Merkez Bankası, İstanbul’da Kasım başında yürürlüğe giren yeni su tarifesi ile akaryakıt ve sigarada yapılan ÖTV artışlarının Kasım enflasyonunu yükselteceğini bildirdi. Banka, Ekim ayında enflasyonda gıda fiyatlarına bağlı olarak yaşanan artışın geçici olduğu, genel enflasyonun izleyen dönemde yeniden düşüş eğilimine gireceği değerlendirmesinde bulundu.
EKİM’DE GIDA YÜKSELTTİ
Merkez Bankası’nın Ekim ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesinde, yıllık tüketici enflasyonunun Ekim ayında yükselmesinin, gıdadaki fiyat artışlarından kaynaklandığı belirtildi. Enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin (ÖKTG-H) yıllık artış hızında Mart ayından bu yana devam eden gerileme eğiliminin yavaşlamakla birlikte Ekim ayında da sürdüğüne işaret edildi.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının Ekim ayında yüzde 3,41 arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 14,71’e ulaştığına işaret edilirken, bu belirgin yükselişte 2006 yılı Ekim ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının mevsimsel ortalamaların altında gerçekleşmiş olmasının etkili olduğu belirtildi. Baz etkisinin yanı sıra, olumsuz hava koşulları nedeniyle bakliyat ürünleri fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artışların da işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde etkili olduğu, bu gelişmeler sonucunda işlenmemiş gıdada yıllık fiyat artışının yüzde 18,59’a ulaştığı anlatıldı.
Son dönemde gıda fiyatlarında gözlenen yüksek artışların tüketici enflasyonunu olumsuz etkilediği belirtilen değerlendirmede, “Ancak, gıda ürünleri dışı tüketici enflasyonu gerileme eğilimini sürdürmektedir. 2006 yılı sonunda yüzde 9 olan gıda ürünleri dışı enflasyon, Ekim ayında yüzde 5 oranına gerilemiştir” denildi.
Hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış oranındaki gerilemenin Ekim ayında duraksadığına işaret eden Banka, bu gelişmede, lokanta-oteller ile haberleşme hizmetleri grubunun yıllık enflasyonundaki artışların etkili olduğunu belirtti.
Yıllık kira enflasyonundaki düşüş sürerken, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yıllık enflasyonun 2003 bazlı endekse göre en düşük düzeye gerilediğine işaret edildi.
Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal fiyatları yıllık artışının, giyim-ayakkabı ve dayanıklı mal grubundaki olumlu fiyat gelişmelerinin etkisiyle yavaşlama eğilimini sürdürdüğü, ancak, işlenmiş gıdadaki fiyat artışlarının hızlanmasının bu gruptaki yavaşlamayı sınırladığı vurgulandı.
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında gözlenen hızlı yükselişin, YTL’nin güçlü konumunu sürdürmesiyle yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansımadığı, bu gruptaki fiyat artışının düşük kaldığı belirtildi.
SU TARİFESİ VE ÖTV ARTIŞLARI KASIM’DA YÜKSELTECEK
Banka, İstanbul’da Kasım ayı başında yürürlüğe giren yeni su tarifeleri ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarındaki artışların, enerji grubu fiyatlarını ve Kasım ayı enflasyonunu olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdi.
Merkez Bankası ayrıca, tütün ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarında yapılan düzenlemenin de Kasım ayı enflasyonunu yükselteceğine işaret etti.
PARASAL SIKIŞTIRMA ETKİSİ SÜRÜYOR
Parasal sıkılaştırmanın altın hariç dayanıklı mal grubu fiyatları üzerindeki gecikmeli etkisinin güçlü bir şekilde sürdüğü, grup fiyatlarının Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,29 azaldığına işaret edildi. Otomobil fiyatları yüzde 2,1 oranında gerilerken, elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatlarındaki gerilemenin yüzde 1,18 olarak gerçekleştiği, böylelikle, dayanıklı mal grubu fiyatlarında son yedi aylık dönemdeki toplam azalışın 4,2 puana ulaştığına dikkat çekildi.