Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yavaşlayan iç talep nedeni ile enflasyonun düşmeye devam edeceği fakat risk iştahının bozulduğu dönemlerde mali disiplinin sürdürülmesinin özel bir önem taşıdığını bildirdi.
PPK'nın bugün yayımlanan 17 Ocak tarihli toplantısının özetlerinde, "Kurul, uluslararası piyasalardaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. ABD kredi piyasalarındaki sorunların finansal piyasalara ve reel ekonomiye yansımalarına ilişkin artan endişeler nedeniyle küresel ekonomideki belirsizlikler sürmektedir" denildi.
PPK toplantı özetlerinde şu ifadelere yer verildi:
"Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon ve para politikası görünümünü oluştururken, gelişmiş ülkelerin iktisadi faaliyetindeki yavaşlamanın yumuşak bir şekilde gerçekleştiği ve bu çerçevede ülkemiz piyasalarının önemli bir portföy şokuna maruz kalmadığı bir senaryoyu temel almıştır. Ancak küresel ekonomide sert bir yavaşlama olma riski de göz ardı edilmemelidir. Böylesi bir senaryonun gerçekleşme olasılığı portföy hareketleri ve döviz kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk anlamına gelse de kredi genişlemesinin ve dış talebin yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturmaktadır"
Merkez Bankası, gelecek dönem olası faiz indirimlerinin global likidite koşulları, dış talep ve maliye politikası uygulamalarına bağlı olduğunu vurguladı.
'GIDA VE ENERJİ KAYNAKLI RİSKLERE RAĞMEN ENFLASYON DÜŞECEK'
Enflasyonla ilgili olarak ise işlenmiş gıda fiyatlarının 2007'nin ikinci yarısında yüzde 9.8 oranında artarak özel kapsamlı göstergelerin yıllık artışını olumsuz etkilediğini belirten PPK, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen global kredi piyasalarında yaşanan sorunlar ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin iç talebin canlanmasını sınırladığını bu nedenle enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiğini
ifade etti.
PPK özetlerinde, "Para politikasının kontrolü dışındaki şoklara sert tepki verilmesi ekonomik faaliyette ve göreli fiyatlarda arzu edilmeyen oynaklıklara yol açabileceğinden, Merkez Bankası orta vadeli bir strateji uygulamaktadır. Bu çerçevede, para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelere hemen tepki gösterilmemekte ve ikincil etkiler sınırlı kaldığı sürece enflasyonun geçici bir süre hedeften sapmasına izin verilebilmektedir" denildi.
PPK, gıda, enerji ve yönetilen/yönlendirilen fiyat gelişmelerinin enflasyon üzerindeki doğrudan yansımalarına tepki verilmeyeceğini, bununla birlikte genel fiyatlama davranışındaki olası bozulmalara karşı duyarlı olunacağını vurguladı.