IMF uzmanları Olivier Blanchard, Giovanni Dell’ Ariccia ve Paolo Mauro tarafından hazırlanan “Makroekonomik Politikayı Yeniden Düşünmek” başlıklı raporda yaşanan krizin temelde makroekonomik politikalar tarafından tetiklenmediği belirtildi. Kriz döneminde, önceki ekonomik politikaların eksikliklerinin sonuçlarına maruz kalındığı, politika üretenlerin de yeni politikalar keşfetmeye zorlandığı kaydedilen raporda, “Kriz, bizi kriz öncesi makroekonomik politikaların mimarisine ilişkin düşünmeye zorladı” denildi.
Raporda, uygulanan genel ekonomi politikası çerçevesinin birçok bakımdan aynı kalması gerektiği, nihai hedeflerin istikrarlı bir hâsıla açığı ve istikrarlı enflasyonu başarmak olması gerektiği belirtildi. Krizin, ekonomi politikasını üretenleri, hâsıla kompozisyonu, varlık fiyatları davranışları ve değişik unsurların kaldıraçları (leverage) dâhil birçok hedefi izlemeye zorladığı kaydedilirken, ekonomi yönetimlerinin yeni enstrümanlara sahip olduğu potansiyelinin de ortaya çıktığı belirtildi. Raporda, “Karşılaşılan zorluk, bu enstrümanların en iyi şekilde nasıl kullanılacağını öğrenmek. Geleneksel para politikası ve düzenleme gereçleri ile mali politikalar için daha iyi otomatik stabilizerler tasarlamanın birleşimi, umut veren iki rota. Bunları daha fazla araştırma ihtiyacı var” denildi.
IMF uzmanlarının kriz sonrası makroekonomik politikalar inceleme raporunda şu ifadeler yer aldı: “Son olarak, kriz daima farkında olduğumuz dersleri pekiştirdi, ancak daha büyük bir deneyimle, şimdi daha güçlü olarak özümsendi. İyi günlerdeki düşük kamu borcu, ihtiyaç olduğunda daha güçlü bir şekilde hareket etmek için ortam sağladı. İhtiyatlı düzenlemeler (regülasyonlar) ile parasal, finansal ve mali alanlardaki saydam veriler ekonomik sistemimizin iyi çalışması için kritik önemde bulunuyor. Kriz deneyiminden yararlanmada, işimiz sadece yaratıcı ekonomi politikası yenilikleri bulmak değil, aynı zamanda, bu derslerin getirdiği reformlar ve zor ancak gerekli düzenlemeler için kamuoyuyla birlikte yardımcı olmak.”
ANKA