FİNANS

İkinci Lehman vakası mı?

Dubai’nin 59 milyar dolarlık borcunu 6 ay erteleme kararı tüm dünyaya krizi yeniden hatırlattı.

Dubai’nin iflasının domino etkisiyle diğer ülkelere de sıçrayabileceğinden endişe edilirken dünyaca ünlü yatırım gurusu Mark Mobius, “Eğer Dubai iflas ederse bu bölgedeki ülkelere sıçrar” uyarısında bulundu.
Dünya gündemine bomba gibi düşen Dubai’nin 59 milyar dolarlık borcunu erteleme talebi, unutulmaya yüz tutan krizi yeniden hatırlattı.

Toplam 80 milyar dolarlık borcu bulunan Dubai hükümeti, bu borcun 59 milyar dolarına sahip devlet şirketi Dubai World’un ödemelerini 6 ay askıya alacağına açıkladı. Dünya piyasalarını sarsan gelişmenin ardından gözler Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük emirliği olan Abu Dhabi’ye çevrildi. Petrol zengini Abu Dhabi’nin 630 milyar dolarlık nakdinden Dubai’ye yardım elini uzatmaması durumunda dünyayı daha da kötü günlerin beklediği ifade ediliyor. Dünyanın en büyük korkusu ise Dubai’nin borç ödeme probleminin domino etkisiyle diğer ülkeleri de vurması.

Templeton Asset Management’ın gelişmekte olan ülkelerdeki 25 milyar dolarlık varlığını yöneten dünyaca ünlü yatırım gurusu Mark Mobius, “Eğer Dubai iflas ederse bu bölgeyi tehdit eder hale gelir” uyarısında bulundu. Mobius, Dubai’ye ilişkin kaygıların piyasalar için bir dinlenme ve geri çekmek için tetikleyici olabileceğini belirti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen Mobius, piyasalarda yüzde 20’lik bir düzeltmenin yaşanabileceği tahmininde bulunmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin de içinde bulunduğu Körfez bölgesinde (GCC) Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve Suudi Arabistan bulunuyor.

Dubai devletine ait şirketlerin borç erteleme talebini yorumlayan Westpac Global Markets Group’dan uzman Robert Rennie, “Bu, kredi krizinin unutulduğu, ancak geçmediğini gösteren önemli bir hatırlatma” dedi. Hong Kong’da Fulbright Securities şirketinin genel müdürü Francis Lun da, “Panik düğmesine yeniden basıldı” diye konuştu.

KOMŞULARIN CDS’LERİ ARTTI Dubai hükümetine ait Dubai World şirketinin borç erteleme istemesi bölge ülke tahvillerinin risk priminin artmasına neden oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir diğer emirliği Abu Dhabi’nin CDS’leri (Credit default swaps) 24 baz puanlık artışla 184’e fırladı. Katar’ın CDS’leri ise 15 baz puan artarak 129’a çıktı.

Malezya’nın CDS’leri 16 baz puanlık yükselişle 120’ye Tayland’ın CDS’leri de 14 baz puanlık sıçramayla 124’e ulaştı. CDS’ler bir ülkenin veya şirketin borcunu ödeyememelerine karşı çıkartılan sigorta olarak tanımlanıyor. Bu arada Dubai bankalarının da yakından izlenmesi gerektiği söyleniyor. Dubai merkezli bankaların önümüzdeki dönemde azalan kredibilite nedeniyle likidite sıkıntısı yaşayabilecekleri vurgulanıyor.

WALL STREET YÜZDE 1.48 DÜŞTÜ
Krizin yaralarını sarmaya çalışan borsalar, Dubai’den gelen haberlerin etkisiyle eski günlerini hatırlamaya başladı. Krizin şokunu üzerinden atlatamaya çalışan borsalar, Dubai’nin uçurumun kenarına gelmesiyle yeniden düşüşe geçti. Önceki gün yüzde 3’ün üzerinde gerileyen Avrupa borsaları, dün de tedirgin bir gün geçirdi. Gün boyunca dalgalı bir seyir izleyen Avrupa borsaları günü yüzde 1-1.5’lik artışla tamamladı.

Perşembe günü Şükran Günü nedeniyle kapalı olan Wall Street dün Dubai endişesiyle güne yüzde 2’lik düşüşle başladı. Tek seansın yapıldığı New York Borsası’noa Dow Jones Endeksi yüzde 1.48, S$P 500 Endeksi yüzde 1.72 geriledi. Dubai korkusunu tam olarak fiyatlarına yansıtamayan Asya borsaları ise dün tam anlamıyla çakıldı. Hong Kong Borsası yüzde 4.84 değer kaybederken Japonya Borsası yüzde 3.22 değer kaybetti.

2’NCİ LEHMAN VAKASI MI?
2008 yılında Lehman Brothers’ın iflasıyla tüm dünyaya yayılan kredi krizinin, borçlarını askıya aldığını açıklayan Dubai ile yeniden yaşanabileceğinden korkuluyor.

UBS: Dubai’nin borcu 80 milyar dolardan fazla
İsvİçre’nİn en büyük bankası UBS, yatırımcılarına gönderdiği bilgi notunda, Dubai’nin toplam borcunun 80 milyar dolardan fazla olabileceğini tahminlerinin 90 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. UBS, ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük emirliği Abu Dhabi’nin Dubai’ye yardım konusuna çok sıcak bakmayabileceği uyarısında da bulundu. Abu Dhabi, son 1 yılda Dubai’ye 15 milyar dolar kredi vermişti.

ALTINDA YAŞANAN RALLİYE EL MAKTUM ‘DUR’ DEDİ
Dubaİ Şeyhi El Maktum’un sahibi olduğu devlet kuruluşları Dubai World ve bu şirketin yan kuruluşu Nakheel’in borç ödemelerini 6 ay askıya alması riskli yatırım araçlarından kaçışı hızlandırdı. Hisse senedi ve emtia gibi riskli yatırım araçlarından çıkan yatırımcılar dolar almaya başladı. Önceki gün 1.5141’e kadar çıkan euro/dolar paritesi dolardaki alımların etkisiyle dün 1.49’un altına indi. Dolardaki hızlı değer artışı altındaki rekor artışı durdurdu. Güne 1192 dolar seviyelerinden başlayan altının ons fiyatı dün tam 55.8 dolar yani yüzde 4.90 gerileyerek 1136.80 dolara kadar indi. Ancak bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla altının ons fiyatı 1170 dolar seviyelerine çıktı.
(Vatan)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler