FİNANS

Oy hakkındaki artış geçici

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Çin, Kore, Meksika ve Türkiye'nin IMF'deki oy haklarına getirilecek artışların geçici olduğunu bildirdi.

Rato, dün Washington'da Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Dış İlişkiler Direktörü Massood Ahmad ile bir basın toplantısı düzenledi.

IMF'de yönetim ve kota alanlarındaki yeniden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Rato, IMF gibi uluslararası kuruluşlarda kredibilite ve yararlılığın, meşruiyetin bileşenlerini oluşturacağını bildirdi.

Rato şöyle devam etti: "Gündemimizde bunun çok açık yer tuttuğuna inanıyorum. Singapur'da geçen eylül ayında düzenlenen Yıllık Toplantılarda, Kurum'daki söz hakkı ve kota uygulamasıyla ilgili iki yıl sürecek reform ve modernleştirme programına yüzde 90 oranında onay verildi. İlk olarak Çin, Kore, Meksika ve Türkiye'nin ye geçici oy hakkı artışını içeriyor ve şu anda iki yıllık gündemimizi gerçekleştirmek üzerinde çalışıyoruz."Singapur'da alınan tarihi kararın düşük gelirli ülkelerin IMF oy haklarını artırmayı, daha sonra da bundan sağladıkları yararı korumayı içerdiğini de kaydeden Rato, düşük gelirli ülkelere IMF danışma kurulunda daha geniş söz hakkı verileceğini de bildirdi.

TÜRKİYE'NİN OY HAKKI BİNDE 5

Oy ağırlıklarının yeniden düzenleneceği IMF'de Türkiye'nin binde 5 oy hakkı bulunuyor. Artışla Türkiye'nin IMF desteklerinden yararlanma limitleri artmış olacak. Şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'in oy hakkı Belçika ve Hollanda'nın oy hakkı toplamından daha az bulunuyor.

NEDEN EKONOMİK PERFORMANS MI BAKİR DOĞAL KAYNAKLAR MI?

Türkiye'nin 184 IMF üyesi ülke arasında oy hakkı artışı tanınan bir konuma, ekonomisinde sağlanan iyileşmeler sayesinde geldiği belirtilirken, kimi ekonomistler ise Çin, Kore, Meksika ve Türkiye'nin oy hakkı artışının altında, bu ülkelerin sahip oldukları bakir doğal kaynaklarının büyüklüğünün yattığını öne sürüyorlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler