FİNANS

Krizden en erken çıkacak ülke Türkiye olacak

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, küresel ekonomik krizin tüm dünyayı etkilediğini belirterek, "Biz çok kriz gördük. Ülke ve sektör olarak krize antrenmanlıyız. Batılı devletler şu anda bizim geçmişte edindiğimiz tecrübeleri bulmaya çalışıyorlar" dedi.

Çağlar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Amfisi'nde düzenlenen "Global Kriz ve Finans Sektörü" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Küresel ekonomik kriz öncesi dünya ekonomisine bakıldığı zaman güçlü bir global büyüme, yüksek global likidite, antienflasyonist ekonomik yapı, düşük faiz oranları ve varlık fiyatlarında aşırı yükselme olduğunu ifade eden Çağlar, "Faizlerin yükselmesiyle değişken faizli sub-prime kredilerde geri ödeme sorunları başladı. Kredi kuruluşlarında likidite sıkıntısı oluştu. Bu kredilere dayalı olarak ihraç edilen tahviller değer kaybetti. Tahvillere yatırım yapan fonlarda büyük zararlar oluştu" dedi.

Çağlar, kriz sebebiyle küresel yatırımcıların riskten kaçma eğilimlerinin arttığını ifade ederek, tüketici, şirket ve yatırımcı güveninin gerilediğini, küresel bazda ekonomik küçülme yaşandığını kaydetti.

Krizin yurt dışında çok iyi yönetilmediğini ifade eden Çağlar, "Türkiye'de bankacılık sektörü 1991, 1994, 1998 ve 2001 yıllarında da önemli ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldı. Biz çok kriz gördük. Ülke ve sektör olarak krize antrenmanlıyız. Batılı devletler şu anda bizim geçmişte edindiğimiz tecrübeleri bulmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Türkiye'de 2001 krizi ile 2008 krizini karşılaştıran Çağlar, 2001 yılında mali, finansal ve siyasal dengede problem olduğunu belirtti.

Çağlar, 2001 yılında koalisyon hükümetinin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu iktidar hızlı karar alma sorunları yaşıyordu. Finansal denge dediğimiz zaman Merkez Bankası ve Hazine'nin borçlanmayla ilgili rakamlarından biraz bahsetmek lazım. O dönemde bütçe açık vermiş. Bütün bunların sonucunda 2001 krizinde 20'ye yakın bankanın batması, binlerce işçinin işten çıkarılması gibi sonuçlar meydana geldi. Bugüne gelindiğinde daha istikrarlı bir yapı görüyoruz.

Bir kere mali dengemiz düzgün vaziyette. Finansal denge dediğimizde, Merkez Bankasının 70 milyar dolar kadar bir rezervinden bahsediyoruz. Bugün bankacılık sektörü oldukça karlı bir noktaya geldi. Dolayısıyla bugünkü kriz ile 2001 krizi asla mukayese edilemez."

Türkiye'nin dünyayı etkileyen krizden en erken çıkacak ülke olduğunu düşündüğünü dile getiren Çağlar, bankacılıkta kredi kanallarının uygun faiz oranları ile çalıştırılabilmesi durumunda Türkiye'nin bu krizden fazla zorlanmadan çıkabileceğini ifade etti.

Konferans sonunda, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Çağlar'a teşekkür plaketi verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler