**İş Yatırım Tarafından Hazırlanan TCMB Faiz Kararı Analiz Raporu:
**
**"Parasal Aktarımı İzleme Zamanı. Bana Şans Dile!
**
Dün gerçekleştirilen Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, MB politika faizlerini 25 baz düşürerek yüzde 6,5 (bileşik: yüzde 6,72) seviyesine indirdi. Borç verme faizi de yine 25 baz puan indirimle yüzde 9 (bileşik: yüzde 9,42) seviyesine taşındı.
Böylece MB’nin geçen Kasım ayından bu yana gerçekleştirdiği faiz indirimi 10,25 puana ulaştı.
MB, iktisadi faaliyetteki iyileşmenin yavaş ve kademeli olacağı vurgusunu haklı olarak sürdürüyor. Bir önceki açıklamadan farklı olarak, iç talep ve istihdamdaki olası iyileşmeyle ilgili soru işaretlerini paylaşmaktansa bu kez yanıtları da veriyor.
Vergi indiriminin sona ermesinin ardından üçüncü çeyrekte iç talebin ikinci çeyreğe göre daha zayıf bir seyir izleyeceğinin altını çizen MB, istihdamda kalıcı bir iyileşme için ise zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Kredi piyasasında, dünya genelindeki havanın da etkisiyle bazı kıpırdanma belirtileri olması, artık parasal aktarım mekanizmasını daha yakından izlemeyi gerektiriyor. Ancak gerçekleşmeler, MB’nin politika faizlerinde aşağı yönlü esnekliği koruma vurgusunu değiştirmesi için şimdilik yeterli değil.
MB, beklendiği üzere faiz indirimlerinde sona yaklaştığının sinyalini de veriyor. Ancak bunu yaparken son derece dikkatli bir dil kullanıyor. Bundan sonraki faiz kararlarının verilere ve gelişmelere bağlı olacağına dair yapılan vurgu önemli.
MB bu kez faiz kararının yönü hakkında bir not düşmüyor. Bu nedenle reaksiyon fonksiyonunun veriye bağlı özelliğini ön plana çıkartarak esneklik kazanıyor. Zamanlamaya da vurgu yapmayarak, bizce olası bir faiz arttırımı öncesi duruş dönemini uzun tutma isteğini sergiliyor.
Şartlar el verdiği taktirde MB’nin faizlerin mevcut düşük seviyelerini uzunca bir süre koruma konusundaki kararlılığı sürpriz değil. Ancak hem dünya genelinde yaşanacak gelişmeler, hem de yurtiçinde maliye-enflasyon ilişkisi, MB’nin bundan sonraki senaryoları açısından önemli olacaktır.
MB’nin bu ayki faiz kararının, indirim zincirindeki son halka olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Faiz arttırımlarına ise 2010’un son çeyreğinde başlanacağını tahmin ediyoruz.
Faiz indirimleri küresel bir süreçti. Ancak çıkış politikaları için ülkelerin kendi ekonomilerine ilişkin gelişmeler ön plana çıkacak, Türkiye de bu durumdan payını düşeni alacaktır. Bu nedenle 2010 yılında faiz arttırım takvimi de veriye göre şekillenecektir.