FİNANS

Kredi kartı ile fatura ödemesi yapılır mı, yapılırsa nasıl yapılır?

Kredi kartları ile yaygın olarak yapılan işlemler arasında fatura ödemeleri yer alır. Bu bankacılık hizmeti sayesinde gerek dijital ortamda gerek ise fiziksel olarak şubelere gidilerek fatura ödeme işlemi tamamlanabilir. Kredi kartından fatura ödeyecek olan vatandaşlara ise işlem kanalları, adımları ve ücretlendirmeler hakkında bilgi sunulmalıdır.

Kredi kartı ile fatura ödemesi yapılır mı, yapılırsa nasıl yapılır?

Kredi kartıyla fiziksel ortamda ya da mobil bankacılık uygulamaları gibi dijital platformlar üzerinden fatura ödemek isteyen vatandaşlar bu işlemin temel adımları ile komisyon tahsilatına yönelik olan hususları araştırır. Dolayısıyla günümüzde hangi yöntemlerle kredi kartından fatura ödemesi yapılabildiği ve bu işlemin ücretli olup olmadığı açıklanmalıdır. Bu konuda açıklama yapılırken değinilmesi gereken ayrıntılardan biri de hangi faturaların kredi kartından ödenebildiği olarak öne çıkar.

Kredi kartı ile fatura ödemesi yapılır mı?

Bankalardan temin edilen kredi kartlarının fiziksel ya da sanal ortamda bütün mal / hizmet alımlarında kullanılması mümkündür. Dolayısıyla kredi kartlarıyla farklı türden faturaların ödenmesi de söz konusudur. Öyle ki bu işlemin gerçekleştirilmesi için mobil bankacılık uygulamaları ve bireysel internet bankacılığı sayfaları kullanılabilir. Buna ek olarak yine fatura ödemek için ilgili kurumların şubelerine giden banka müşterileri nakit para yerine kredi kartlarıyla ilgili işlemi tamamlayabilir. Otomatik ödeme talimatı verilmesi durumunda ise sisteme kaydedilen abonelik bilgileriyle düzenli olarak tahsil edilen giderlerin her ay işlem yapılmadan ödenmesi mümkün hale gelir. Kredi kartı ile ödenebilen faturalar ise aşağıdaki gibi örnekleri içerir:

  • Su faturası
  • Elektrik faturası
  • İnternet/ telefon/ TV giderlerine ilişkin faturalar
  • Site ve üniversite aidatı gibi giderler
  • Doğal gaz faturası

Kredi kartı ile fatura ödeme nasıl yapılır?

Banka / kredi kartı aracılığıyla nakit para kullanmadan fatura ödemesi yapmak isteyen kişiler birden fazla yöntemi tercih edebilir. Bu yöntemler arasında fatura merkezlerine veya ilgili kurumların şubelerine gidilerek kredi kartıyla fiziksel olarak ya da temassız şekilde ödeme işleminin tamamlanması yer alır. Yine otomatik ödeme talimatı verilerek her ay düzenli olarak ödenen faturaların kredi kartından aynı günde herhangi bir işlem yapılmadan tahsil edilmesi sağlanabilir. Herhangi bir fatura için otomatik ödeme talimatı verilmesi için bankaların şubelerinden, çağrı merkezlerinden, internet bankacılığı veya mobil uygulama platformlarından başvuruda bulunulması mümkündür.

Kredi kartlarından otomatik ödeme talimatı verilmeden fatura ödemesi yapılması için ise yine bireysel bankacılık sayfalarından ya da mobil uygulamalardan işlem yürütülebilir. Bu bağlamda kredi kartından fatura ödeme işleminin pratik adımlarını araştıran kişilere aşağıdaki bilgiler aktarılmalıdır:

  • İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamalarından müşteri şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır.
  • Ana menüden dijital bankacılık hizmetleri arasında sıralanan ödemeler kategorisine geçiş yapılması gerekir.
  • Ödemeler kategorisinde fatura ödemeleri başlığına tıklanması yeterlidir.
  • Bu başlığın altında su, internet, elektrik, telefon ve doğal gaz gibi farklı fatura türlerine yönelik olan seçeneklerin sıralandığı fark edilir.
  • İlgili faturanın türünü seçen banka müşterileri kurum seçimini de tamamlayarak abonelik bilgileri ile fatura ödeme işlemi gerçekleştirebilir.
  • Fatura ödeme sürecinin sonlandırılmasının ardından sisteme bilgilerin kaydedilmesi ve otomatik ödeme talimatı verilmeden aynı işlemin sonraki dönemlerde daha pratik bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür.

Kredi kartından fatura ödeyince faiz işler mi?

Bankaların güncel yönetmelikleri incelendiği zaman banka / kredi kartlarından otomatik ödeme talimatıyla tahsil edilen faturalar için herhangi bir komisyon alınmadığı görülür. Ancak kredi kartından fatura ödeme ücreti bankalar tarafından yasal olarak tahsil edilebilir. Çünkü bankacılık hizmetleri arasında yer alan bu seçenekten yararlanıldığında kurumların belirli bir yüzdeye kadar komisyon alma hakkı vardır. Kredi kartı fatura ödeme komisyonu yüzdesi ve net tutarı ise bankadan bankaya değişkenlik gösterebilirken maksimum limitlerin BDDK tarafından belirlendiği bilinir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler