İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre 0.2 puan düşerek yüzde 82.6 düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İmalat Sanayii Eğilim anketinin Kasım ayı sonuçlarını açıkladı. Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'ne yanıt veren 4 bin 815 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, 2006 yılı Kasım ayında yüzde 82.8 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın aynı ayında yüzde 82,6 düzeyinde gerçekleşti.
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı bu yıl aylar itibariyle Ocak’ta yüzde 78.3, Şubat’ta yüzde 80.1, Mart’ta yüzde 82 ile geçen yılın aynı aylarının üzerinde, Nisan’da ise yüzde 81.7 ile altında çıkmıştı. Mayıs’ta yüzde 83.3, Haziran’da yüzde 83.5, Temmuz’da yüzde 81.9, Ağustos’ta yüzde 80.3, Eylül’de yüzde 83.2, Ekim’de de yüzde 83.1’le geçen yılın aynı aylarına göre yüksek çıkan kapasite kullanımı, Kasım ayında ise altında kaldı.
SEKİZ ALT SEKTÖRDE PERFORMANS KAYBI
Bu yıl Kasım ayında kapasite kullanım oranı, imalat sanayii alt sektörlerinden, giyimde yüzde 83.8, deride yüzde 65.9, petrol ürünlerinde yüzde 92.7, makine ve teçhizatta yüzde 74.4, büro, muhasebe, bilgi işlem makinelerinde yüzde 69, radyo tv, haberleşme cihazlarında yüzde 81.6, taşıt araçlarında yüzde 89.5 ve mobilyada yüzde 80.6 ile geçen yılın aynı ayındaki düzeyin altında çıktı. Rafine petrol ürünleri geçen yıla göre kapasite kullanımı düşmekle birlikte Kasım ayında en yüksek kapasite ile çalışan alt sektör oldu.
Kapasite kullanımı diğer alt sektörlerde ise geçen yıla göre yüksek düzeyde gerçekleşti.
TALEP DARALMASI ETKİLİ OLDU
İç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi. Talep yetersizliğinin tam kapasiteye ulaşamama yönündeki etkisi geçen yıla göre daha da arttı.
Tam kapasite ile çalışamama nedeni olarak iç pazarda talep yetersizliğini gerekçe gösteren işyerlerinin geçen yıl Kasım ayında yüzde 46.3 üretim değeri ağırlıklı payı bu yıl aynı ayda yüzde 47.5’e, dış talep yetersizliğinin payı da yüzde 17.8’den yüzde 20.7’ye çıktı.
Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili sorunlar ve enerji yetersizliği tam kapasiteye ulaşmayı etkileyen diğer nedenler olarak belirlendi. Mali imkansızlıklar yüzde 4,3, hammadde yetersizliği; yerli mallarda hammadde yüzde 4,5 ve İthal mallarda yüzde 2,6, işçilerle ilgili sorunlar yüzde 2,1 oranında etkili oldu
ÜRETİM, SATIŞ VE FİYATLAR
Anket, üretim miktarının, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,9 arttığını ortaya koydu. İşyerlerinin belirttiği beklentilerin üretimdeki paylarıyla ağırlıklandırılması yoluyla yapılan hesaplamada, Aralık ayında üretim miktarının yüzde 1,3 azalacağının beklendiği hesaplandı.
Kasım ayı satış miktarı yüzde 3,8 artarken, Aralık ayında yüzde 0,8 azalış beklendiği belirlendi. Satış fiyatlarının Kasım’da yüzde 0,9 arttığı, Aralık ayında yüzde 0,1 artış beklendiği saptandı. Kasım’da yüzde 1,4 artan hammadde fiyatlarında Aralık ayında da yüzde 0,4 artış beklendiği belirlendi.