Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir program yapılacaksa, bunun krediyi de içeren bir stand-by anlaşması olacağını söyledi.
Referans Gazetesi'nin haberine göre, seçim çalışmaları için Gaziantep'te bulunan Şimşek Reuters ve Bloomberg'in sorularını yanıtlarken, "IMF ile bir program yapılacaksa, güçlü bir program yapılacak. Bunu tartışmanın anlamı yok. Güçlü program, yapısal reformları ve orta vadede mali sürdürülebilirliği esas alan bir program olacak" dedi. Stand-by'ın en az 18 ay, en fazla 3 yıl olmasının öngörüldüğünü ifade eden Şimşek, IMF ile esas unsurlar ve ilkeler üzerinde bir anlaşmaya varmadan IMF misyonunu davet etmeyi tercih etmediğini vurgulayarak, "Çapraz denetim konusunda 'nereden buldun'u ima etmeyecek şekilde bir noktaya varıp Başbakan'ın olurunu aldıktan sonra misyonu davet edeceğiz" dedi.
IMF ile bir araya gelindiğinde milli gelir dahil, makro çerçevenin ne olacağı müzakerelerde ortaya çıkacağının söyleyen Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek,"Orta vadede mali sürdürülebilirlik hem bizim hem de IMF'nin üzerinde durduğu hassas bir konu" dedi.
Harcamaları öngörülenin ötesine taşımayacağın ama zamanlama ile oynayarak ekonomide daralma sürecini bir nebze sınırlandırmaya çalıştıklarını aktaran Şimşek, gerekirse harcamalar konusunda kesintiye gidilebileceğini söyledi. Şimşek şöyle devam etti: "Bu ortamda mevcut şokun telafi edilmesi ve özellikle borcun milli gelire oranının yeniden düşüş trendine sokulması bizim için kritik. Kredi mekanizmasının sağlıklı çalışması için mevcut Kredi Fonu'ndan ayrı bir fon oluşturulacak, Hazine bunun üzerinde çalışıyor. Gelir performansındaki düşüş devam ederse, bütçeyle birlikte Hazine'nin borçlanma programının da gözden geçirilmesi doğal."