FİNANS

"IMF için atmamız gereken adımlar var"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, stand-by gözden geçirme çalışmalarının devamı için IMF heyetini en kısa sürede Türkiye'ye davet edeceklerini bildirirken, gelir artırıcı önlemler olmak üzere Türkiye'nin atması gereken adımlar olduğunu söyledi. Şimşek, elektrik zammı dışında, bu önlemlerin kapsamına ilişkin çalışmaların tamamlanmadığını, IMF heyetinin geliş zamanlamasının da henüz belli olmadığını söyledi.
Mehmet Şimşek, IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısı dönüşü Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Ziyaret hakkında bilgi veren Şimşek, ziyaret çerçevesinde IMF Başkanı Dünya Bankası Başkanı Amerikan Merkez Bankası Başkanı, IMF Birinci Başkanı Avrupa Yatırım Bankası Başkanı ile Avrupa Komisyonu Ekonomi Mali İşler Komiseri ile görüştüğünü söyledi.
IMF üst düzey yetkilileri ile 7. gözden geçirme ve gelecek dönemdeki teknik çalışmaları ele aldıklarını kaydeden Şimşek 4-17 Ekim arasında Ankara’da gerçekleştirilen toplantılara yıllık toplantı nedeni ile ara verdiklerin hatırlattı. Gözden geçirme çalışmaların önümüzdeki günlerde Türkiye’de devam edileceğini vurgulayan Şimşek, “IMF bünyesinde yürütülen kota ve yönetim reformu, uluslararası mali piyasalarda yaşanan son gelişmeler ile 2009’da Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına ilişkin hazırlıkları değerlendirdi. Yatırımcılar ve uluslararası finans kuruluşları temsilcileri ile küresel ekonomide yaşanan gelişmeler ile ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını, Türkiye’nin ekonomisine ilişkin ise makro ekonomik görüntü ile kamu maliyesi gerçekleşmensin değerlendirme imkanı buldukların dile getirdi. Şimşek, Avrupa Komisyonu da anayasa reformu takvimi, yapısal reformlar ve orta vadeli makro ekonomik politikalarını ele aldıklarına dikkat çekerek “Dünya Bankası Başkanı ile de 2008-2011 yılları arasında yürütülecek ülke işbirliği stratejisine ilişkin görüş alış verişinde bulunduk. Program üreten yatırım projeleri ile ileriye dönük reform programlarını destekleyen finansman paketlerini içeriyor” dedi.

"TÜRKİYE'NİN ATMASI GEREKEN ADIMLAR VAR"
Toplantı sonrasında gazetecilerin, gözden geçirmeye ilişkin IMF açıklamasını hatırlatması üzerine Şimşek, “IMF'nin ifade ettiği çok da farklı değil. Aralık ayında bundan sonraki üç yıla ilişkin gerek faiz dışı fazla, gerek kamu borç yükünün milli gelire oranı, gerekse bütçe değişkenlerin ilişkini bir perspektif vereceğiz” dedi.
IMF heyetin yeniden Türkiye'ye geleceğini, ancak Türkiye'nin atması gereken adımlar olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:
“2008 yılına ilişkin gerek bütçeyi parlementoya sunduk. Gerekse bütçe dışı kamu sektörünü faiz dışı fazlasının milli gelirin yüzde 1'ine geleceğini ifade ettik. Hedefleri gerçek kılmak için gelir artırıcı adımlara ihtiyaç var. Harcamaları ciddi bir şekilde başlangıçta öngörülen rakamlara oranla aşağı çektik. 2008 yılında 2007 yılına oranla ciddi bir şekilde mali disipline dönüş söz konusu. Bütçe dışında kamu sektörüne ilişkin en önemli unsur elektrik fiyatları ayarlaması.”
Gelir artırıcı önmelerin kapsamına ilişkin soruya da Şimşek, hazırlıkların henüz tamamlanmadığını, çalışmaların tamamlanmasıyla bu önlemleri açıklayacaklarını söyledi.
Şimşek, IMF heyetinin geliş tarihine ilişkin soruya “IMF heyetini en hızlı zamanda Türkiye'ye davet edeceğiz. Henüz günü kararlaştırmadık” yanıtını verdi.
Dünya bankası'na ilişkin soruya ise Şimşek “Dünya Bankasında bizim tercihimiz proje kredilerinde çok program kredileri. Çünkü Türkiye program kredileri çerçevesinde hem reformlarını yapıyor, hem de kalıcı iyileştirme sağlıyor. Yapısal reformlan için finansal desteğe ihtiyaç var” diye konuştu.

AYB TÜRKİYE'DE İKİ OFİS AÇACAK
Avrupa Yatırım Bankası Başkanı ile ev sahibi ülke anlaşmasının imzalanması için mutabakat sağladıklarını ifade eden Şimşek, anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Avrupa yatırım bankasını ilki İstanbul'da, ikincisi Ankara'da olmak üzere Türkiye'de iki ofis açacağını söyledi.

HALKBANK ÖZELLEŞTİRMESİ
Halk Bankası’nın özelleştirmesiyle ilgili soru üzerine Şimşek, bu konuda starteji oluşturmadıklarını, bunun genel özelleştirme stratejisiyle ortaya çıkacağını söyledi.
Şimşek, çifte vatandaşlığı konusunda da, “Benim çifte vatandaşlığımda hiçbir hukuk dışı unsur yoktur. Yurt dışında yaşayan yaklaşık 5 milyon vatandaşı aktif bir şekilde buna teşvik ediyoruz” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler