İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - DHL Express Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan, "Tüketiciler şu an ciddi ölçüde kendi istedikleri şekilde dağıtım olsun istiyorlar. Şu an bir kod üreterek, arabanızın bagajının açılacağı ve sadece belli dakikalarda kuryenin gelip sizin aracınızın bagajına teslimatı yapabileceği bir model üzerinde çalışıyoruz." dedi.
Özsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada e-ticaretin Türkiye ve dünyada yaygınlaşması ile lojist
Araba bagajınaik sektöründe yaşanacak gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Hızlı hava taşımacılığı içinde e-ticaret gönderilerinin payının her geçen gün ciddi olarak arttığına dikkati çeken Özsan, şu bilgileri verdi:
"Dünyada hızlı hava taşımacılığı içinde e-ticaret gönderilerinin payı 3 sene önce yüzde 11 iken şu an yüzde 21'lere geldi, Türkiye'de ise şu an yüzde 10 seviyelerinde. Yani Türkiye'de yurt dışına çıkan gönderilerin yüzde 10'u e ticaret gönderisi. Bunun Avrupa ortalaması yüzde 32, İngiltere'deki payı yüzde 45'lere gelmiş durumda.
Gönderinin toplanmasından itibaren çeşitli aşamalar söz konusu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de yaptığımız yatırımların en önemlisi talebe dayalı teslimatın hayata geçmiş olması. Bu sanırım en önemli ayak. Tüketiciler şu an ciddi ölçüde kendi istedikleri şekilde dağıtım olsun istiyorlar."
- "İade konusu çözüldüğünde firmalarımız yurt dışına açılmada yüreklenecek"
Tüketicilerin kendi istedikleri opsiyonların öncelikli hale gelmesini istediğini anlatan Boğaç Özsan, e-ticarette lojistiğin kişiselleştirilmesi seçeneğinin tüketiciler için önemli hale geldiğini dile getirdi.
Özsan, "İstanbul üçüncü Havalimanı'nda en son teknolojideki yatırımları destekliyor olacağız. Üçüncü havalimanındaki yatırımımız boyut olarak 135 milyon avroluk bir yatırım olacak. Üçüncü Havalimanı e-ticarete hızlı gönderim anlamında katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
İade konusunun kolaylaştırılmasının önemine dikkati çeken Özsan, iadelere yönelik şu an devlet tarafından çalışmaların yapıldığını, kolaylaştırmaların başladığını bildirdi.
Boğaç Özsan, "Önümüzdeki dönemde gideceğimiz nokta, iadelerin online sistem üzerinden yapılıyor olması. İade konusu çözüldüğü zaman firmalarımız yurt dışına açılma konusunda biraz daha yüreklenecek. Daha kolay iade konusu e-ticarette bize bir kaç adım daha fazla attıracak. Şu an geçtiğimiz döneme göre daha kolay, önümüzdeki süreçte daha da hızlanacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- "Türkiye'de e-ticaret alışkanlığı katlanarak artıyor"
Özsan, Türkiye e-ticaret alışkanlığının katlanarak arttığına dikkati çekerek, ihracat ülkesi olan Türkiye'nin bu kapasitesini e-ticarete çevirebileceğini anlattı.
Her markanın zaman içinde bir e-ticaret noktasının olacağının altını çizen Özsan, e-ticaret sitelerinde ürünleri satılan markaların gelecekte kendi e-ticaret platformlarından satışa daha fazla önem vereceğini söyledi.
Özsan, lojistik sektöründe yapay zeka, sanayi 4.0 gibi kavramların girmesiyle yaşanan değişim ve dönüşüm hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Çok yaygın değil ama biz şu an drone ile teslimatı bir süredir yapıyoruz. Mesela Almanya'da çok dağlık bölgelere drone'larla dağıtım ve teslimat yapabiliyoruz. Talebe bağlı dağıtım seçeneğinin bir sonraki adımı Endüstri 4.0 ile geliyor.
Tüketiciler şu an ciddi ölçüde kendi istedikleri şekilde dağıtım olsun istiyorlar. Almanya'da bu kapsamda yürüttüğümüz bir çalışmamız var. Şu an bir kod üreterek, arabanızın bagajının açılacağı ve sadece belli dakikalarda kuryenin gelip sizin aracınızın bagajına teslimatı yapabileceği bir model üzerinde çalışıyoruz. Tüketici bir kod üretip, aracının yerini söyleyip, saat aralığını verip, o saatlerde arabasının bagajının açılmasını sağlayarak, gönderinin kurye tarafından teslim edilmesini isteyebilecek."