**Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin liderleri, ekonomik politikada eşgüdümü sağlayacak ana kuruluş olacak. Bu gelişme, Çin gibi güçlü ülkelerin global politikada büyüyen rolünü yansıtıyor.
**
Yetkililer, gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin liderlerinin, G20 grubunun, ekonomik politikada eşgüdümü sağlayacak ana kuruluş olacağını söylediler. Bu gelişme, Çin gibi güçlü ülkelerin global politikada büyüyen rolünü yansıtıyor.
Global finans krizinin tekrarının nasıl önlenebileceğini tartışmak için yapılan ve bugün sona erecek olan G20 toplantısında, Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) uzun süredir yeterince temsil edilmemiş ülkelerin Fon'daki oy hakkı da artırılacak.
Ekonomi politikasının eşgüdümünü sağlama rolünü üstlenmesi G20'yi, dünya ekonomisinde uzun süredir baskın bir rol oynayan ve sanayileşmiş ülkelerden oluşan G7 ve G8'den daha önemli kılıyor.
Finans piyasalarında iki yıl süren ve gelişmiş ülkelerden kaynaklanan istikrarsızlık, Çin ve Hindistan gibi hızla büyüyen ülkelerin dünya ekonomisindeki rolünü artırmıştı.
Zirve yemeğinin ardından dün yapılan Beyaz Saray açıklamasında, "Bugün, liderler G20'nin uluslararası ekonomik işbirliğinde birinci derecedeki tartışma platformu olmasını kabul etmişlerdir. Bu kararla, daha güçlü ve daha dengeli bir global ekonomi için, finans sisteminde reform için ve en yoksul ülkelerdeki hayat kalitesini artırmak için gerekli ülkeler masaya oturmuş olmaktadır" denildi.
YÖNLENDİRİCİ KOMİTE OLARAK G20
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, liderlerin G20'yi ekonominin en önemli yönlendirici komitesi olarak kurumsallaştıracaklarını belirtti.
Brown, "Geçmişte G8 ve daha pek çok organizasyon vardı, ancak bu tip bir şey daha önce hiç olmadı. Uluslararası ekonomik işbirliğinde büyük başarı sağlamak için bu önemli bir fırsat" dedi.
ABD, dünya ekonomisini yeniden dengelemek ve bankaların riskli davranışlarını önlemek için çeşitli ülkelerin desteğini istiyor. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bu konuda geniş tabanlı destek bulduklarını, fakat G20 üyelerinin detaylar üzerine görüşmeye devam ettiğini belirtti.
BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME REFORMU
ABD Başkanı Barack Obama, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başkanlık yaptıktan sonra ayrıca, ilk kez bir G20 zirvesine de ev sahipliği yaptı. Obama, sunduğu geniş gündem içinde, bankacılıkla ilgili düzenleme ve denetleme yöntemlerinde yapılması gereken reformu vurguladı.
G20 toplantısında kaydedilen önemli gelişmelerden biri, IMF oy haklarının bir kısmının gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaydırılması oldu. ABD, bu değişikliği güçlü bir şekilde destekliyordu.
Beyaz Saray, düzenleme ve denetleme yöntemlerinde reformun G20 gündemindeki en önemli madde olduğunu vurgularken Geithner de iki günlük toplantının sonunda reformların uygulanması için somut bir takvim ortaya çıkmasını beklediğini belirtti.
Global ekonominin ulusal sınırları gözetmediğini, çözümlerin de kendi başlarına hareket eden ülkelerden gelemeyeceğini belirten Geithner, "Finansal risk, kuralların en gevşek olduğu yere gider, fakat sonuçları global olarak hissedilecektir" dedi.