyasa ve Pariteler Raporu
**
USD/TL Dolar kurunda, geçtiğimiz haftanın genelinde, aşağı eğilimli bir seyir yaşandı. Özellikle TL enstrümanlarına yönelik talebin artmasına bağlı olarak yaşanan gerileme sonra sonrasında dolar kurunda ,45’in de altı görüldü.
Ancak bu noktanın altına doğru yaşanan hareketi Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar kesti. Anayasa Mahkemesi’nin yabancılara sağlanan stopaj avantajının kaldırılmasına yönelik karar vermesi dolarda yönün yeniden yukarı çevrilmesine neden oldu. Nitekim haftanın genelinde 1,4430-1,4715 seviyeleri arasında hareket yaşanan piyasada TL dolar karşısında yaklaşık %1,53 oranında değer kazandı. Bu hafta, Almanya ekim ayı IFO reel sektör güven endeksinin yanı sıra Fed Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmalar ve Fed Ekonomik Durum Değerlendirme Raporu piyasada yakından takip edilecektir.
Teknik olarak, günlük göstergelerde sat ve haftalık göstergelerinde al sinyallerinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Göstergelerdeki sinyallerin birbirini desteklememesine bağlı olarak bant hareketinin korunması beklenmelidir. İşlem hacminin ise haftalık bazda bir önceki haftaya göre düşük kaldığı ve dolar kurundaki sıkışmayı desteklediğini gözlemliyoruz. Hem sinyallerin hem de hacmin bant hareketini desteklemesine bağlı olarak temkinli seyrin korunması beklenmelidir.
Kısa vadede ise yabancılara yönelik Anayasa Mahkemesi’nin kararı kuru yukarı yöneltebilir. Haftanın ilk işlem gününde destek direnç seviyeleri yakından takip edilmeli ve pozisyona girilmeden önce bu pozisyonlar dikkate alınmalıdır. Gün içinde ise 1,4360 ve 1,4250 seviyeleri destek noktası olarak belirirken olası yükselişlerde 1,4510 ve 1,4620 direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir.
EUR/USD
Geçtiğimiz haftanın genelinde, risk algılamasının değişmesine bağlı olarak alternatif piyasalarda oluşan yükselişlerin yanı sıra Fed yetkililerinden gelen açıklamalar sonrasında faiz artırım beklentilerinin güçlenmesi dolarda satışları güçlendirdi.
Son işlem gününde ise 1,50 direncinden gelen kar satışlarıyla paritenin sınırlı olsa da gerilediğini gözlemledik. Nitekim haftanın genelinde 1,4677-1,4968 seviyeleri arasında hareket yaşanan piyasada euro dolar karşısında yaklaşık %1,20 oranında değer kazandı. Bu hafta, Almanya ekim ayı IFO reel sektör güven endeksinin yanı sıra Fed Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmalar ve Fed Ekonomik Durum Değerlendirme Raporu piyasada yakından takip edilecektir.
Teknik olarak, günlük ve haftalık göstergelerinde al sinyallerinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Göstergelerdeki sinyallerin birbirini desteklemesine bağlı olarak yükseliş eğiliminin korunması beklenmelidir. İşlem hacminin ise haftalık bazda bir önceki haftaya göre düşük kaldığını ve paritedeki alımları desteklemediğini gözlemliyoruz. Sinyallerin alımları desteklemesine rağmen piyasaya katılımın alımlarda düşük olmasına bağlı olarak temkinli seyrin korunması beklenmelidir. Kısa vadede ise günlük işlem hacminin satışlarda zayıflamasına bağlı olarak 1,4840 desteğinin üzerinde tutundukça kısa vadeli tepki alımlarının etkili olması beklenmelidir.
Haftanın ilk işlem gününde destek direnç seviyeleri yakından takip edilmeli ve pozisyona girilmeden önce bu pozisyonlar dikkate alınmalıdır. Gün içinde ise 1,4775 ve 1,4840 seviyeleri destek noktası olarak belirirken olası yükselişlerde 1,4965 ve 1,5035 direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir.
GBP/USD
Geçtiğimiz haftanın genelinde, İngiltere Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gidebileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle birlikte sterlinin güç kazandığını gözlemledik. Nitekim haftanın genelinde 1,5708- 1,64 seviyeleri arasında hareket gözlenen paritede sterlin dolar karşısında yaklaşık %3,24 oranında değer kazandı.
Bu hafta, İngiltere Merkez Bankası toplantı tutanakları ve üçüncü çeyrek büyüme rakamının yanı sıra Fed Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmalar ve Fed Ekonomik Durum Değerlendirme Raporu piyasada yakından takip edilecektir. Teknik olarak, günlük göstergelerinde al, haftalık göstergelerinde ise bekle sinyallerinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Göstergelerdeki sinyallerin birbirini desteklememesine bağlı olarak piyasada temkinli seyrin korunması beklenmelidir. İşlem hacminin ise haftalık bazda bir önceki haftaya göre düşük kaldığını ve alımları desteklemediğini gözlemledik. Hem piyasaya katılımın düşük olması hem de sinyallerin alımları desteklememesine bağlı olarak piyasada temkinli seyrin korunması beklenmelidir.
Kısa vadede ise günlük işlem hacminin alımlarda zayıflamasına bağlı olarak 1,6440 direncine yaklaşıldıkça kısa vadeli kar satışlarının yaşanması beklenmelidir. Haftanın ilk işlem gününde destek direnç seviyeleri yakından takip edilmeli ve pozisyona girilmeden önce bu seviyeler dikkate alınmalıdır. Gün içinde ise 1,6155 ve 1,6270 seviyeleri destek noktaları olarak belirirken olası yükselişlerde 1,6440 ve 1,6560 seviyeleri direnç olarak belirmektedir.
USD/JPY
Bir süredir sıkışma eğiliminin gözlendiği paritede bu görünüm geçtiğimiz hafta da bozulmadı. Risk algılamasının değişmesine bağlı olarak alternatif piyasalarda oluşan yükselişlere karşın tepkisiz seyreden paritede hafta başlanan noktada bitti. Nitekim haftanın genelinde 88,85-90,5 seviyeleri arasında hareket yaşanan piyasada yen dolar karşısında sadece %0,06 oranında değer kazandı.
Bu hafta, Almanya ekim ayı IFO reel sektör güven endeksinin yanı sıra Fed Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmalar ve Fed Ekonomik Durum Değerlendirme Raporu piyasada yakından takip edilecektir. Teknik olarak, günlük göstergelerinde al, haftalık göstergelerinde sat sinyallerinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Göstergelerdeki sinyallerin birbirini desteklememesine bağlı olarak temkinli seyrin korunması beklenmelidir.
İşlem hacminin ise haftalık bazda bir önceki haftaya göre düşük kaldığını ve paritedeki sıkışmayı desteklediğini gözlemliyoruz. Hem sinyallerin hem de hacmin yatay seyri destelemesine bağlı olarak temkinli seyrin korunması beklenmelidir. Ancak paritede yaşanan aşırı sıkışma sonrasında sert hareketlerin olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Haftanın ilk işlem gününde destek direnç seviyeleri yakından takip edilmeli ve pozisyona girilmeden önce bu pozisyonlar dikkate alınmalıdır. Gün içinde ise 89,1 ve 88,5 seviyeleri destek noktası olarak belirirken olası yükselişlerde 90,2 ve 90,8 direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir.